Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την βλεφαροπλαστική

βλεφαροπλαστική

βλεφαροπλαστική

Γράφει ο Αχτσίδης Βασίλειος, Οφθαλμίατρος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Έχοντας κάνει εξειδίκευση στη χειρουργική βλεφάρων στα Πανεπιστήμια της Γλασκώβης και Sussex στη Μεγ. Βρεττανία και με αφορμή την πρόσφατη ομιλία μου στο συνέδριο αισθητικής και αναίμακτης χειρουργικής σχετικά με τους όγκους των βλεφάρων και την χειρουργική  αντιμετώπισή τους, παραθέτω μερικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα προς την καλύτερη ενημέρωση του κοινού.

Τι ειναι βλεφαροπλαστική και τι σχέση έχει με το οφθαλμίατρο;

Η βλεφαροπλαστική (blepharoplasty) είναι η χειρουργική των βλεφάρων που έχει ως στόχο να διορθώσει είτε αισθητικές είτε λειτουργικές διαταραχές των βλεφάρων.

Ο Οφθαλμίατρος είναι η ειδικότητα που ασχολείται με τον οφθαλμό, τα βλέφαρα (eyelids)  και τα εξαρτήματα του δηλ τη δακρυική συσκευή. Συνήθης παθήσεις του οφθαλμού είναι ο καταρράκτης, το γλαύκωμα, η μυωπία, οι παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, οι στραβισμοί, ο κερατοειδής, οι παθήσεις των βλεφάρων κλπ.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει τάση υπο- εξειδίκευσης σε διαφόρους τομείς και ενας απο αυτούς είναι η οφθαλμό-πλαστική χειρουργική (ocular plastics) που εστιάζει στα βλέφαρα  και τον κόγχο.

Όλοι οι οφθαλμίατροι κάνουν πλαστική βλεφάρων;

Εξαρτάται εάν είναι χειρουργοί οφθαλμίατροι (Ophthalmologist- eye surgeon) και εάν έχουν εκπαιδευτεί σε αντίστοιχο νοσοκομείο που δίνει την υπο-εξειδίκευση.

Πότε χρειάζομαι βλεφαροπλαστική;

Όταν υπάρχει μια λειτουργική βλάβη των βλεφάρων, δηλαδή εάν το βλέφαρο γυρίζει προς τα μέσα ( εντρόπιο) ή προς τα έξω (εκτρόπιο) με αποτέλεσμα ξηροφθαλμία και συνεχή ερεθισμό του κερατοειδούς και μολύνσεις (κερατίτιδα),είτε όταν υπάρχει πτώση του βλεφάρου ή όταν υπάρχει υπερβολική περίσσεια δέρματος βλεφάρου η οποία περιορίζει το οπτικό πεδίο και δημιουργεί πρόβλημα στην όραση. Τέλος, όταν υπάρχει μια δυσμορφία  που δίνει υποψία κάποιου όγκου, τότε πρέπει να αφαιρεθεί απο το βλέφαρο η πάσχουσα περιοχή με υγιή όρια και να γίνει βιοψία.

Τι γίνεται στην αισθητική βλεφαροπλαστική;

Διορθώνουμε διάφορες καταστάσεις όπως σακούλες, δερματοχάλαση, πρόπτωση λίπους,  πτώση οφρύος κλπ

Χρειάζεται γενική αναισθησία; Πονάει σαν επέμβαση; θα μείνω στο νοσοκομείο;

Το 99%των επεμβάσεων γίνεται με τοπική αναισθησία. Τις πρώτες μέρες υπάρχει ένα ήπιο οίδημα των βλεφάρων το οποίο υποχωρεί γρήγορα μέσα σε 10 ημέρες περίπου. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι σχεδόν ανώδυνες. Δεν χρειάζεται να μείνετε στο νοσοκομείο φεύγετε μετά απο μία ώρα περίπου απο την επέμβαση. Να θυμόμαστε κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρειάζεται συζήτηση με τον εξειδικευμένο οφθαλμοπλαστικό χειρουργό.

Υπάρχει δυνατότητα για αναίμακτη βλεφαροπλαστική;

Ναι, σε ήπιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί, ανάλογα με το τύπο του δέρματος και το βαθμό της υποκείμενης βλάβης.

Τι σχέση έχει το Botox με τη βλεφαροπλαστική;

Το Botox είναι μια μορφή αναίμακτης πλαστικής. Πρόκειται για μια νευροτοξίνη η οποία παραλύει το μυ στον οποίο έχουμε κάνει την θεραπεία. έτσι ο μυς χαλαρώνει και σταματά να συσπάται κατά ένα μέρος. Το αποτέλεσμα είναι να θεραπεύουμε τον ιδιοπαθή βλεφαρόσπασμο (δηλ όταν κλείνουν τα βλέφαρα απο υπερβολική νευρική διέγερση σε κάποιους ασθενείς). Παράλληλα, τεντώνει το υπερκείμενο δέρμα και σβήνουν και κάποιες ρυτίδες

Πόσο κρατάει το Bottox;

Δυστυχώς έχει χρόνο δράσης 2-3 μήνες διότι μετά η τοξίνη του Bottox αποδομείται απο τον οργανισμό.

Πόσο κρατάει μια βλεφαροπλαστική; Πόσο είναι το ποσοστό επιτυχίας;

Μπορεί να κρατήσει 5-10 χρόνια. Θα εξαρτηθεί εάν σε ηλικιωμένα άτομα έχουμε περαιτέρω χαλάρωση των ιστών. Η επιτυχία αγγίζει το 95%.

Πως μπορώ να έχω επιπλέον πληροφόρηση όσον αφορά την βλεφαροπλαστική;

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Χρειάζεται να δείτε έναν οφθαλμο-πλαστικό χειρουργό για μια πλήρη μελέτη του προβλήματος σας.  Θα χαρώ πολύ να συζητήσουμε ότι απορία έχετε.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.