Σμηγματογόνος κύστη: πώς δημιουργείται και ποια η θεραπεία

Σμηγματογόνος κύστη: πώς δημιουργείται και ποια η θεραπεία

Η δημιουργία σμηγματογόνου κύστης είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση, η οποία είναι δυνατό να συμβεί σε κάθε ηλικία. Είναι μια καλοήθης πάθηση η οποία αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα.

Δες ακόμα: Δερμοαπόξεση: Λείο και καθαρό δέρμα με μικροκρυστάλλους

Οι σμηγματογόνοι αδένες βρίσκονται μαζί με τους ιδρωτοποιούς αδένες (που παράγουν ιδρώτα), κάτω από την επιδερμίδα και παράγουν σμήγμα. Το σμήγμα είναι μία ουσία που λιπαίνει το δέρμα και έχει χαρακτηριστική μυρωδιά. Το σμήγμα με ένα σωληνάκι (εκφορητικός πόρος) οδηγείται στο δέρμα, κατά τον ίδιο τρόπο που και ο ιδρώτας, ο οποίος παράγεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες, οδηγείται με αντίστοιχα σωληνάκια στο δέρμα.

Πώς δημιουργείται η σμηγματογόνος κύστη;

Η σμηγματογόνος κύστη δημιουργείται όταν το σωληνάκι, μέσω του οποίου το σμήγμα βγαίνει στην επιφάνεια του δέρματος, αποφράσσεται για κάποιο λόγο. Η σμηγματογόνος κύστη μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα.

Η σμηγματογόνος κύστη εμφανίζεται ως μια σφαιρική σχετικά μαλακή διόγκωση. Σε πολλές περιπτώσεις κατά την πίεσή της παρουσιάζεται σμήγμα (λευκό υλικό) σε κάποιο σημείο κοντά στην κορυφή της διόγκωσης.

Πώς αντιμετωπίζεται η σμηγματογόνος κύστη;

Η θεραπεία της σμηγματογόνου κύστης είναι η χειρουργική αφαίρεση αυτής υπό τοπική αναισθησία.

Εάν παραμείνει αθεράπευτη έχει πιθανότητα να μολυνθεί και να δημιουργήσει απόστημα. Αυτό γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή, διότι η μέχρι τότε ανώδυνη κύστη τώρα πονάει είναι κόκκινη και πρησμένη, δηλαδή φλεγμαίνει. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται άμεση χειρουργική διάνοιξη του αποστήματος.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.