Πρωκτικό Pap Test

proktiko test pap

Τι είναι το πρωκτικό τεστ ΠΑΠ;

Πρόκειται για μια εξέταση ίδια σε φιλοσοφία με το κλασικό τεστ Παπανικολάου, όπου λαμβάνεται δείγμα από την περιοχή του πρωκτού για κυτταρολογική εξέταση.

Δες ακόμα: Ποια είναι τα 8 συχνότερα ατυχήματα στο σεξ;

Εϊναι ο πιο εύκολος, ανώδυνος και φτηνός τρόπος που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεση μας, για να ελέγξουμε το πρωκτικό κανάλι για την παρουσία HPV λοίμωξης (κονδυλώματα), αλλα και πιθανής κυτταρικής ατυπίας που μπορεί να συνυπάρχει.

Όπως ο εμβολιασμός στις γυναίκες, καθώς και το τεστ Pap που πραγματοποιούν κάθε χρόνο έχει μειώσει εντυπωσιακά την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου, έτσι και με αυτή την εξέταση μπορεί να αποτραπεί η παρουσία διηθητικών βλαβών, αρκεί να υπάρχει συνέπεια και σωστή καθοδήγηση.

Ποιους αφορά:

  • Άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM), ανεξάρτητα από το αν είναι οροθετικοί ή όχι
  • Γυναίκες που έχουν HPV λοίμωξη στον κόλπο ή τα έξω γεννητικά όργανα
  • Άτομα που εμφανίζουν περιπρωκτικά κονδυλώματα
  • Άτομα που έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε κάποια θεραπεία αντιμετώπισης ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων

O Γεώργιος Παπανικολάου μπορεί να μη το φανταζόταν το 1923, μόλις ξεκίνησε την έρευνα για το τεστ που έχει σώσει τη ζωή σε εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη, αλλα σχεδόν 100 χρόνια μετά δε χρειάζεται να είσαι γυναίκα για να κανεις τεστ ΠΑΠ.

Πώς γίνεται;

Η εξέταση είναι πραγματικά πολύ απλή. Γίνεται στο ιατρείο είτε από εκπαιδευμένο ιατρικό/ παραιατρικό προσωπικό και σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και από τον ίδιο τον εξεταζόμενο.

Δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία στην περιοχή, εισάγεται ένας βαμβακοφόρος στυλεός στο πρωκτικό κανάλι και με περιστροφικές κινήσεις σαρώνεται όλος ο βλεννογόνος. Το υλικό επιστρώνεται σε αντικειμενοφόρες πλάκες και αφού στεγνώσει αποστέλλεται για μελέτη στον κυτταρολόγο.

Τι θα δούμε;

Ο κυτταρολόγος μετά από προσεκτική μελέτη μπορεί να ανιχνεύσει, εφόσον υπάρχουν, ανώμαλα, άτυπα κύτταρα και να τα κατηγοριοποιήσει ανάλογα. Έτσι, ανιχνεύεται η HPV λοίμωξη της περιοχής αλλα και πιθανή ύπαρξη ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας χαμηλού ή υψηλού βαθμού (LSIL & HSIL).

Η λέξη νεοπλασία δεν πρέπει να σας φοβίζει, καθώς ο όρος ενδοεπιθηλιακή που τη συνοδεύει την κάνει μια κατάσταση με τοπική μονάχα επίπτωση και απόλυτα ελεγχόμενη, που γίνεται ανησυχητική μονάχα αν αφεθεί αθεράπευτη και χωρίς έλεγχο. Επιπλέον με σύγχρονες μεθόδους όπως η PCR καθώς και ο in situ υβριδισμός που εφαρμόζονται στα δείγματα μπορούμε να πάρουμε πληθώρα πληροφοριών για τον τύπο της HPV λοίμωξης καθώς και την ενεργότητα της κατάστασης κατά την εξέταση, πληροφορίες πολύτιμες ώστε να καταστρώσουμε σωστά ένα διαγνωστικό και θεραπευτικό πλάνο.

Τι κάνω μετά;

Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ευρήματα HPV λοίμωξης, μπαίνετε σε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης ανά 1 με 2 έτη και καλό θα ήταν να συζητήσετε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο του εμβολιασμού. Επί θετικών ευρημάτων συνήθως το επόμενο βήμα είναι η ορθοσιγμοειδοσκόπηση, μια εξέταση που εκτός από διαγνωστικό μπορεί να έχει και θεραπευτικό χαρακτήρα, μιας και κατά την διάρκεια της μπορούμε να καυτηριάσουμε τις βλάβες που επισκοπούνται.

Σε περιπτώσεις με εκτεταμένες βλάβες μπορεί να είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, με μια επέμβαση παρόμοιας βαρύτητας με την αιμορροειδεκτομή. Ακόμα και όταν δεν υπάρχουν πλέον ορατές βλάβες, πρέπει να γίνει σαφές πως η πιθανότητα υποτροπής είναι αρκετά μεγάλη. Γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρχει συχνός επανέλεγχος, πιθανότατα κάθε χρόνο και αυτό δεν γίνεται για να ανησυχούμε αλλα για να πάψουμε να ανησυχούμε.

Οι βλάβες που παρουσιάζονται στην περιοχή εφόσον ανευρεθούν πρώιμα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά στη πλειονότητα τους. Δικιά σας υποχρέωση είναι να είστε τυπικοί στο ραντεβού σας, δικιά μας υποχρέωση είναι να σας κατευθύνουμε σωστά και να μην σας αφήσουμε να χαθείτε σε ένα λαβύρινθο πληροφοριών, αγχωτικών σκέψεων και αποφάσεων.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.