Τι πρέπει να προσέχεις όταν αγοράζεις παγωτό

pagoto

Ήλιος, θάλασσα, διακοπές και βόλτες στην ακροθαλασσιά. Ποιος δεν έχει συνδυάσει το καλοκαιράκι με όλα τα παραπάνω, αλλά και με δροσιστικά παγωτά με φρουτένιες γεύσεις στην παραλία;

Δες ακόμα: Τα 7 πιο υγιεινά smoothies για το καλοκαίρι!

Το παγωτό είναι νόστιμο… σε αυτό συμφωνούμε σχεδόν όλοι! Τι θα πρέπει όμως να προσέξεις όταν το αγοράζεις; Ήξερες πόσο σημαντικό είναι να διατηρείται σωστά και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής για να μείνει μακριά ο κίνδυνος της δηλητηρίασης; Διάβασε παρακάτω τι θα πρέπει να προσέξεις στην αγορά του παγωτού.

Τι πρέπει να προσέξεις όταν αγοράζεις τυποποιημένο παγωτό

Τα παγωτά που είναι συσκευασμένα πρέπει να διατηρούνται σε καταψύκτες που δεν εκτίθενται στον ήλιο. Επίσης, δεν καταψύχονται σωστά αν μαζί με αυτά είναι τοποθετημένα πολλά άλλα προϊόντα στον ίδιο καταψύκτη. Τέλος, στους καταψύκτες δεν πρέπει να υπάρχουν και άλλου είδους τρόφιμα, αλλά να είναι τοποθετημένα αραιά και σε διαφορετικούς χώρους.

Σημαντική είναι, φυσικά, και η καθαριότητα του καταψύκτη, αλλά και η θερμοκρασία του, η οποία  πρέπει να είναι το ανώτερο έως -18ο C.

Τα παγωτά πρέπει να είναι σκληρά, να μην έχει ανοιχτεί η συσκευασία τους και να μην περιέχουν κρυστάλλους, διότι αυτό σημαίνει ότι έχουν ξεπαγώσει και ξαναπαγώσει, άρα ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία σου αν τα καταναλώσεις.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι αν νιώσεις ότι το παγωτό έχει περίεργη ή διαφορετική από το αναμενόμενο γεύση (πικρή ή ξινή), δεν πρέπει να το φας.

Τι πρέπει να προσέξεις όταν αγοράζεις παγωτό μηχανής ή χύμα

Το ιδανικό θα ήταν να ξέρεις από πού το αγοράζεις… ωστόσο, επειδή αυτό δεν είναι συχνά εφικτό, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στους γενικούς κανόνες υγιεινής και αν αυτοί τηρούνται. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει το παγωτό να φυλάσσεται σε ειδικά ψυγεία- βιτρίνες. Αυτά θα πρέπει να είναι καθαρά, να μην υπάρχουν υπολείμματα γάλακτος στο πλάι, η θερμοκρασία τους να είναι χαμηλότερη των -10ο C και φυσικά, να μην είναι εκτεθειμένες οι βιτρίνες στον ήλιο.

Όσον αφορά στον τρόπο σερβιρίσματος του παγωτού, το κουτάλι σερβιρίσματος θα πρέπει να είναι μέσα σε δοχείο με νερό, το οποίο πρέπει να αλλάζει συνέχεια. Το κουτάλι είναι απαραίτητο να καθαρίζεται το αργότερο ανά μία ώρα, για να απομακρύνονται τυχόν υπολείμματα γάλακτος.

Πριν φας το παγωτό βεβαιώσου ότι δεν έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι μέσα. Αυτό είναι ένδειξη ότι το παγωτό έχει ξεπαγώσει και στη συνέχεια, ξαναπαγώσει, που σημαίνει ότι ενέχει ο κίνδυνος να αναπτυχθούν βακτήρια και μικρόβια, όπως αναφέραμε και παραπάνω για τα τυποποιημένα παγωτά.

Το παγωτό είναι απόλαυση και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Ωστόσο, αν δεν το διατηρήσεις σωστά μπορεί να σου προκαλέσει προβλήματα. Τήρησε τους βασικούς κανόνες και τότε, μπορείς άφοβα να χαρίσεις στον ουρανίσκο σου την πιο δροσερή και αγαπημένη γεύση του καλοκαιριού.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.