Νάρθηκες προστασίας δοντιών κατά τις αθλητικές δραστηριότητες

Νάρθηκες προστασίας για τα δόντια κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων

Η συμμετοχή μας σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα κρύβει πάντα τον κίνδυνο ενός πιθανού τραυματισμού, γι’ αυτό πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό πριν ασχοληθούμε μ’ αυτήν.

Δες ακόμα: Η σημασία του προαθλητικού ελέγχου

Μιλώντας για αθλητικό προστατευτικό εξοπλισμό σώματος, όλοι σκεφτόμαστε γάντια, γυαλιά, επιγονατίδες, κράνη.. παραβλέποντας την ασφάλεια της στοματικής κοιλότητας, και φυσικά του χαμόγελού μας!

Κάτι πολύ λάθος φυσικά, αφού τα δόντια, τα χείλη ,τα ούλα και τα μάγουλα είναι πολύ ευαίσθητα σημεία και μπορούν πανεύκολα μ’ ένα χτύπημα να ματώσουν, και να τραυματιστούν.

Για αυτό λοιπόν σε όλους όσους αθλούνται κάνοντας αθλήματα επαφής πχ: μπάσκετ, kick boxing, box, handball, καράτε και άλλα, συνίσταται η χρήση προστατευτικού νάρθηκα.

Οι προστατευτικοί νάρθηκες στόματος, είναι μηχανισμοί από μαλακό πλαστικό ή συνθετικό υλικό που προστατεύουν τα δόντια,τα χείλη,τα μάγουλα και τη γλώσσα. Αυτοί μπορεί να είναι είτε απλοί του εμπορίου, είτε εξατομικευμένοι που κατασκευάζονται σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο κατόπιν καθοδήγησης του οδοντιάτρου.

Ειδικότερα υπάρχουν τα εξής είδη:

  •   Οι προκατασκευασμένοι προστατευτικοί νάρθηκες του εμπορίου που είναι έτοιμοι για χρήση. Διατίθενται σε τρία μεγέθη και πωλούνται σε καταστήματα αθλητικών ειδών. Παρέχουν χαμηλή προστασία έως και καθόλου, φθείρονται εύκολα και χρειάζονται συχνά αντικατάσταση
  •   Οι προστατευτικοί νάρθηκες από θερμοπλαστικό υλικό. Πρόκειται για νάρθηκες οι οποίοι προσαρμόζονται καλύτερα στα δόντια από τους προηγούμενους, μιας και ο νάρθηκας ζεσταίνεται αρχικά σε βραστό νερό και στη συνέχεια τον βάζουμε στο στόμα και δαγκώνουμε μέχρι να κρυώσει. Αυτού του τύπου οι νάρθηκες είναι πιο καλοί από τους προκατασκευασμένους, γιατί έρχονται σε επαφή με τα δόντια, οπότε δίνουν μια κάποια προστασία, αλλά και πάλι δεν εξασφαλίζουν κάτι το ιδανικό, αφού είναι δυνατό να καταστραφούν έπειτα από ένα βίαιο δάγκωμα κατά τη διάρκεια ενός τραυματισμού. Συνεπώς και αυτοί φθείρονται εύκολα και χρειάζονται συχνά αντικατάσταση. Επίσης διατίθενται στα περισσότερα καταστήματα αθλητικών ειδών.
  •   Οι οδοντιατρικοί αθλητικοί νάρθηκες που κατασκευάζονται σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο, κατόπιν καθοδήγησης του οδοντιάτρου, ο οποίος έχει ασχοληθεί με το στόμα του αθλούμενου έχοντας πάρει πρώτα ένα αποτύπωμα των δοντιών, τα γνωστά και ως “μέτρα”. Η διαδικασία αυτή δε χρειάζεται αναισθησία και είναι ανώδυνη. Ο νάρθηκας αυτός είναι εντελώς άοσμος και υποαλλεργικός, δεν ενοχλεί κατά την αναπνοή, μπορεί να κατασκευαστεί σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων, και προσφέρει άριστη προστασία αφού απορροφά όλους τους κραδασμούς κατά τη στιγμή του χτυπήματος, προστατεύοντας έτσι τα δόντια που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν υποστεί κάταγμα-τραυματισμό.

Βάλτε λοιπόν στον βασικό σας εξοπλισμό τον προστατευτικό νάρθηκα στόματος για να μπορείτε να απολαμβάνετε με ασφάλεια την χαρά του αθλητισμού και τα οφέλη της άθλησης.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.