Τι να κάνεις αν τρέχει αίμα η μύτη του παιδιού

aimorragia muti

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάθε παιδί στα πρώτα χρόνια της ζωής του θα έχει το λιγότερο μία ή πιθανόν πιο πολλές ρινορραγίες. Μερικά μάλιστα παιδιά της προσχολικής ηλικίας μπορεί να έχουν αρκετές μέσα σε μια εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει διότι ο βλεννογόνος του μπροστινού και εύκαμπτου μέρους της μύτης είναι λεπτός και τα αγγεία μερικές φορές επιφανειακά και σπάζουν εύκολα μετά από χτύπημα, τρίψιμο, σκάλισμα, φύσημα ή στη διάρκεια κάποιου κρυολογήματος. Αυτό δεν είναι ούτε παθολογικό ούτε επικίνδυνο, δείχνει όμως ανησυχητικό, όταν βλέπεις το αίμα να κατεβαίνει από το πίσω μέρος της μύτης στο φάρυγγα και στο στόμα και το παιδί να καταπίνει αρκετή ποσότητα και να κάνει εμετό.

Δες ακόμα: Πώς οι γονείς θα προετοιμάσουν σωστά τα παιδιά για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Οι αιτίες που προκαλούν ρινορραγίες, εκτός από όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, περιλαμβάνουν:

 • άμεσα χτυπήματα στη μύτη
 • αλλεργίες
 • ξηρότητα του βλεννογόνου της μύτης
 • ξηρότητα του περιβάλλοντος (από υπερβολική χρήση κλιματισμού ή υψηλές θερμοκρασίες)
 • εισπνοή τοξικών αερίων
 • ανωμαλίες του σκελετού της μύτης
 • όγκους καλοήθεις και κακοήθεις
 • ξένα σώματα που έβαλε στη μύτη
 • διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος ή άλλες χρόνιες παθήσεις του παιδιού 

Αντιμετώπιση από τους γονείς 

Υπάρχουν κάποιες αλήθειες και ψέματα για το πώς θα αντιμετωπισθεί μια περίπτωση παιδικής ρινορραγίας.

Τι να κάνετε….

 1. Παραμείνετε ψύχραιμοι και μην πανικοβάλλεσθε. Μια ρινορραγία μπορεί να φαίνεται τρομακτικό γεγονός, αλλά πολύ σπάνια είναι επικίνδυνη.
 2. Κρατήστε το παιδί σε όρθια ή καθιστική θέση με το κεφάλι ελαφρά γερμένο μπροστά. Αν είναι συνεργάσιμο ή σχετικά μεγάλο, βάλτε το να φυσήξει ελαφρά τη μύτη, για να φύγουν οι θρόμβοι του αίματος από τη μύτη. Με το παιδί ξαπλωμένο ή το κεφάλι γερμένο προς τα πίσω, το αίμα πάει στο φάρυγγα, καταπίνεται και ακολουθεί βήχας ή εμετός.
 3. Πιέστε το μπροστινό, μαλακό και εύκαμπτο τμήμα της μύτης ανάμεσα στον αντίχειρα και στο δείκτη, σταθερά για 10 συνεχόμενα λεπτά. Μην ελευθερώνετε τη μύτη για να δείτε αν σταμάτησε η αιμορραγία πριν περάσουν τα 10 λεπτά. Μετά απελευθερώστε τη μύτη και κρατήστε το παιδί σε ηρεμία. Αν δεν σταματήσει το αίμα, επαναλάβετε το σφίξιμο της μύτης για άλλα 10 λεπτά. Αν δεν σταματήσει το αίμα ή υπάρχει υποψία για ξένο σώμα στη μύτη, απευθυνθείτε σε ειδικό γιατρό ΩΡΛ, παιδίατρο ή πηγαίνετε στα επείγοντα.

Τι να μην κάνετε….

 1. Μη σας πιάνει πανικός! Θα τρομάξετε περισσότερο το παιδί.
 2. Μην το ξαπλώνετε και μη γέρνετε το κεφάλι του προς τα πίσω.
 3. Μη βάζετε χαρτομάντηλα, γάζες ή άλλα υλικά στη μύτη του παιδιού για να σταματήσετε την αιμορραγία. Μπορεί να τα καταπιεί και να πάνε σε λάθος μέρος.

Μετά το σταμάτημα της αιμορραγίας

Κρατήστε το παιδί στο σπίτι, χωρίς έντονη δραστηριότητα, συμβουλέψτε το να μη σκαλίζει, φυσάει ή τρίβει τη μύτη του και κόψτε τα νύχια του. Σε περίπτωση ξηρής ατμόσφαιρας χρησιμοποιήστε υγραντήρα της ή φυσιολογικό ορό στη μύτη.

Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό ή στα επείγοντα…

 1. Όταν υπάρχει πιθανότητα κατάγματος στη μύτη, ξένου σώματος ή όταν έχει συχνές παρατεταμένες ρινορραγίες που ελέγχονται δύσκολα (πάνω από 15 λεπτά).
 2. Όταν το παιδί έχει δυσκολία στην αναπνοή, είναι ωχρό, ιδρωμένο, δεν ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα ή αιμορραγίες και από άλλα σημεία του σώματος (αφτιά, ούλα κ.ά.).

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.