Όψεις ρητίνης: πώς να τις διατηρήσετε για περισσότερο χρόνο

Όψεις ρητίνης: πώς να τις διατηρήσετε για περισσότερο χρόνο

Όψεις ρητίνης: πώς να τις διατηρήσετε για περισσότερο χρόνοΓράφει ο Ιωάννης Τσαούσης, Οδοντίατρος και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Οι όψεις ρητίνης χρειάζονται ειδική φροντίδα για να διατηρηθούν στο χρόνο και να εξακολουθήσουν να χαρίζουν μία άριστη αισθητική απόδοση. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες οδηγίες για το πώς οι όψεις ρητίνης μπορούν να παραμείνουν ίδιες με την πάροδο του χρόνου.

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας χρησιμοποιώντας μαλακή οδοντόβουρτσα, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, κατά προτίμηση πριν από τον νυχτερινό ύπνο.
  • Όπως και με τα φυσικά σας δόντια, οι συγκολλούμενες αποκαταστάσεις σας, μπορεί να αποκτήσουν χρωστικές. Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να μειώσετε το κάπνισμα, να αποφεύγετε το κόκκινο κρασί, τον καφέ, το τσάι, το χαμομήλι, τη σάλτσα σόγιας, τους χυμούς γκρέιπφρουτ, τα βατόμουρα και τα παντζάρια. Ο καθημερινός καθαρισμός των δοντιών συνήθως αφαιρεί τις χρωστικές ουσίες.
  • Αν απαιτείται η χρήση στοματικού διαλύματος, χρησιμοποιήστε διάλυμα ½ υπεροξείδιο του υδρογόνου και ½ νερού ή αποφύγετε αυτά που περιέχουν αλκοόλη.
  • Αποφύγετε ή διακόψτε συνήθειες όπως: άνοιγμα συσκευασιών με τα δόντια, δάγκωμα νυχιών, στυλό, καρφίτσας, πίπας, μάσημα πάγου. Αποφύγετε το άμεσο δάγκωμα σε παϊδάκια, κόκαλα, παξιμάδια, παστέλια, καρύδια ή άλλους σκληρούς ξηρούς καρπούς. Επίσης, το δάγκωμα τροφών όπως μήλα, καλαμπόκι, καρότα μπορεί να ασκήσει επιπρόσθετες τάσεις και να οδηγήσει σε συχνές επιδιορθώσεις.
  • Αν παρατηρηθούν μικροσπασίματα ή μεγαλύτερης έκτασης κατάγματα, οι όψεις ρητίνης μπορεί να επιδιορθωθεί με το ίδιο υλικό. Η επιδιόρθωση γίνεται πολύ γρήγορα και η αμοιβή είναι παρόμοια με αυτήν μιας απλής έμφραξης σε πρόσθια δόντια.
  • Η χρονική διάρκεια της συγκόλλησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτουργεί ακριβώς όπως και τα καινούργια λάστιχα. Το πόσο θα διαρκέσουν εξαρτάται από την ποιότητα του ελαστικού, την επιφάνεια του οδοστρώματος, τον τρόπο που οδηγείτε και το πόσα χιλιόμετρα διανύετε κάθε χρόνο. Κατά τον ίδιο τρόπο, η μακροβιότητα των όψεων σας εξαρτάται από τις συνήθειες σας και πόσο μεγάλες τάσεις αναπτύσσονται στα πρόσθια δόντια σας.
  • Καθώς οι όψεις ρητίνης κατασκευάζονται συνήθως σε μια μόνο επίσκεψη στο ιατρείο, θα έχετε διαφορετική αίσθηση με τα χείλη και την γλώσσα σας, όταν πρωτοκλείνετε το στόμα σας. Αυτό είναι φυσιολογικό, όπως επίσης και η προσωρινή αλλαγή της ομιλίας, μέχρι η γλώσσα να αφομοιώσει τις αλλαγές. Παρόλο που οι αλλαγές μπορεί να είναι μικρές (μετρούμενες σε χιλιοστά), το στόμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και θα διογκώσει την πρώτη αυτή αίσθηση. Συνήθως μετά από μερικές ημέρες, η αίσθηση αυτή εξομαλύνεται και το στόμα σας θα το αισθάνεστε οικείο όπως πρώτα.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.