Η ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη

Η ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη

Η ουλίτιδα εγκυμοσύνης πρόκειται για το πιο συνηθισμένο ίσως οδοντιατρικό πρόβλημα που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της κύησης και αφορά τις μισές ή και πλέον εγκύους. Συνήθως εμφανίζεται στο 2ο-3ο μήνα της κυήσεως και μπορεί να υπάρχει καθ΄όλη τη διάρκεια αυτής άλλοτε με υφέσεις και άλλοτε με εξάρσεις.

Η μορφή της ουλίτιδας στην εγκυμοσύνη οφείλεται στις ορμονικές διαταραχές (δηλαδή στην αύξηση κυρίως των οιστρογόνων και της προγεστερόνης) που παρατηρούνται στον οργανισμό την συγκεκριμένη περίοδο. Εξαιτίας αυτών, τα ούλα ερεθίζονται, κοκκινίζουν, φουσκώνουν, και τις περισσότερες φορές ματώνουν σχεδόν αυτόματα κατά το βούρτσισμα. Συνοδό σύμπτωμα της όλης κλινικής εικόνας που περιγράψαμε είναι και η έντονη κακοσμία του στόματος.

Σε κάποιες περιπτώσεις μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, εκτός από τη φλεγμονώδη υπερπλαστική ουλίτιδα, που ήδη περιγράψαμε παραπάνω, εμφανίζονται και κάποια μικρά κόκκινα ογκίδια πάνω στα ούλα, κυρίως της άνω γνάθου, σε μέγεθος ρεβιθιού, που είναι απόλυτα καλοήθη. Τότε μιλάμε για τη γνωστή “επουλίδα εγκυμοσύνης” η οποία δε πρέπει να φοβίζει την εγκυμονούσα, γιατί εξαφανίζεται μετά τον τοκετό.

Ο οδοντίατρος, αφού διαπιστώσει ότι η ουλίτιδα αυτή προέρχεται από την εγκυμοσύνη και τις ορμονικές διαταραχές που ήδη περιγράψαμε, οφείλει να την θεραπεύσει συντηρητικά απομακρύνοντας την πέτρα από τα δόντια της εγκύου και παράλληλα πρέπει να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στοματικής υγιεινής.

Αυτές περιλαμβάνουν:  καταρχήν σωστό και τακτικό βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα, με ιδιαίτερη έμφαση στο βραδινό και συμπληρωματικά τη χρήση ήπιων αντισηπτικών στοματικών διαλυμάτων ή ακόμα καλυτέρα χλιαρού χαμομηλιού.

Καλό είναι πριν από κάθε επίσκεψη στον οδοντίατρο σας ή σε οποιοδήποτε άλλο γιατρό που χρειάζεστε να πάτε, να ενημερώνετε πρώτα τον γυναικολόγο που σας παρακολουθεί, διότι αυτός είναι ο θεράπων ιατρός και  μόνο αυτός γνωρίζει επακριβώς την κατάσταση τόσο την δικιάς σας όσο και του εμβρύου και έτσι μπορεί να δώσει ότι πληροφορίες και συμβουλές χρειάζεται ο εκάστοτε γιατρός που καλείται να σας βοηθήσει.

Αδιαμφισβήτητα η υγιεινή διατροφή θα πρέπει να είναι σύμμαχος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς βοηθάει και στην υγεία των δοντιών, ενώ το κάπνισμα και το αλκοόλ καλό είναι να τα αποφεύγετε.

Αν κάνετε συχνά εμέτους, να θυμάστε:  ξεπλένετε καλά το στόμα σας έπειτα με νερό ή με κάποιο ήπιο στοματικό διάλυμα. Το βούρτσισμα απευθείας μετά τον έμετο θα πρέπει να το αποφεύγετε καθώς τα οξέα του στομάχου που ήρθαν σε επαφή με τα δόντια, προκαλούν την άμεση, αλλά προσωρινή εξασθένιση του σμάλτου των δοντιών. Δώστε λοιπόν λίγο χρόνο στον οργανισμό σας να τα εξουδετερώσει και ύστερα βουρτσίστε.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.