Πεπόνι: τι προσφέρει στον οργανισμό μας

Πεπόνι: τι προσφέρει στον οργανισμό μας

Πεπόνι: τι προσφέρει στον οργανισμό μαςΑπό την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr

Τα δροσερά φρούτα έχουν την τιμητική τους και φέτος το καλοκαίρι, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν αναγκαία μια ανάσα δροσιάς με ένα τονωτικό σνακ με πλούσια γεύση και ενέργεια. Το πεπόνι είναι ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα των παιδιών, προέρχεται από την Ασία και έχει αξιοσημείωτες ευεργετικές ιδιότητες, που εξασφαλίζουν υγεία, λάμψη και πολύτιμες βιταμίνες στον οργανισμό μας.

Το πεπόνι μας προσδίδει ελάχιστες θερμίδες παρόλο που περιέχει ζάχαρη, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες, νερό και υδατάνθρακες.

Πιο συγκεκριμένα, το πεπόνι  είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και στην πνευματική διαύγεια, ενώ και οι βιταμίνες Α και C που περιέχει βελτιώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η περιεκτικότητά του σε κάλιο συντελεί στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, ενώ ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν και ως φυσικό διουρητικό. Το πεπόνι θεωρείται ότι προλαμβάνει την ανάπτυξη διαφόρων τύπων καρκίνου.

Μία άλλη σημαντική ιδιότητα του πεπονιού είναι ότι περιέχει αδενοσίνη, ουσία η οποία έχει αξιοσημείωτες αντιπηκτικές ιδιότητες, προλαμβάνοντας έτσι τη δημιουργία θρόμβων, καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C και Β-καροτίνη έχει αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική δράση, ενώ συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες, των καρδιακών νοσημάτων, ακόμη και του καρκίνου. Η τακτική κατανάλωσή του θωρακίζει την υγεία μας ενάντια σε ενδεχόμενη προσβολή από ιούς και μικρόβια. Η βιταμίνη Α που εμπεριέχεται στο πεπόνι συντελεί στη βελτίωση της όρασης και στην πρόληψη παθήσεων όπως ο καταρράκτης.

Το πεπόνι παίζει σημαντικό ρόλο και στην ενυδάτωση του οργανισμού. Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό το καθιστά ένα αποτελεσματικό διουρητικό, το οποίο είναι ικανό να βελτιώσει το ουροποιητικό σύστημα, αλλά και την υγεία των νεφρών. Επίσης, δρα ως τονωτικό για το δέρμα, καθώς το ενυδατώνει και βελτιώνει την ακμή προσώπου και σώματος και τα σημάδια που αφήνει.

Καλό είναι όταν το πεπόνι κόβεται να καταναλώνεται άμεσα, ώστε να μην χάνονται οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Όπως αποδεικνύεται από όλα τα παραπάνω, το πεπόνι είναι το ιδανικότερο σνακ και για την παραλία, καθώς ενυδατώνει τον οργανισμό μετά την πολύωρη έκθεσή μας στον ήλιο, αλλά και την ενέργεια που καταναλώσαμε κολυμπώντας. Το δροσιστικό αυτό φρούτο είναι διαθέσιμο και σε χυμό, οπότε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας μπορείτε να το καταναλώνετε και ως ένα δροσιστικό αφέψημα.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.