Πως αντιμετωπίζονται τα σπασμένα δόντια

σπασμένα δόντια

Συμβαίνει συχνά… Μασώντας σκληρές τροφές, ένα κουκούτσι που δεν έπρεπε να βρίσκεται στη σαλάτα, μία καραμέλα ή απλά μία στραβοδαγκωνιά, αντιλαμβάνεστε ότι λείπει ένα κομμάτι από το δόντι σας ή ότι ένα σκληρό κομματάκι άγνωστης προέλευσης περιφέρεται στο στόμα σας μαζί με την τροφή.

Δες ακόμα: Τι είναι ο οδοντιατρικός καθαρισμός;

Και τότε συνειδητοποιείτε ότι έσπασε το δόντι σας!

Παρόλο που η αδαμαντίνη, ουσία που καλύπτει περιφερικά τα δόντια, αποτελεί τον πιο ενασβεστιωμένο και σκληρό ιστό στο ανθρώπινο σώμα, οι αντοχές της έχουν και τα όριά τους.

Άσκηση υπέρμετρων δυνάμεων κατά τη μάσηση, σε ένα χτύπημα στο πρόσωπο ή πέσιμο, μπορεί να προκαλέσουν ρωγμές ή κατάγματα στα δόντια, ιδιαίτερα δε, όταν το δόντι είναι τερηδονισμένο και άρα πιο αδύναμο. Εάν λοιπόν βρεθείτε σε αυτή τη δυσάρεστη θέση μην πανικοβάλλεστε! Υπάρχουν πολλές λύσεις και εναλλακτικές επιλογές θεραπείας που μπορεί να προτείνει ο οδοντίατρος.

Τι πρέπει να κάνετε άμεσα

Όσο πιο γρήγορα φροντίσετε να κλείσετε ραντεβού για να αποκαταστήσετε τη βλάβη, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχετε. Σε αντίθετη περίπτωση, το δόντι μπορεί να σπάσει περισσότερο ή και να μολυνθεί, γεγονός που ίσως σας οδηγήσει και σε εξαγωγή του.

Εάν πονάτε, μπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο για να σας ανακουφίσει. Εάν το σπασμένο δόντι έχει μυτερές προεξοχές, μπορείτε να το καλύψετε με κερί παραφίνης ή με τσίχλα χωρίς ζάχαρη για να μην τσιμπάει τη γλώσσα σας μέχρι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο. Αποφύγετε τα σκληρά φαγητά και επιλέξτε να μασήσετε από την αντίθετη πλευρά.

Θεραπεία

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από την έκταση της βλάβης. Εάν το κομμάτι που έσπασε είναι μικρό, συνήθως επιδιορθώνεται σε ένα ραντεβού.

Ωστόσο εάν το κάταγμα είναι πιο βαθύ, οι επισκέψεις που χρειάζονται είναι περισσότερες, ενώ πριν την αποκατάσταση μπορεί να χρειαστεί και απονεύρωση.

Σφράγισμα

Το σφράγισμα ενδείκνειται στις περιπτώσεις που έσπασε ένα μικρό κομμάτι αδαμαντίνης ή και οδοντίνης. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι οι σύνθετες ρητίνες. Εάν το κάταγμα αφορά σε πρόσθιο δόντι, υπάρχουν ειδικά υλικά αποκατάστασης προσθίων δοντιών, τα οποία μιμούνται τα χρωματικά χαρακτηριστικά των φυσικών δοντιών και προσφέρουν ένα αισθητικό αποτέλεσμα.

Σε πολύ μικρά κατάγματα η επιδιόρθωση με σύνθετη ρητίνη μπορεί να γίνει ακόμη και χωρίς τρόχισμα ή αναισθησία. Εάν το δόντι είναι τερηδονισμένο, πρώτα καθαρίζεται η τερηδονισμένη περιοχή και στη συνέχεια γίνεται το σφράγισμα.

Στεφάνη ή Θήκη

Σε περιπτώσεις που το κάταγμα είναι μεγαλύτερο, συνήθως το δόντι είναι τερηδονισμένο, γι’ αυτό και υποχωρεί ευκολότερα. Απαιτείται η κάλυψη του δοντιού με μία στεφάνη, η οποία το περιβάλλει κυκλοτερώς και το προστατεύει από περαιτέρω βλάβη.

Ανάλογα με την έκταση του κατάγματος, μπορεί να χρειαστεί να προηγηθεί απονεύρωση, και στη συνέχει η τροποποίηση του σχήματος του δοντιού έτσι ώστε να είναι έτοιμο για την υποδοχή της στεφάνης. Οι στεφάνες κατασκευάζονται από μέταλλο και πορσελάνη, μόνο από πορσελάνη ή από ζιρκονία.

Οι ολοκεραμικές στεφάνες, αυτές δηλαδή που κατασκευάζονται μόνο από πορσελάνη αλλά και οι στεφάνες ζιρκονίας ενδείκνυνται για την αποκατάσταση των προσθίων δοντιών, αλλά και αυτών που φαίνονται στο χαμόγελο, καθώς χαρίζουν ένα άψογο αισθητικά αποτέλεσμα και με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Όλες οι στεφάνες κατασκευάζονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο επάνω στο εκμαγείο του στόματος, το οποίο προέρχεται από το αποτύπωμα που λαμβάνει ο οδοντίατρος. Στη συνέχεια δοκιμάζονται στο στόμα και συγκολλώνται με ειδικές κονίες.

Στο χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της προετοιμασίας του δοντιού και της τελικής συγκόλλησης της στεφάνης, κατασκευάζεται μία προσωρινή ακρυλική στεφάνη, η οποία προστατεύει το δόντι και προσφέρει όμορφο χαμόγελο χωρίς κενά.

Ένθετα / Επένθετα

Σε περιπτώσεις μεγάλης καταστροφής ενός δοντιού και για την αποφυγή περισσότερου τροχίσματος για την κατασκευή στεφάνης, μπορούν να κατασκευαστούν ένθετα ή επένθετα. Τα επένθετα είναι ειδικές κατασκευές από πορσελάνη ή ρητίνη, οι οποίες καλύπτουν μόνο το απωλεσθέν τμήμα του δοντιού, σε αντίθεση με τη στεφάνη που το καλύπτει κυκλοτερώς.

Λόγω του ότι είναι πιο συντηρητικές κατασκευές, μπορεί να αποφευχθεί μία απονεύρωση που θα ήταν αναγκαία για την τοποθέτηση άξονα και στεφάνης, ενώ δίνουν τη δυνατότητα καλύτερης υγιεινής στην συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Τα επένθετα πορσελάνης προσφέρουν υψηλή αισθητική και μακροβιότητα. Σε αντίθεση τα επένθετα ρητίνης είναι πιο οικονομικά. Η διαδικασία κατασκευής και τα ραντεβού που απαιτούνται για την ολοκλήρωση είναι ίδια με την τοποθέτηση μίας στεφάνης.

Και σε αυτή την περίπτωση λαμβάνεται αποτύπωμα, το επενθετο κατασκευάζεται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και στη συνέχεια δοκιμάζεται και συγκολλάται στο στόμα με ειδικές κονίες.

Όψεις

Εάν έσπασε ένα δόντι στην πρόσθια περιοχή, η τοποθέτηση μίας όψης ρητίνης η πορσελάνης μπορεί να το κάνει να δείχνει υγιές ξανά. Η όψη είναι μία λεπτή φλούδα υλικού στο χρώμα του δοντιού, η οποία καλύπτει την πρόσθια επιφάνειά του, αποδίδοντας το επιθυμητό σχήμα, μέγεθος και χρώμα.

Στο σημείο του κατάγματος η φλούδα αυτή γίνεται πιο παχιά για να αντικαταστήσει την απώλεια του οδοντικού ιστού. Οι όψεις σύνθετης ρητίνης κατασκευάζονται άμεσα στο οδοντιατρείο, είναι οικονομικότερες, αλλά υπολείπονται της αισθητικής και της γυαλάδας που μπορούν να προσφέρουν οι όψεις πορσελάνης.

Οι όψεις πορσελάνης, κατασκευάζονται από εξειδικευμένα οδοντοτεχνικά εργαστήρια και μπορεί να είναι λεπτές εώς και 0,3 χιλ. Αυτό σημαίνει ότι το δόντι τροχίζεται ελάχιστα ή και καθόλου, εάν το επιτρέπει η θέση του.

Με τις όψεις μπορούν ταυτόχρονα με το κάταγμα να διορθωθούν η θέση, το σχήμα, το μέγεθος, οι γωνίες και το χρώμα των δοντιών, με βάση τις προσδοκίες σας. Αφού κατασκευαστούν στο εργαστήριο, οι όψεις δοκιμάζονται και συγκολλώνται με ειδικές κονίες, κατάλληλου χρώματος.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.