3+1 φυσικοί τρόποι να πεις αντίο στις ψείρες

pseires

Οι ψείρες είναι παράσιτα που αγαπούν τον άνθρωπο και μάλιστα, από αρχαιοτάτων ετών. Την ψείρα τη συναντάμε στο κεφάλι, στο σώμα και στο εφήβαιο. Είναι σαφώς πιο συχνή στα παιδιά, αφού μπορεί να μεταδοθεί εύκολα επειδή έρχονται σε στενή επαφή μεταξύ τους με το παιχνίδι ή με την κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων.

Δες ακόμα: Πώς οι γονείς θα προετοιμάσουν σωστά τα παιδιά για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Τι διάρκεια ζωής έχει μια ψείρα;

Μία ψείρα έχει μέγεθος 304 χιλιοστά. Πρόκειται για ένα παράσιτο που ζει με ανθρώπινο αίμα και έχει την ικανότητα να προσκολλάται στις τρίχες, από όπου δύσκολα μπορεί να απομακρυνθεί. Το θηλυκό γεννά περίπου 7-10 αβγά ημερησίως. Η ψείρα δεν πετάει, αλλά προσκολλάται στην τρίχα όταν έρθει σε επαφή με αυτήν. Ζει για περίπου 48 ώρες μακριά από το ανθρώπινο σώμα.

Πώς αντιμετωπίζεται η φθειρίαση/ ψείρες;

Για να απομακρυνθούν οι ψείρες μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντιφθειρικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Η επιλογή θα πρέπει να γίνει αναλόγως της ηλικίας του παιδιού. Για να γίνει ευκολότερα η απομάκρυνση της ψείρας και της κόνιδας χρησιμοποίησε ένα ειδικό χτενάκι με λεπτά δόντια από τη ρίζα έως την άκρη της τρίχας. Αυτό θα χρειαστεί να επαναληφθεί αρκετές φορές μέχρι να εξαλειφθούν εντελώς οι ψείρες και τα αβγά τους.

Πώς να προλάβετε τις ψείρες;

Ο καλύτερος τρόπος να μην κολλήσουν ψείρες τα παιδιά σου είναι η πρόληψη. Καταρχάς αν ένα παιδί έχει ήδη κολλήσει ψείρες, για να μην τις μεταφέρει και στο άλλο θα πρέπει να αποφεύγουν να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι ή να έρχονται σε επαφή τα κεφάλια τους. Επίσης, επιβάλλεται να μην χρησιμοποιούν τις ίδιες χτένες και να πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία τα κλινοσκεπάσματα, τα σεντόνια και οι πετσέτες.

Είναι αρκετά αποτελεσματικό, όταν το παιδί σου έχει μακριά μαλλιά, να τα έχει πάντα πιασμένα ψηλά όταν πηγαίνει σχολείο.

Πριν πάει σχολείο το παιδί μπορείς να βάλεις μια σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας σε μια χτένα και να χτενίσεις τα μαλλιά του. Αυτός είναι ένας φυσικός τρόπος να απωθούνται οι ψείρες και να μην προσκολληθούν στην τρίχα του παιδιού.

pseires

4 φυσικές θεραπείες για τις ψείρες

Αιθέρια έλαια- Μπορεί να έχεις συνηθίσει τα αιθέρια έλαια να τα χρησιμοποιείς για ρομαντική ατμόσφαιρα στο μπάνιο σου, όμως οι ψείρες δεν τα βρίσκουν και τόσο ελκυστικά! Η θεραπεία αυτή χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Χρησιμοποίησε λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια τεϊόδενδρου ή λεβάντας σε λίγο ελαιόλαδο ή στο σαμπουάν του παιδιού και στη συνέχεια, εφάρμοσέ το σε όλο το δέρμα του κεφαλιού και με τη χρήση χτένας πέρασέ το και στις τρίχες. Προσοχή: Βεβαιώσου πριν ότι το παιδί δεν έχει κάποια αλλεργία στα συστατικά αυτά.

Ελαιόλαδο- Η εφαρμογή του ελαιόλαδου στο κεφάλι μπορεί να απομακρύνει τις ψείρες. Εφάρμοσέ το σε όλη την επιφάνεια του κεφαλιού και κάλυψέ το με μια μεμβράνη. Άφησέ το να δράσει ολόκληρη τη μέρα ή όλη τη νύχτα. Θα χρειαστεί να επαναλάβεις για μία φορά τη βδομάδα τουλάχιστον για 3 βδομάδες. Η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και προληπτικά κάπου- κάπου.

Ξύδι- Εφάρμοσε αρκετό ξύδι σε όλη την επιφάνεια του κεφαλιού και στη συνέχεια, τύλιξέ το με μεμβράνη. Η εφαρμογή πρέπει να γίνει σε στεγνά μαλλιά. ‘Αφησέ το να δράσει για περίπου 25’-30’ και στη συνέχεια, ξέβγαλε με κρύο νερό. Για πρόληψη μπορείς να βάλεις λίγο ξύδι στο σαμπουάν του παιδιού και να λούζεται με αυτό το μείγμα.

Λεμόνι-σόδα- Φτιάξε ένα μείγμα από λεμόνι και σόδα και εφάρμοσέ το σε όλο το κεφάλι και μέχρι τις άκρες των μαλλιών. Στη συνέχεια, τύλιξε το κεφάλι με μεμβράνη και άφησέ το για 3-4 ώρες. Η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί για αρκετές φορές έως ότου απομακρυνθούν οριστικά.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ
Author

Όλα τα άρθρα έχουν επιμεληθεί από την Ιωάννα, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;