Πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού

καρκίνος του μαστού

καρκίνο του μαστού

Γράφει ο Δημητρακόπουλος Ιωάννης, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας συνεργάτης του doctoranytime.gr

Πώς θα προστατευτώ απο τον καρκίνο του μαστού;

Ο μοναδικός τρόπος για την προστασία απο τον καρκίνο του μαστού είναι η αυτοεξέταση της γυναίκας,αλλά και η περιοδική μαστογραφία για τις ηλικίες μετά τα 35. Κάθε πότε πρέπει να αυτοεξετάζομαι; Μία φορά τον μήνα κατα προτίμηση την 10η ημέρα του κύκλου.

Η Μαστογραφία τι είναι ;

Η μαστογραφία είναι μια ακτινολογική μέθοδος εξέτασης των μαστών.Η Μαστογραφία γίνεται σε χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας ώστε να απεικονίζεται με ευκρίνεια το εσωτερίκο των μαστών.

Ψηφιακή Μαστογραφία

Η ψηφιακή μαστογραφία παρέχει υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια στη διάγνωση.Καλύτερη απεικόνιση κυρίως των πυκνών μαστών ιδίως σε νέες γυναίκες. Βελτίωση της εξέτασης,μικρότερη πίεση των μαστών,πολύ μικρότερη ακτινοβολία απο την κλασική. Αρχειοθέτηση της εικόνας σε ψηφιακό δίσκο,δυνατότητα συγκριτικής μελέτης,επανεκτύπωση,πιο καθαρή απεικόνιση,ορθότερη αξιολόγηση,τηλεμαστογραφία.

Αυτοεξέταση Μαστού

Βλέπω

Θα πρέπει να είναι σταθείς απέναντι απο έναν καθρέπτη,γυμνήαπο την μέση και πάνω.Θα πρέπει να παρατηρήσεις και τους δύο μαστούς μέσα απο τον καθρέπτη.Ο ένας μαστός ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος από τον άλλο.Αυτό είναι φυσιολογικό και δέν πρέπει να σε ανησυχεί.

Παρατηρείς επίσης για :

  • Αλλαγή μεγέθους ή  στο σχήμα των θηλών.
  • Ροή υγρού ή αίματος απο τις θηλές
  • Αλλαγή στην μορφή του δέρματος των μαστών(ρυτίδωση ή φλοιός πορτοκαλιού) Σηκώνεις τα χέρια και γυρνάς το σώμα σου σε γωνία ως προς τον καθρέπτη,ώστε να παρατηρήσεις τους μαστούς σε όλη την επιφάνεια τους.

Ψηλαφώ

Η ψηλάφηση γίνεται σε ξαπλωμένη θέση

  1. Ξάπλωσε σε ένα κρεβάτι και βάλε ένα μαξιλάρι κάτω απο το κεφάλι σου.
  2. Σήκωσε το χέρι που είναι στην πλευρά του μαστού που θές να εξετάσεις και τοποθέτησε το επάνω απο το κεφάλι σου.
  3. Με το άλλο χέρι ψηλάφησε με κυκλικές κινήσεις το μαστό σου.Για να είσαι σίγουρη ότι ψηλαφάς  όλον τον μαστό χώρισε τον νοητά σε 4 τμήματα(τεταρτημόρια)και βεβαιώσου οτι τα ψηλάφισες όλα.
  4. Να ψηλαφίσεις επίσης και την θηλή και να την πιέσεις και να δείς αν βγαίνει κάποιο υγρό ή αίμα.
  5. Στο τέλος να ψηλαφήσεις και την αντίστοιχη μασχάλη και να ψάξεις άν υπάρχουν τυχόν διογκώσεις,που μπορεί να είναι λεμφαδένες.Για να ψηλαφήσεις τη μασχάλη θα πρέπει να κατεβάσεις το χέρι (του οποίου τη μασχάλη εξετάζεις)παράλληλα με το σώμα.
  6. Κάνε ακριβώς τα ίδια βήματα και για τον άλλο μαστό.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.