Το παγωτό και η διατροφική του αξία!

Το παγωτό και η διατροφική του αξία

Η μεγαλύτερη δροσιστική νοστιμιά του καλοκαιριού για μικρούς και μεγάλους είναι αναμφισβήτητα το παγωτό. Είναι διαθέσιμο σε κυπελάκι, σε ξυλάκι, σε πύραυλο και φυσικά, σε δεκάδες γεύσεις όπως η βανίλια, η σοκολάτα, η μπανάνα, η γρανίτα, η φράουλα κ.ά.

Δες ακόμα: Η θρεπτική αξία της βρώμης 

Η θρεπτική αξία του παγωτού είναι μεγάλη, καθώς περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Πώς παρασκευάζεται το παγωτό;

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται γα την παρασκευή του παγωτού είναι: γάλα, αυγά, κακάο βούτυρο, κρέμα γάλακτος, γλυκαντικές ουσίες, χυμοί φρούτων, σταθεροποιητές, χρώματα και αρώματα. Επιπλέον το παγωτό μπορεί να περιέχει σιρόπι σοκολάτας, σιρόπι φρούτων ή καραμέλας ή ξηρούς καρπούς.

Το κύριο συστατικό για τα παγωτά αποτελεί το γάλα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μορφές: νωπό πλήρες, αποβουτυρωμένο, συμπυκνωμένο, σκόνη πλήρους ή αποβουτυρωμένου γάλακτος.

Ποια είναι η θρεπτική αξία του παγωτού;

Το παγωτό αποτελείται από πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες βρίσκονται στο κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, το αβγό.

Οι υδατάνθρακες υπάρχουν με τη μορφή γλυκαντικών ουσιών και λακτόζης του γάλακτος. Αποτελούν πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας, καθώς συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η λακτόζη παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου για τα παιδιά.

Τα λιπαρά του παγωτού προέρχονται κυρίως από το λίπος του γάλακτος, καθώς και από κάποια άλλα στοιχεία, όπως το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος. Το λίπος μας προσφέρει ενέργεια, λιπαρά οξέα και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, K.

Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποια παγωτά όπως τα παγωτά παρφέ, που περιέχουν κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη. Τα παγωτά αυτά είναι επιβλαβή για τον οργανισμό μας και καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, όπως τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, άτομα με αυξημένη χοληστερίνη κ.ά. Από την άλλη, τα παγωτά τύπου γρανίτα ή σορμπέ περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης, όμως, έχουν λίγα λιπαρά και σαφώς λιγότερες θερμίδες.

Το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό που έχει το παγωτό είναι το ασβέστιο. Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα απαραίτητα στοιχεία για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών, καθώς είναι σημαντικό για το σχηματισμό των οστών και των δοντιών τους.

Εκτός από το ασβέστιο, το παγωτό έχει αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε φώσφορο. Ο φώσφορος παίζει καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό και στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Τέλος, το παγωτό περιέχει βιταμίνες Α, D, E, Β1, Β2, Β6, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι το παγωτό είναι μια παρεξηγημένη λιχουδιά. Παρόλο που η διατροφική του αξία είναι σημαντική, έχει τη φήμη ότι βλάπτει τον οργανισμό και προσθέτει περιττές θερμίδες στο σώμα μας. Συγκριτικά με άλλα σνακ που μπορεί να προτιμούμε, όπως η πίτσα του εμπορίου ή το burger, η περιεκτικότητα του παγωτού σε λίπος είναι πολύ μικρότερη.

Ένα απλό ξυλάκι χωρίς επιπλέον επικάλυψη σοκολάτας ή ξηρούς καρπούς έχει 150 θερμίδες.

Τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμα στο εμπόριο παγωτά τύπου light. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες των παγωτών που αναγράφονται, κυρίως για τα διαβητικά άτομα:

Παγωτά χωρίς προσθήκη ζάχαρης και λίπος (0% και 0%)
Παγωτά χωρίς προσθήκη ζάχαρης που περιέχουν όμως λιπαρά (0%)
Παγωτά με 0% ζάχαρη και περιορισμένα λιπαρά

Τα παγωτά αυτά περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης και χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Προσοχή στα παγωτά τύπου λάιτ που περιέχουν επικάλυψη σοκολάτας, καθώς τα συγκεκριμένα παγωτά περιέχουν αρκετές λιπαρές ουσίες. Ένα ξυλάκι παγωτό light με σοκολάτα μπορεί να περιέχει μέχρι και 200 θερμίδες. Τα παγωτά με ελάχιστες θερμίδες είναι η γρανίτα, το σορμπέ, η βανίλια, καθώς περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά. Ελάχιστες θερμίδες έχουν και τα χύμα παγωτά με διάφορες γεύσεις φρούτων .

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι το παγωτό έχει μεγάλη διατροφική αξία, είναι ένα πλούσιο και θρεπτικό γεύμα, καθώς περιέχει πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και μας προσφέρει μια αίσθηση δροσιάς και απόλαυσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή και όχι μόνο. Η υπερκατανάλωση του είναι δυνατό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, όμως όταν καταναλώνεται με μέτρο και όχι σε καθημερινή βάση έχει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.