Πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας

Πρόπτωση Μιτροειδούς

Η μιτροειδής βαλβίδα, μία από τις τέσσερις βαλβίδες της καρδιάς, βρίσκεται ανάμεσα στον αριστερό κόλπο, που δέχεται το οξυγονωμένο αίμα από τους πνεύμονες και την αριστερή κοιλία που στέλνει το αίμα σε όλο το σώμα.

Δες ακόμα: Οι κολπίτιδες του καλοκαιριού και η έγκαιρη πρόληψή τους, για διακοπές χωρίς… ταλαιπωρία

Αποτελείται από δύο λεπτές ευκίνητες γλωχίνες οι οποίες επιτρέπουν την ευχερή πλήρωση της αριστερής κοιλίας κατά την διαστολή, αποτρέπουν όμως την παλινδρόμηση αίματος στον αριστερό κόλπο κατά την συστολή. Πρόπτωση μιτροειδούς υπάρχει όταν η μία ή και οι δύο γλωχίνες της προβάλλουν-προπίπτουν εντός του αριστερού κόλπου κατά την συστολή. Στην κλασική της μορφή, η πρόπτωση μιτροειδούς συνοδεύεται από σημαντική πάχυνση των γλωχίνων. Όταν η πρόπτωση είναι σημαντική, τότε η βαλβίδα ανεπαρκεί (παλινδρομεί αίμα από την αριστερή κοιλία στον αριστερό κόλπο) και η εξωθητική ικανότητα-δύναμη της καρδιάς μειώνεται.

Η πρόπτωση της μιτροειδούς είναι πρωτοπαθής (δεν οφείλεται σε κάποιο άλλο νόσημα), ενώ υπάρχουν και κληρονομικές μορφές. Αποτελεί την συχνότερη αιτία μεμονωμένης ανεπάρκειας της μιτροειδούς που χρήζει χειρουργικής επεμβάσεως και προδιαθέτει σε προσβολή της βαλβίδας από λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα. Πρόκειται για συχνή πράγματι πάθηση, φαίνεται όμως ότι η έλλειψη σαφών διαγνωστικών κριτηρίων, είχε οδηγήσει στην υπερδιάγνωση της κατά το παρελθόν. Με την εξέλιξη των απεικονιστικών τεχνικών, η συχνότητα της πρόπτωσης υπολογίζεται σήμερα στο 2-3%.

Στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, η πρόπτωση μιτροειδούς είναι ασυμπτωματική ή συνοδεύεται από άτυπα θωρακικά ενοχλήματα και ταχυκαρδίες. Όταν η βλάβη της βαλβίδας είναι σημαντική, μπορεί να προκαλέσει εύκολη κόπωση, δύσπνοια, αρρυθμίες και σπάνια καρδιακή ανεπάρκεια.

Κατά κανόνα, η διάγνωση τίθεται τυχαία κατά την ακρόαση της καρδιάς με το κλασικό στηθοσκόπιο, οπότε και αναγνωρίζεται το χαρακτηριστικό φύσημα. Η βαρύτητα της νόσου και κατ’επέκταση η ανάγκη για παρακολούθηση ή θεραπευτική παρέμβαση καθορίζεται έπειτα από προσεκτική ηχωκαρδιογραφική εκτίμηση. Η εμπειρία του καρδιολόγου που πραγματοποιεί την εξέταση (Triplex καρδιάς) είναι καθοριστική.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η πρόπτωση μιτροειδούς χαρακτηρίζεται από καλοήθη πορεία και δεν επηρεάζεται η καθημερινή δραστηριότητα του ατόμου. Η μόνη οδηγία που συχνά δίνεται είναι η αποφυγή άρσης σημαντικού βάρους. Η προληπτική αντιβιοτική αγωγή πριν από κάθε αιματηρή επέμβαση έστω και αν αυτή ήταν οδοντιατρική, εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα απαραίτητη από το σύνολο των καρδιολόγων. Στις τελευταίες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας (ESC), για την λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα, η σύσταση αυτή έχει αφαιρεθεί καθώς δεν αποδείχτηκε αποτελεσματική.

Η θεραπεία των σοβαρών μορφών της νόσου είναι χειρουργική. Ανάλογα με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της βαλβίδας γίνεται επιδιόρθωση αυτής η αντικατάσταση της με μεταλλική. Τελευταία εξελίσσεται και τεχνική διαδερμικής επιδιόρθωσης της βαλβίδας(Mitral clip) .

Η πρόπτωση της μιτροειδούς είναι μια συχνή οντότητα που σπάνια προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Αν έχετε κάποιο από τα προαναφερόμενα συμπτώματα, φύσημα ή συγγενή με γνωστή πρόπτωση είναι καλό να συμβουλευτείτε καρδιολόγο για την έγκαιρη και σωστή διάγνωση.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.