Ψυχοθεραπεία: Τι είναι και γιατί να κάνεις

psychotherapeia

Μέσα στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας, δημιουργείται ένας χώρος όπου το πρόσωπο μπορεί να υπάρξει ελεύθερο, μπορεί να μιλήσει για ό,τι θέλει, με όποιο τρόπο θέλει και να εκφραστεί με οποιοδήποτε μέσο νιώθει ότι το εξυπηρετεί καλύτερα.

Μη χάσεις: ΔΩΡΕΑΝ Ψηλάφηση μαστού από γιατρούς και μαστογραφία με 30€ ή υπερηχογράφημα μαστού με 20€ σε επιλεγμένα διαγνωστικά κέντρα!

Το πρόσωπο βιώνει, ίσως και για πρώτη φορά στη ζωή του, μια συνθήκη ελευθερίας όπου η ύπαρξή του και η έκφραση αυτής δεν καταπιέζεται, δεν περιορίζεται αλλά εκδηλώνεται, απλώνεται, ενισχύεται και αναπτύσσεται. Επιπλέον απολαμβάνει την αποδοχή και θετική στάση του θεραπευτή, ο οποίος σέβεται, κατανοεί, συνοδεύει και ενθαρρύνει το πρόσωπο προς την κατεύθυνση που οι επιθυμίες του ορίζουν.

psychotherapeia

Ο θεραπευτής διασφαλίζει την αίσθηση ελευθερίας καθώς δεν προβαίνει σε κριτική ή αξιολογήσεις αλλά αφουγκράζεται, δεν ερμηνεύει αλλά συναισθάνεται και κατανοεί, δεν οδηγεί αλλά συνοδεύει ισότιμα με το δέος που οφείλουμε να έχουμε απέναντι στην ανθρώπινη πολυπλοκότητα και τη ζωή. Ο θεραπευτής, δεν μένει αμέτοχος παρατηρητής αλλά συμμετέχει ενεργά διευκολύνοντας τη πορεία που ο θεραπευόμενος έχει επιλέξει να διασχίσει.

Επιπλέον ο θεραπευτής είναι άνθρωπος και ως τέτοιος συχνά σφάλει, τότε οφείλει να το παραδεχτεί, να μην επιμείνει στην άποψή του, στην παρέμβαση που προτείνει αν αυτή βρίσκει αντίθετο τον θεραπευόμενο. Να θυμάται πάντα ότι ο δεύτερος έχει το κλειδί, ότι εκείνος γνωρίζει καλύτερα για τον ίδιο και εκείνος έχει και οφείλει να έχει την ευθύνη των επιλογών και της ζωής του. Ο θεραπευτής είναι βοηθός και συνοδοιπόρος για όσο διάστημα κρατά το ταξίδι της θεραπείας και ως τέτοιον οφείλει να βλέπει τον εαυτό του. Και ας μη ξεχνάμε, όλες οι πραγματικές αλλαγές έρχονται μόνο και μόνο με την συγκατάθεσή μας.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.