Σύνδρομο Άσερμαν: πώς συνδέεται με την υπογονιμότητα

syndromo-aserman-ypogonimotita

Το σύνδρομο Άσερμαν είναι μία νόσος που μπορεί να εκδηλωθεί με ήπια ή με πιο σοβαρά συμπτώματα. Πρόκειται για μία επίκτητη νόσο της μήτρας, κατά την οποία δημιουργούνται συμφύσεις.

Όταν η νόσος είναι ήπια εκδηλώνεται με συμφύσεις που έχουν σχηματιστεί μόνο σε ένα μικρό τμήμα της μήτρας.

Δες ακόμα: Απόξεση μήτρας: Μια ασφαλής και αποτελεσματική μικροεπέμβαση

Όταν είναι μέτρια ως σοβαρή οι συμφύσεις είναι τόσο εκτεταμένες που οδηγούν τα μπροστινά και πίσω τοιχώματα της μήτρας να κολλήσουν το ένα στο άλλο.

Ποια είναι τα αίτια του συνδρόμου Άσερμαν;

Για το σύνδρομο Άσερμαν μπορεί να ευθύνονται πολλοί παράγοντες.

Φαίνεται να προκαλείται πιο συχνά σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε διαστολή και απόξεση (Dilation & Curettage, D&C), προκειμένου να αφαιρεθεί ο πλακούντας μετά τον τοκετό ή σε «καθαρισμό» της μήτρας μετά από παλινδρόμηση κύησης ή διακοπή της.

Φαίνεται να είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο, αν η διαστολή και απόξεση έχει πραγματοποιηθεί μετά από μια αποβολή ή διακοπή της κύησης που έλαβε χώρα μεταξύ 12 και 20 εβδομάδων και κατά την περίοδο μετά τον τοκετό, όταν το ενδομήτριο είναι γεμάτο αγγεία και εξαιρετικά ευαίσθητο.

Έχει παρατηρηθεί ότι όταν ο γιατρός χρησιμοποιεί αιχμηρά αντικείμενα ή απότομες κινήσεις αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης του εν λόγω συνδρόμου.

Άλλοι πιθανοί λόγοι πρόκλησης είναι κάποιο τραύμα στο εσωτερικό της μήτρας μετά από καισαρική τομή, κάποια λοίμωξη της μήτρας που οφείλεται σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή γυναικολογικές χειρουργικές εξετάσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Άσερμαν;

Τα συνήθη συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο Άσερμαν είναι:

  • Αμηνόρροια (απουσία εμμήνου ρύσης) που δεν οφείλεται σε ορμονική διαταραχή
  • Πόνος και κράμπες περίπου τη χρονική στιγμή που αναμένεται να έρθει η περίοδος
  • Καθ᾽ έξιν αποβολές
  • Υπογονιμότητα

Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία του συνδρόμου Άσερμαν;

Το σύνδρομο Άσερμαν δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί από την αρχή. Ο καλύτερος τρόπος για να διαγνωσθεί είναι με τη μέθοδο της υστεροσκόπησης ή υστεροσαλπιγγογραφίας (HSG).

Στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις, οι συμφύσεις είναι τόσο εκτεταμένες και ο τράχηλος κλειστός, που ο καθετήρας κατά τη διάρκεια της υστεροσαλπιγγογραφίας δεν μπορεί να εισαχθεί και το σκιαγραφικό υλικό δε ρέει εντός της μήτρας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μόνη λύση είναι η διαγνωστική υστεροσκόπηση.

Εάν διαγνωστείτε με σύνδρομο Άσερμαν, θα πρέπει να ακολουθήσετε άμεσα θεραπευτική αγωγή με χειρουργική αντιμετώπιση, ώστε να αφαιρεθούν άμεσα οι συμφύσεις.

pithanotites-syllipsis

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ο γιατρός εστιάζει στην αφαίρεση της «ρίζας» των συμφύσεων, την πηγή του ουλώδους ιστού.

Αναλόγως του περιστατικού υπάρχουν οι εξής επιλογές: Την τοποθέτηση ειδικού χειρουργικού μικροψαλιδιού για να αφαιρεθούν οι συμφύσεις και στη συνέχεια, τοποθέτηση ειδικού μπαλονιού στη μήτρα για περίπου 7-10 ημέρες ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση συμφύσεων.

Εναλλακτικά προτείνονται επαναλαμβανόμενες υστεροσκοπήσεις για να απομακρυνθούν οι νέες συμφύσεις, με τη συνακόλουθη ειδική φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά, οιστρογόνα και στη συνέχεια προγεστερόνη.

Υπάρχουν επιπλοκές ή αντενδείξεις;

Κρίνεται ιδιαιτέρως επικίνδυνο αν γίνει λανθασμένη διάγνωση και θεραπεία και ειδικά, αν το σύνδρομο Άσερμαν αντιμετωπιστεί με νέα διαστολή και απόξεση D&C.

Αυτή όμως είναι και η πιο επικίνδυνη θεραπεία για την πάθηση αυτή, γιατί μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη μήτρα. Για το λόγο αυτό χρειάζεται μεγάλη χειρουργική ικανότητα και εμπειρία.

Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πηγές θερμότητας, όπως ένα λέιζερ, για την αφαίρεση των συμφύσεων, γιατί και με αυτό τον τρόπο μπορεί να προκληθούν νέες και μόνιμες βλάβες στο ενδομήτριο.

Σύνδρομο Άσερμαν: Γονιμότητα & Εγκυμοσύνη

Η πιθανότητα μια γυναίκα με σύνδρομο Άσερμαν να συλλάβει και να μπορέσει να στηρίξει μία εγκυμοσύνη, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η έκταση των συμφύσεων, το ποσοστό της μήτρας που καταφέρνει να παραμείνει υγιές, καθώς και η επιτυχία της διορθωτικής χειρουργικής επέμβασης.

Δυστυχώς, εάν η βλάβη είναι ανεπανόρθωτη, η εγκυμοσύνη είναι αδύνατη.

Αυτό συμβαίνει πιο συχνά μετά από μια «επιθετική» D&C ή χειρουργική επέμβαση που έχει αφαιρέσει ή καταστρέψει τη βασική στοιβάδα κυττάρων του ενδομητρίου (το στρώμα των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την εκ νέου ανάπτυξη του ενδομητρίου κάθε μήνα ως μέρος του έμμηνου κύκλου).

Προς το παρόν, δεν έχουν αναπτυχθεί χειρουργικές τεχνικές ή θεραπείες ικανές να διορθώσουν μια τέτοια σοβαρή ζημιά των βασικών κυττάρων του ενδομητρίου.

Στην περίπτωση που η χειρουργική αποκατάσταση είναι επιτυχής, το 70- 80% των γυναικών, θα καταφέρουν να μείνουν έγκυες και να αποκτήσουν παιδί. Βέβαια, το ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ηλικία της γυναίκας.

Μία τέτοια όμως εγκυμοσύνη θεωρείται υψηλού κινδύνου, αφού έχει μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής, προδρομικού πλακούντα, στιφρού πλακούντα, αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμα και θνησιγένειας.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.