Θεραπεία PRP: Ελιξήριο ή μύθος

PRP

Πολλά  έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια για τη χρησιμότητα των PRP (Platelet Rich PlasmaΠλάσμα Πλούσιο σε αιμοπετάλια) στην αντιμετώπιση παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος αλλά και στην κοσμετική ιατρική.

Δες ακόμα: Ορθοβιολογικές θεραπείες-Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (PRP)

Πολλοί γνωστοί αθλητές έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με PRP για διάφορα ορθοπαιδικά προβλήματα όπως κακώσεις αρθρώσεων και χρόνιες τενοντίτιδες.

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τη χρησιμότητα των PRP  πρέπει πρωτίστως να απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήματα:

  • Τι είναι η θεραπεία με  PRP;
  • Πως δρα ;
  • Ποίες παθολογικές καταστάσεις θεραπεύονται;
  • Είναι αποτελεσματική η θεραπεία;

Τι είναι η θεραπεία με PRP (Platelet Rich Plasma);

Το ανθρώπινο αίμα περιέχει δίαφορα συστατικά (ερυθρά κύτταρα, λευκά κύτταρα και αιμοπετάλια). Τα αιμοπετάλια (platelets) είναι  κύτταρα γνωστά για τη πήξη του αίματος , τα οποία περιέχουν εκατοντάδες πρωτεϊνες που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες (growth factors) οι οποίοι είναι σημαντικοί για την επιταχύνση  της αποκατάστασης μιας βλάβης του μυοσκελετικού συστήματος.

Το PRP είναι το πλάσμα του αίματος που περιέχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις (5-10 φορές μεγαλύτερο) αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες. Για να δημιουργήσουμε ενα δίαλυμα PRP , λαμβάνουμε μικρή ποσότητα αίματος απο τον ασθενή (περίπου 20 cc) όσο για κοινή αιμοληψία . Επεξεργαζόμαστε το δείγμα αίματος με μια απλή διαδικασία (φυγοκέντριση) έτσι ώστε να απομονώσουμε τα αιμοπετάλια  και τους αυξητικούς  παράγοντες  απο τα λοιπά στοιχεία του αίματος. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι παρασκευής ενός διαλύματος PRP (με ή χωρίς ενεργοποιητές) αλλά η φιλοσοφία είναι η ίδια.

Πως δρά η θεραπεία ;

Έρευνες έχουν δείξει οτι η αυξημένη συγκέντρωση των αυξητικών παραγόντων στα PRP και η εναπόθεση τους στη πάσχουσα περιοχή, επιταχύνει τη διαδικασία της αποκατάστασης της βλάβης.

Η στοχευμένη εναπόθεση των PRP στην τραυματισμένη-πάσχουσα περιοχή (συνήθως υπό την καθοδήγηση υπερήχου) μειώνει τον χρόνο επούλωσης του τραυματισμένου ιστού , βελτιώνοντας τα αποτελέσματα του ίδιου του οργανισμού ο οποίος ούτως ή αλλιώς προσπαθεί να «θεραπεύσει» την βλάβη. Η θεραπεία με PRP έχει ελάχιστες επιπλοκές , ενώ τα αποτελέσματα της γίνονται αισθητά απο τον ασθενή μετά απο 2 εβδομάδες .

Ποιές  παθολογικές καταστάσεις θεραπεύονται ;

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η αποτελεσματικότητα της  θεραπείας με PRP διαφέρει και σχετίζεται με διάφορους παράγοντες , όπως :

  • Την περιοχή του σώματος στην οποία εφαρμόζουμε τη θεραπεία
  • Την «γενικότερη» υγεία του ασθενούς
  • Τον χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων (χρόνιος ή οξύς τραυματισμός)

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψιν του ο θεράπων ορθοπαιδικός μπορεί να εφαρμόσει τη θεραπεία με PRP στις εξής καταστάσεις :

  • Χρόνιες ή οξείες τενοντίτιδες (π.χ. τενοντιτιδα αχιλλείου, επιγονατιδικού, έσω-έξω επικονδυλίτιδα κ.α.)
  • Πρώϊμη αρθρίτιδα όλων των αρθρώσεων
  • Μετά απο χειρουργική αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.