Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις σχολές γονέων: Μύθοι και αλήθειες

sxoles gonewn

Ως γονείς, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δύσκολες κι εύκολες καταστάσεις που αφορούν στα παιδιά μας, ενώ, παράλληλα, διαχειριζόμαστε και τα υπόλοιπα προβλήματα της καθημερινότητας. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ο ρόλος του γονέα δεν είναι πάντα απλός.

Πολλές φορές θα στεναχωρηθούμε, θα θυμώσουμε, θα αγχωθούμε ή θα απογοητευθούμε, ενώ δε θα γνωρίζουμε πάντα πώς να αντιμετωπίσουμε όλες εκείνες τις δυσκολίες που θα προκύπτουν.

Σε αυτή μας την προσπάθεια έρχεται να βοηθήσει η Σχολή Γονέων. Κάποιοι γονείς έχουν ήδη λάβει μέρος σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα ή ομιλίες, άλλοι εκπαιδεύονται μέσω διαδικτύου, βιβλίων η σημειώσεων, κι άλλοι, αν και θέλουν να μάθουν περισσότερα για το ρόλο του ως γονείς για διάφορους λόγους δε το έχουν κάνει πράξη ακόμα.

Πολλοί γονείς μιλώντας μεταξύ τους ή διαβάζοντας σε διάφορα μέσα αναπτύσσουν μία ιδέα για το τι είναι οι σχολές γονέων, η οποία δεν είναι απαραίτητα ακριβής, αλλά συχνά αποτελείται από διάφορους μύθους. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς είναι οι σχολές γονέων και τι πραγματεύονται.

sxoles gonewn

Μύθος #1

Για να είναι αποτελεσματικές οι σχολές γονέων, θα πρέπει να πάρουν μέρος και οι δύο γονείς.

Αλήθεια

Αν και το ιδανικό είναι όντως να λάβουν μέρος και οι δύο γονείς, αυτό σπάνια είναι εφικτό για διάφορους λόγους (π.χ. χρόνος, χρήματα). Αυτό που είναι σημαντικό είναι να λάβει τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς μέρος στο πρόγραμμα, ενώ μετά μπορεί να μεταδώσει τις πληροφορίες και στον άλλο γονέα.

Μύθος #2

Η σχολή γονέων απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα που έχουν σοβαρό ενδοοικογενειακό πρόβλημα.

Αλήθεια

Η σχολή γονέων απευθύνεται σε οποιονδήποτε γονέα που επιθυμεί να μάθει περισσότερα για τον εαυτό του και το ρόλο του, να γνωρίσει καλύτερα το παιδί του, να κατανοήσει τις αντιδράσεις του και να μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και απέναντι στο παιδί, αλλά και απέναντι στην οικογένειά του.

Μύθος #3

Στις σχολές γονέων πρέπει να συζητάμε για τα προσωπικά μας προβλήματα.

Αλήθεια: Οι σχολές γονέων λειτουργούν καθαρά εκπαιδευτικά και σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι απαραίτητο να αναφερθούν προσωπικές πληροφορίες που κάποιος δε θα ήθελε να αναφέρει. Ακόμα και στην περίπτωση, όμως, που κάποιος αναφέρει οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία, τότε η ομάδα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το απόρρητο.

Μύθος#4

Πηγαίνοντας στη σχολή γονέων θα μπορέσω να λύσω το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχω με το παιδί μου αυτή την περίοδο.

Αλήθεια

Όπως προαναφέρθηκε, οι σχολές γονέων λειτουργούν καθαρά εκπαιδευτικά και δεν έχουν ως στόχο να επικεντρωθούν ή να λύσουν συγκεκριμένα προβλήματα του κάθε γονέα. Όμως, οι γονείς θα μπορούν να εφαρμόσουν όλες τις νέες μεθόδους και τεχνικές που θα μάθουν, ώστε να διαχειρίζονται τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά. Επιπλέον, υπάρχει χρόνος για όποιον θέλει να συζητήσει κάποιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο πλαίσιο της ομάδας.

Μύθος #5

Στη σχολή γονέων απλά γίνονται κάποιες συζητήσεις χωρίς ουσία.

Αλήθεια

Στη σχολή γονέων το πρόγραμμα είναι δομημένο με θεματολογία που μέσα από έρευνα έχει φανεί ότι καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες των γονέων, ενώ τους μαθαίνει συγκεκριμένες μεθόδους και τεχνικές για την καλύτερη διαχείριση των καθημερινών δυσκολιών.

Μύθος #6

Τα δικά μου προβλήματα είναι μοναδικά και οι άλλοι δε θα μπορέσουν να με βοηθήσουν.

Αλήθεια

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των σχολών γονέων αποτελεί η επαφή των γονέων μεταξύ τους μέσα στο πλαίσιο της ομάδας, όπου μπορούν να διαπιστώσουν ότι δεν είναι μόνοι τους και να ακούσουν διαφορετικές γνώμες και απόψεις.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.