Πώς φεύγουν οι πανάδες και οι κηλίδες από το πρόσωπο;

panades

Οι πανάδες  είναι ένα πάρα πολύ συχνό δερματολογικό πρόβλημα που απασχολεί κυρίως τις γυναίκες σε ποσοστό που αγγίζει το 90% του συνόλου των περιστατικών. Εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο (μέτωπο, παρειές, άνω χείλος, πηγούνι) και σπανιότερα σε άλλα σημεία του σώματος , όπως τα αντιβράχια και η πλάτη.

Δες ακόμα: Εμπιστευτείτε τα χημικά peelings και σβήστε πανάδες, φακίδες και κηλίδες!

Ποιες οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνισή τους;

Βασική αιτία για την εμφάνισή τους είναι η χρόνια έκθεση στον ήλιο. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν διάφορες ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), η λήψη αντισυλληπτικών ή άλλων φαρμάκων, η περίοδος της  εγκυμοσύνης και του θηλασμού, όπως επίσης και η εμμηνόπαυση. Η κληρονομικότητα είναι ακόμα μια αιτία που πρέπει να λάβουμε υπόψη.

Ποιος είναι ο μηχανισμός στον οποίο οφείλεται η δημιουργία τους;

Η ηλιακή ακτινοβολία οδηγεί στην κινητοποίηση παραγωγής μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα του δέρματος. Η αντίδραση αυτή  φαίνεται ότι  μένει στη ‘’μνήμη’’ των μελανινοκυττάρων , γι΄αυτό και παράγουν αυξημένα ποσά μελανίνης όταν εκτεθούν παρατεταμένα στην UV ακτινοβολία.  (Να σημειώσουμε ότι πρόσφατες μελέτες  αποδεικνύουν ότι εκτός από τη UV ακτινοβολία , στην εμφάνιση των πανάδων φαίνεται ότι συμβάλλει και το ορατό φως). Ο μηχανισμός αυτός εξηγεί και τη δυσκολία στην αντιμετώπιση του μελάσματος.

Ανάλογα με τη στοιβάδα του δέρματος στην οποία εντοπίζεται κυρίως η χρωστική , διακρίνουμε τον επιδερμικό (επιφανειακό) τύπο μελάσματος, το δερματικό (κυρίως δέρμα) και το μικτό.

Ποιες οι θεραπείες για την αντιμετώπισή τους;

Συνήθως χρειάζονται συνδυαστικές θεραπείες, οι οποίες εξατομικεύονται ανάλογα με τον τύπο του δέρματος του ασθενούς και το είδος του μελάσματος.

Χρησιμοποιούμε λευκαντικές κρέμες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν συνδυασμούς υδροκινόνης, τρετινοίνης  και ασκορβικού οξέος, αζελαικό οξύ, κοχικό οξύ, γλουταθειόνη, νιασιναμίδη κ.α.

Στο ιατρείο εφαρμόζουμε :  α)ειδικά peelings λεύκανσης , β)τη μικροδερμοαπόξεση μόνη της ή σε συνδυασμό με μεσοθεραπεία κατά την οποία εγχύουμε λευκαντικές ουσίες, γ)ειδικά IPL συστήματα κατά των πανάδων.

Πόσο βοηθούν τα Fractional Laser στην αντιμετώπιση των πανάδων;

Τα Fractional laser συστήματα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί δεν προτείνονται σαν θεραπεία εκλογής για τις πανάδες, διότι βοηθούν λίγο ή σε μερικές περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να  επιδεινώσουν το μέλασμα. Η χρήση τους  συστήνεται μόνο για αύξηση της διαπερατότητας της επιδερμίδας, ώστε να εισχωρούν βαθύτερα οι λευκαντικές κρέμες ή τα peelings .

Πολύ σημαντική είναι η χρήση αντιηλιακών σκευασμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους συνδυαστικά με αντιοξειδωτικούς ορούς, οι οποίοι φαίνεται ότι ενισχύουν τη δράση των αντηλιακών. Η πρακτική αυτή  βοηθά στην  πρόληψη της εμφάνισης  των πανάδων ή των υποτροπών, καθώς και στη συντήρηση του αποτελέσματος μετά τις θεραπείες.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.