Προληπτική ορθοδοντική στα παιδιά!

Προληπτική ορθοδοντική στα παιδιά

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της ορθοδοντικής είναι η σταδιακή καθοδήγηση των δοντιών των παιδιών σε ομαλή σύγκλιση, ανάλογα με το στάδιο της στοματικής τους ανάπτυξης.

Είναι αναγκαία η συνεχής παρακολούθηση των παιδιών από μικρή ηλικία ώστε να μπορεί ο ειδικός να ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το πέρασμα από τα νεογιλά στα μόνιμα δόντια και να επεμβαίνει όταν παρατηρεί αποκλίσεις από το φυσιολογικό.

Η προληπτική ορθοδοντική έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων σε παιδιά 7-9 ετών, που αν δε διορθωθούν εγκαίρως θα απαιτήσουν αργότερα πολύ πιο χρονοβόρες θεραπείες. Πρόκειται για προβλήματα που αφορούν τόσο τις γνάθους όσο και τα δόντια κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Μερικές από τις πιο συχνές ορθοδοντικές ανωμαλίες σε αυτή την ηλικία είναι οι ακόλουθες:

Η πρώτη φάση της θεραπείας, ή αλλιώς προληπτική ορθοδοντική, μας επιτρέπει να διορθώσουμε προβλήματα των γνάθων, σε μικρές ηλικίες, κυρίως με κινητούς μηχανισμούς. Αυτή η ‘’προετοιμασία’’ των γνάθων αποτελεί συχνά απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή διευθέτηση των δοντιών που πρόκειται να ανατείλουν και καθιστά πιο ομαλή τη δεύτερη φάση της θεραπείας. Ξεκινά συνήθως αφού έχουν ξεκινήσει να ανατέλλουν τα τέσσερα μπροστινά άνω και κάτω δόντια. Διαρκεί περίπου 8-12 μήνες. Όταν ολοκληρωθεί η ορθοδοντική θεραπεία διακόπτεται και εφόσον υπάρχει περαιτέρω ανάγκη η δεύτερη φάση αρχίζει στα 12.

Η δεύτερη φάση της θεραπείας γίνεται με ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς (συνήθως σιδεράκια) για να πετύχουμε με ακρίβεια τη διευθέτηση της ορθής θέσης του κάθε δοντιού στο οδοντικό τόξο. Στην ουσία, η πρώτη φάση της θεραπείας δημιουργεί ένα πιο σταθερό έδαφος για τη δεύτερη φάση και την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διάρκεια και ο βαθμός δυσκολίας της δεύτερης φάσης συχνά να μειώνονται δραστικά.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της προληπτικής ορθοδοντικής είναι:

  • Βελτιώνουμε τη σχέση της άνω γνάθου με την κάτω από μικρή ηλικία, επιτρέποντας μια πιο αρμονική ανάπτυξη τους τα επόμενα χρόνια, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούμε και την ανάπτυξη του παιδιού.
  • Πολλές φορές είναι πιθανό να αποφύγουμε μελλοντικές εξαγωγές μόνιμων δοντιών που κρίνονται αναγκαίες για την αντιμετώπιση ενός σοβαρού συνωστισμού σε μεγαλύτερες ηλικίες
  • Διορθώνοντας τις θέσεις κάποιων δοντιών από νωρίς αποφεύγουμε πιθανές μη αναστρέψιμες βλάβες όπως η υφίζηση των ούλων, ο τραυματισμός των δοντιών, η αποτριβή της αδαμαντίνης.
  • Μπορεί να βελτιώσει αισθητά το χαμόγελο του παιδιού παίζοντας σημαντικό ρόλο έτσι και στην ψυχολογία του.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.