Μεσοθεραπεία PRP: Η λύση για την τριχόπτωση

τριχόπτωση

τριχόπτωση

Γράφει ο Βεκρής Αναστάσιος, Πλαστικός Χειρουργός συνεργάτης του doctoranytime.gr

Ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άνδρες και γυναίκες σήμερα είναι η τριχόπτωση, η οποία μπορεί να γίνει πολύ έντονη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου το κεφάλι μας βρίσκεται περισσότερο εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία, στο χλώριο της πισίνας, στη θάλασσα και την άμμο – παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Η τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς τρόπους, ανάλογα με τα αίτια που την προκαλούν σε κάθε άνθρωπο. Οι βασικοί παράγοντες είναι το στρες, η κακή διατροφή, η κληρονομικότητα, τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, η υπερβολική λιπαρότητα, η πιτυρίδα κτλ. Μπορεί να εμφανιστεί εντελώς ξαφνικά ή σταδιακά και να επηρεάσει μόνο το τριχωτό της κεφαλής ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, ολόκληρο το σώμα. Όπως μας εξηγεί ο Δρ Αναστάσιος Βεκρής, «Η απώλεια 50-100 τριχών ημερησίως είναι φυσιολογική. Όταν όμως παρατηρείται έντονη τριχόπτωση με περισσότερες από 100 τρίχες, μπορεί να πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση όπου είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για να εντοπίσει τα αίτιά της και να σας προτείνει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης».

Ποιες είναι οι συντηρητικές θεραπείες κατά της τριχόπτωσης;

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP είναι η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία κατά της τριχόπτωσης με άριστα αποτελέσματα καθώς έχει αποδειχτεί ότι βοηθά στην αύξηση της διαμέτρου της τρίχας και στην αναγέννηση των κοιμώμενων τριχοθυλακίων. Το PRP βασίζεται στα αιμοπετάλια από το πλάσμα του αίματος του ίδιου του ασθενούς. Κατά τη θεραπεία PRP, συλλέγεται το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα το οποίο είναι ικανό να παράξει αυξητικούς παράγοντες (growth factors) που εντοπίζουν και διορθώνουν τις φθορές των ιστών των τριχοθυλακίων. Για να γίνει η έγχυση προηγείται αιμοληψία από τον ασθενή και η επεξεργασία του αίματος με φυγοκέντρηση. Στη συνέχεια εγχέουμε το ενεργοποιημένο σε αιμοπετάλια πλάσμα στο τριχωτό της κεφαλής όπου οι αυξητικοί παράγοντες ενισχύουν την αποκατάσταση των ιστών και ενεργοποιούν τα ανενεργά βλαστοκύτταρα.

Όπως μας τονίζει ο Δρ Βεκρής, κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα της αυτόλογης μεσοθεραπείας ακόμα και σε πολύ δύσκολα περιστατικά γυροειδούς αλωπεκίας με σχεδόν καθολική απώλεια μαλλιών. Τα αιμοπετάλια είναι ικανά να ενεργοποιήσουν τα βλαστοκύτταρα των τριχών με τέτοιο τρόπο ώστε να ενδυναμώσουν την τριχοφυΐα και να καθυστερήσουν τη διαδικασία της τριχόπτωσης και της απώλειας των τριχών. Σύμφωνα με την Δρ Βεκρή, η μεσοθεραπεία PRP για την τριχόπτωση καλό είναι να εφαρμόζεται κάθε μήνα για τους πρώτους 4-6 μήνες και στη συνέχεια ανά τρίμηνο ή εξάμηνο για συντήρηση του αποτελέσματος. Η μεσοθεραπεία PRP είναι σχεδόν ανώδυνη και διαρκεί περίπου 30-40 λεπτά, ενώ δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία.

Οι υποψήφιοι για την αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία απευθύνεται σε ανθρώπους με ήπια έως μέτρια τριχόπτωση αλλά και σε όσους παρουσιάζουν τριχόπτωση εξαιτίας ανδρογενετικής αλωπεκίας, γυροειδούς αλωπεκίας κ.ά. Η μέθοδος έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να προσφέρει άριστα αποτελέσματα καθώς καθυστερεί την εξέλιξη του προβλήματος και ενισχύει τα τριχοθυλάκια.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.