Παθήσεις που συνδέονται με τις φλέβες κάτω άκρων

Παθήσεις που συνδέονται με τις φλέβες κάτω άκρων

Μια από τις κυριότερες ενοχλήσεις ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το οίδημα των κάτω άκρων (πρησμένα πόδια), το οποίο συχνά συνοδεύεται από αίσθημα βάρους, μούδιασμα και αίσθηση διαφοράς θερμοκρασίας (ψυχρό-θερμό).

Η συμπτωματολογία αυτή ενισχύει τη διάγνωση της δυσλειτουργίας φλεβικής ή και λεμφικής κυκλοφορίας.

Ο ειδικός αγγειοχειρουργός είναι σε θέση να διαγνώσει με απόλυτη ανατομική ακρίβεια την πάθηση και να ανακουφίσει τον/την ασθενή τις περισσότερες φορές με απλή συντηρητική αγωγή. Για τη διάγνωση αποφασιστικό ρόλο έχει ο υπερηχοτομογραφικός έλεγχος ολόκληρου του φλεβικού δικτύου (Triplex), εξέταση γρήγορη, αναίμακτη, ανώδυνη και ακριβής στα χέρια του εξειδικευμένου αγγειοχειρουργού.

Ποιες παθήσεις αποτελούν ένδειξη για χειρουργική θεραπεία;

Ενδείξεις για χειρουργική θεραπεία αποτελούν αισθητικά οι ευρυαγγείες (μικρά κόκκινα και μπλέ αγγεία) και οι κιρσοί (μεγάλη διάταση των φλεβών). Επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή καταστάσεις όπως η στάση του αίματος μέσα στις φλέβες (φλεβική θρόμβωση), η δημιουργία ελκών (ανοικτές πληγές) και η αιμορραγία από τις ασθενείς φλέβες των ποδιών σε παραμελημένες περιπτώσεις.

Η συντηρητική θεραπεία συνίσταται σε απλά και άμεσα ανακουφιστικά μέτρα, όπως:

  • η αποφυγή της άσκοπης ορθοστασίας
  • η ανύψωση των ποδιών τις ώρες ανάπαυσης
  • η σύσπαση της γαστροκνημίας (γάμπας) τις ώρες εργασίας
  • η αποφυγή ρούχων που στενεύουν υπερβολικά στη μέση
  • η χρήση του κατάλληλου ύψους στο τακούνι των υποδημάτων
  • η εφαρμογή ελαστικών καλσόν/καλτσών αναλόγως της ανατομίας και της πάθησης
  • η σωστή και στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή

Οι επεμβατικές επιλογές ποικίλουν αναλόγως της έκτασης της πάθησης.

Οι ευρυαγγείες αντιμετωπίζονται με σκληροθεραπεία (ενέσεις θρομβωτικού υλικού), μέθοδος η οποία είναι αιματηρή με διάφορες επικίνδυνες επιπλοκές (αλλεργική αντίδραση, θρόμβωση των μεγάλων φλεβών, θάνατος) και η εφαρμογή Laser, μέθοδος αναίμακτη, γρήγορη, ανώδυνη και ασφαλής στα χέρια ειδικού αγγειοχειρουργού.

Οι κιρσοί αντιμετωπίζονται με την κλασική χειρουργική τεχνική της σαφηνεκτομής και παράλληλα, τοπικής εκτομής των κιρσών κάτω από το γόνατο. Είναι επέμβαση ασφαλής, που διαρκεί ελάχιστη ώρα, δεν απαιτεί γενική αναισθησία, δεν αφήνει κανένα αισθητικό έλλειμμα (ουλή ή σημάδι) και τις περισσότερες φορές ο/η ασθενής επιστρέφει σπίτι του το ίδιο βράδυ. Πλεονέκτημα της αποτελεί το μικρό κόστος με ή και χωρίς τη συμμετοχή ασφαλιστικού ταμείου.

Νεότερη μέθοδο αποτελεί ο καυτηριασμός της σαφηνούς φλέβας (η φλέβα που επιστρέφει το αίμα από το δέρμα και το λίπος των ποδιών) είτε με Laser είτε με ραδιοσυχνότητες (RF). Συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα της κλασικής χειρουργικής, με μειονεκτήματα το αυξημένο κόστος και την προσεκτική επιλογή των ασθενών (ανατομικοί λόγοι που δεν την καθιστούν ασφαλή).

Συνοψίζοντας, οι ασθενείς με την παραπάνω συμπτωματολογία στα πόδια πρέπει να απευθύνονται σε ειδικό αγγειοχειρουργό, ο οποίος θα θέσει την ακριβή διάγνωση με ασφάλεια και θα συστήσει το κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης.

Συμπτώματα που θα πρέπει να μας θορυβήσουν (καταστάσεις επικίνδυνες για τη ζωή) και πρέπει άμεσα να απευθυνθούμε στον αγγειοχειρουργό είναι:

  • Οίδημα ετερόπλευρο επώδυνο ή μη (πρήξιμο στο ένα πόδι)
  • Έλκος (ιδιαίτερα σε περιπτώσεις δυσοσμίας και αύξησης του μεγέθους)
  • Αιμορραγία από κιρσό

 

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.