Πολύδημη κύηση

πολύδημη κύηση

Η κύηση που έχει περισσότερα από ένα έμβρυα ονομάζεται πολύδυμη. Συνηθέστερη είναι η δίδυμη. Σπανίως συνυπάρχουν περισσότερα έμβρυα, αλλά όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τους, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα επιβίωσής τους.

Η συχνότητα εμφάνισης δίδυμης κύησης είναι μία σε 90 κυήσεις. Οι χρησιμοποιούμενες, όμως, φαρμακευτικά ουσίες για πρόκληση ωορρηξίας, όπως και οι γοναδοτροπίνες, μπορεί να προκαλέσουν πολλαπλή ωρίμανση ωοθυλακίων, η οποία συνεπάγεται πολύδυμες κυήσεις.

Τύποι δίδυμης κύησης

α) Μονοωογενής δίδυμη ή πολύδυμη κύηση: εμφανίζεται σε συχνότητα 60% και προέρχεται από τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου, το οποίο διαχωρίζεται σε αρχικό κυτταρικό στάδιο σε δύο ή περισσότερα όμοια έμβρυα. Η αιτιολογία της είναι άγνωστη. Τα δίδυμα αυτά είναι όμοια στο φύλο, την εξωτερική εμφάνιση και παρόμοια στα δακτυλικά αποτυπώματα. Ο πλακούντας είναι κοινός, υπάρχουν δύο ομφαλίδες, δύο αμνιακοί σάκοι.

β) Διωογενής δίδυμη ή πολύδυμη κύηση: εμφανίζεται σε συχνότητα 40% και προέρχεται από τη γονιμοποίηση δύο ή περισσοτέρων ωαρίων. Η αιτιολογία της σχετίζεται με την κληρονομικότητα, τα δίδυμα δεν είναι όμοια και μπορεί να διαφέρουν στο φύλο. Συνήθως οι πλακούντες είναι ξεχωριστοί, σπάνια συνενώνονται, αλλά διαχωρίζονται από το χόριο.

Μερικές φορές, όταν ένα από τα έμβρυα πεθάνει ενδομήτρια, συρρικνώνεται χωρίς να εμποδίζει την ανάπτυξη του άλλου και ονομάζεται παπυρώδες έμβρυο. Συνήθως, το βάρος των διδύμων είναι μικρότερο από εκείνο ενός φυσιολογικού εμβρύου αλλά το συνολικό τους βάρος είναι σαφώς μεγαλύτερο, πράγμα που οδηγεί σε πρόωρο τοκετό.

Κλινική εικόνα

Λόγω του μεγάλου όγκου τους, τα δίδυμα δημιουργούν συμπτώματα δυσφορίας από τη διάταση της κοιλιά, υπερέμεση, ραβδώσεις, οίδημα, υπέρταση, κιρσούς, υδράμνιο, αιμορραγίες τελευταίου τριμήνου και μετά τον τοκετό.

Διάγνωση

Γίνεται με τον πρώτο υπερηχογραφικό έλεγχο.

Αντιμετώπιση

Η δίδυμη κύηση θεωρείται κύηση υψηλού κινδύνου. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού που συνεπάγεται μεγαλύτερη περιγεννητική θνησιμότητα των διδύμων. Οι πιθανότητες αυξάνονται ανάλογα με την αύξηση του αριθμού των εμβρύων (σε τετράδυμα, για παράδειγμα, το μέσο βάρος τους είναι 1.400 γρ.).

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.