Που οφείλεται η κούραση της καθημερινότητας;

Πού οφείλεται η έντονη κούραση

Πού οφείλεται η έντονη κούρασηΑπό την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr

Είναι λογικό ανάμεσα στις δεκάδες καθημερινές μας υποχρεώσεις να ερχόμαστε αρκετές φορές αντιμέτωπες με την κούραση ή ακόμη και με την εξάντληση. Οι πολλαπλοί ρόλοι στους οποίους καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε όλες μας (μητέρα, σύζυγος, επαγγελματίας, νοικοκυρά, φίλη, σύντροφος) μπορεί να μας εξαντλούν και να περιορίζουν με τον καιρό τις δυνάμεις μας. Δες εδώ ποιες είναι μερικές πιθανές αιτίες που μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε πιο έντονα την κούραση της καθημερινότητας, αλλά και πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις.

Υπνική άπνοια αιτία της κούρασης

Ακόμη κι όταν κοιμάσαι πολλές ώρες, εξακολουθείς στη συνέχεια να νιώθεις κουρασμένη και νυσταγμένη; Ενοχλείς το σύντροφό σου κατά τη διάρκεια του ύπνου λόγω του ροχαλητού σου; Τότε μάλλον πάσχεις από υπνική άπνοια. Η υπνική άπνοια διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία και ροή του ύπνου σου, προκαλεί προβλήματα στην αναπνοή σου, άρα διακόπτεται συνεχώς η ροή του νυχτερινού ύπνου. Αυτό έχει ως απόρροια να χάνεται η ποιότητα του ύπνου σου.

Για να περιορίσεις το πρόβλημα θα πρέπει να αλλάξεις κάποιες από τις συνήθειές σου, όπως να μειώσεις το κάπνισμα, να χάσεις βάρος αν έχεις περιττά κιλά, να εντάξεις την άσκηση στη ζωή σου κ.ά. Θα σε βοηθήσει πολύ αν απευθυνθείς σε κάποιο κέντρο ύπνου, όπου θα μπορέσεις να βρεις την ακριβή αιτία της μειωμένης δύναμής σου, αλλά και αντιμετώπιση του προβλήματός σου.

Πώς το άγχος συνδέεται με την κούραση

Τα περιστατικά κατάθλιψης και κρίσεων πανικού αυξάνονται συνεχώς. Οι απαιτητικοί ρυθμοί ζωής, η αλλαγή της ποιότητάς της λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και άλλα αίτια, μπορούν να επιβαρύνουν την ψυχολογία μας και να επηρεάσουν τις σχέσεις μας αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό. Το άγχος αυξάνεται, η ερωτική επιθυμία μειώνεται, η ικανότητα συγκέντρωσης περιορίζεται και η κούραση επέρχεται χωρίς ιδιαίτερο λόγο σχεδόν καθημερινά. Τα παραπάνω αποτελούν συμπτώματα μιας ψυχικά πιεσμένης γυναίκας. Το χαμηλό επίπεδο σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον οργανισμό μας επηρεάζουν την ενεργητικότητα και την αντοχή μας.

Για να βελτιώσεις την διάθεσή σου ασκήσου και μίλα στους αγαπημένους σου ανθρώπους. Τι σημαίνει αυτό; Βρες ένα χόμπυ ή ένα άθλημα που σε γεμίζει και σε κάνει χαρούμενη και ακολούθησέ το. Επίσης, αν νιώθεις ότι υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σε αγχώνει βρες ένα άτομο της εμπιστοσύνης σου και συζήτα το μαζί του. Αν θέλεις, μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό ψυχολόγο, ο οποίος θα σε συμβουλέψει σχετικά με το πώς θα απαλλαγείς από το έντονο άγχος.

Ανοσοποιητικό σύστημα και κούραση

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα επηρεάζεται από την διατροφή μας, την ψυχική μας διάθεση, αλλά και την ποιότητα του ύπνου μας. Αν πάσχεις από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα είναι πιθανό να κουράζεσαι πιο εύκολα, ενώ εξίσου σημαντικό ρόλο για τη σωματοποιημένη κούραση παίζει και η ψυχολογία του ατόμου, αλλά και η περίπτωση να πάσχει από κατάθλιψη.

Επίσης, για να απαλλαγείς από τις συχνές λοιμώξεις θα πρέπει να τρέφεσαι υγιεινά, εντάσσοντας φρούτα και λαχανικά στο διαιτολόγιό σου, να πίνεις πολύ νερό και να πλένεις τακτικά τα χέρια σου. Αν νιώθεις γενικότερα κατά τη διάρκεια του έτους ότι το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι καταβεβλημένο, τότε θα πρέπει να απευθυνθείς σε έναν γιατρό και να περιγράψεις τα συμπτώματά σου, ώστε μέσω ιατρικών εξετάσεων να κάνει τη διάγνωσή σου και να σου προτείνει τρόπους αντιμετώπισης.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.