Ροχαλητό σε παιδιά

Ροχαλητό στα παιδιά

Γράφει ο Αναστασάκης Κωνσταντίνος MD, PhD, Ωτορινολαρυγγολόγος συνεργάτης  του doctoranytime.gr

Ροχαλητό λέμε το θόρυβο της αναπνοής κατά τον ύπνο που προκαλείται από τη δόνηση των μαλακών ιστών λόγω κάποιου «φραγμού» στην ελεύθερη δίοδο του αέρα από τη μύτη μέχρι τους πνεύμονες. Όταν ένα παιδί είναι κρυωμένο και είναι η μυτούλα του βουλωμένη, είναι αναμενόμενο να ροχαλίζει.

Όμως η αιτία του χρόνιου ροχαλητού στα παιδιά είναι σχεδόν πάντοτε τα διογκωμένα κρεατάκια ή οι διογκωμένες αμυγδαλές, ή και τα δύο! Πιο σπάνιος λόγος ροχαλητού στα παιδιά είναι η αλλεργική ρινίτιδα και ακόμα πιο σπάνιος η παχυσαρκία.

Το καθημερινό ροχαλητό δεν είναι αθώο, ειδικά στα παιδιά.Μειώνει την οξυγόνωση, το παιδί δυσκολεύεσαι να αναπνεύσει, ο ύπνος είναι ανήσυχος (συχνά με εφιάλτες) και το παιδί δεν ξεκουράζεται. Ως αποτέλεσμα το παιδί έχει υπνηλία μέσα στην ημέρα, νευρικότητα, μείωση της συγκέντρωσης και της προσοχής έως και προβλήματα συμπεριφοράς (επιθετικότητα). Το σημαντικότερο όμως είναι πως το παιδί δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά σωματικά (μικροκαμωμένο, αδύνατο), ούτε πνευματικά (μαθησιακές δυσκολίες).

Ροχαλητό στα παιδιά

Όταν η απόφραξη γίνει πλήρης, τότε έχουμε την προσωρινή διακοπή της αναπνοής, την υπνική άπνοια.

Ο πιο συχνός Μύθος

«Το παιδί μου δεν ροχαλίζει πάντοτε και ούτε δυσκολεύεται να αναπνεύσει σε όλες τις θέσεις ύπνου» ή «Δεν κάνει το παιδί συνέχεια άπνοιες, κάποιες φορές μόνο».

Η Αλήθεια

Το παιδί σας δεν θα πρέπει να ροχαλίζει σχεδόν ποτέ και δεν πρέπει να δυσκολεύεται σε καμία στάση ύπνου. Και σίγουρα δεν πρέπει να κάνει άπνοιες, δηλαδή να σταματάει η αναπνοή του για κάποια δευτερόλεπτα ή να προσπαθεί να αναπνεύσει και να δυσκολεύεται. Κάθε παιδί που ροχαλίζει έχει κάτι που φράζει τη μύτη ή το βάθος του στόματος και πρέπει να ελεγχθεί το συντομότερο.

Τι να κάνετε

Παρατηρήστε αν το παιδί σας είναι ανήσυχο και δείχνει να αγωνίζεται να αναπνεύσει όταν κοιμάται, αν όταν τελικά καταφέρνει να αναπνεύσει, η εισπνοή είναι θορυβώδης, αν την ημέρα έχει υπνηλία και έλλειψη ζωντάνιας (δεν είναι αναγκαίο) και αν έχει συχνά κρυολογήματα, ωτίτιδες ή αμυγδαλίτιδες. Επισκεφθείτε έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο, είναι ο μόνος που μπορεί να σας βοηθήσει σε κάθε περιστατικό ροχαλητού, αφού κάθε ροχαλητό προκαλείται σε κάποιο σημείο πιο ψηλά από τους πνεύμονες και την τραχεία!

Ροχαλητό στα παιδιά

Οι άπνοιες σχετίζονται με μαθησιακά προβλήματα και μειωμένη πνευματική και σωματική ανάπτυξη.

Το ροχαλητό στα παιδιά

Το παιδί που ροχαλίζει και δεν κοιμάται καλά, είναι συνέχεια κουρασμένο και δεν αποδίδει στο σχολείο.

Τι να μην κάνετε

Μη θεωρήστε πως το ροχαλητό του παιδιού είναι αθώο ή …χαριτωμένο! Όχι μόνο δεν είναι αλλά μπορεί να προκαλέσει μόνιμες διαταραχές της σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης και να κάνει τη ζωή του παιδιού και του γονέα δύσκολη, χωρίς λόγο. Μη χρονοτριβείτε, μην περιμένετε να περάσει μόνο του. Το παιδί σας χρειάζεται ιατρική βοήθεια από Ωτορινολαρυγγολόγο.

Τι κάνουμε εμείς

Εξετάζουμε με προσοχή το παιδί με ειδικό ενδοσκόπιο για παιδιά και δείχνουμε στον γονέα το ακριβές σημείο που προκαλεί την απόφραξη και ανάλογα με τα ευρήματα καταστρώνουμε την στρατηγική μας. Αν απαιτηθεί αδενοτομή ή αμυγδαλεκτομή, γίνετε ιδανικά με το τέλος της σχολικής περιόδου.

Το ροχαλητό στα παιδιά

Ελέγχουμε όλες τις ανατομικές περιοχές που μπορούν να προκαλούν απόφραξη και ροχαλητό.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.