9 tips για να μην μετράς σπυράκια μετά το γυμναστήριο

Τα σπυράκια τείνουν να συνδεθούν με την παρουσία ιδρώτα, ιδίως όταν το δέρμα μας είναι λιπαρό. Ο ιδρώτας είναι μια φυσική διαδικασία του οργανισμού με στόχο να μας δροσίσει.

Δες ακόμα: Ξέρεις σε ποιο όργανο του γυμναστηρίου υπάρχουν περισσότερα μικρόβια απ’ ότι σε μια τουαλέτα;

Αλλά δεν είναι ο ιδρώτας από μόνος του. Είναι ένας συνδυασμός συστατικών, που ευνοεί τη δημιουργία είτε κοκκινίλας είτε ακμής (σε πιο προχωρημένο στάδιο..)

Σύσταση του ιδρώτα

Αποτελείται από νερό, ανόργανα άλατα, λιπαρά οξέα κ.α. Έχει αλμυρή γεύση και χαρακτηριστική μυρωδιά για κάθε άνθρωπο. Εκκρίνεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες και αποβάλλει τις τοξίνες από το εσωτερικό του οργανισμού.

Πότε αυξάνεται η εφίδρωση;

Η αυξημένη παραγωγή ιδρώτα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως η έντονη άσκηση, η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, ψυχολογικοί λόγοι -δηλαδή σε καταστάσεις φόβου ή αγωνίας- και σε κάποιες περιπτώσεις συνδέεται με παθολογικές καταστάσεις.

Το να ιδρώνουμε δεν είναι κακό, είναι φυσιολογικό. Αλλά πώς ο ιδρώτας έχει συνδεθεί με την παρουσία ακμής στο δέρμα;

Πώς ο ιδρώτας δημιουργεί σπυράκια;

Είναι ο συνδυασμός ζέστη – πίεση- τριβή- τριβή του δέρματος – μαζί με ιδρώτα όταν έχει προχωρήσει η προπόνησή σου.

Όταν ο ιδρώτας “κάθεται” στο δέρμα σου, όπου εκεί “κάθονται” ήδη βακτήρια, ο συνδυασμός τους δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθεί σμήγμα.

Η ταυτόχρονη συνύπαρξη, λοιπόν, στο δέρμα μας του ιδρώτα, των βακτηρίων και του σμήγματος – μιας ακόμα φυσικής διαδικασίας του οργανισμού για να διατηρεί το δέρμα μας καθαρό – οδηγούν σε αυτά τα ενοχλητικά, άσχημα και αντιαισθητικά σπυράκια, που συνήθως όλοι θέλουμε να εξαφανίσουμε.

Πώς να αποφύγεις τα σπυράκια μετά τη γυμναστική

Επειδή, όπως είπαμε, ο ιδρώτας από μόνος του δεν είναι το πρόβλημα, θα εστιάσουμε σε κανόνες που θα προλάβουν την εμφάνιση σπυριών.

1.Απόφυγε να φοράς στενά ρούχα κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Τα εφαρμοστά μπλουζάκια, αυτά που κολλάνε πάνω σου δεσμεύουν τον ιδρώτα και ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων στην εκάστοτε περιοχή. Διάλεξε γενικά άνετα και αέρινα ρούχα ώστε το σώμα να “αναπνέει”.

2.Προτίμησε βαμβακερά ρούχα κατά την διάρκεια της άσκησης που θα απορροφήσουν τον ιδρώτα. Απόφυγε αυτά από πολυεστέρα που παγιδεύουν τον ιδρώτα μαζί με βακτήρια σε σημεία του σώματος.

3.Ένα ντους μετά τη γυμναστική είναι η ιδανική λύση για να προλάβεις τα ανεπιθύμητα σπυράκια. Σκοπός είναι να διώξεις τα βακτήρια.

4.Αν δεν μπορείς να κάνεις ντουζ, τότε άλλαξε άμεσα τα ιδρωμένα ρούχα. Εναλλακτικά βρέξε την πετσέτα σου και τρίψε τα σημεία που έχεις ιδρώσει και γενικά έχεις παρατηρήσει ότι εκεί βγαίνουν σπυράκια, αναφέρομαι κυρίως στην περιοχή της πλάτης.

5.Δοκίμασε μια στο τόσο να κάνεις απολέπιση και η αλλαγή στην υφή της επιδερμίδας σου θα είναι μοναδική.

6.Μην ακουμπάς σε καμιά περίπτωση το πρόσωπό σου όταν βρίσκεσαι στο γυμναστήριο, διότι τα όργανα που έχεις έρθει σε επαφή έχουν περάσει από πολλά χέρια. Σκέψου λοιπόν, τι θα μεταφέρεις στο πρόσωπό σου.

7.Για τις γυναίκες. Η χρήση make up φράζει τους πόρους και ο στόχος μας είναι το οξυγόνο, δηλαδή το δέρμα να “αναπνέει”. Το make up είναι ο “εχθρός” της καθαρής επιδερμίδας που επιδιώκουμε για όσο διαρκεί η προπόνηση.

8.Προτίμησε να γυμνάζεσαι σε δροσερό χώρο.

9.Διάλεξε μια ενυδατική λοσιόν σύμφωνα με την επιδερμίδα σου.

Τα δοκίμασες όλα αυτά και;

Αν ακολουθείς όλα αυτά τη βήματα και συνεχίζεις να βγάζεις σπυράκια τότε ίσως πρέπει να συμβουλευτείς έναν γιατρό.

Καμιά φορά το δέρμα έχει κάποιες ευαισθησίες που δεν γνωρίζουμε, έτσι ο δερματολόγος θα σου προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού και ενυδάτωσης για τις δικές σου ιδιαιτερότητες.

Τέλος, θα σου δώσει εξειδικευμένη λύση στο πρόβλημά σου γιατί μια συμβουλή που “δουλεύει” σε έναν δεν “δουλεύει” σε όλους.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.