Μαθησιακές δυσκολίες και ψυχοθεραπεία

mathisiakes_dyskolies_doctoranytime

Χρειάζεται να υποστηριχθεί το παιδί μου ψυχοθεραπευτικά έπειτα από τη διάγνωση κάποιας μαθησιακής δυσκολίας;

 

Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι πλέον στη ζωή μας και όλο και πιο συχνά τα παιδιά που υπάρχουν στο περιβάλλον του καθενός από εμάς διαγιγνώσκονται από κάποιον ειδικό. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού ακολουθεί η ενημέρωση του από τους γονείς και τον ειδικό, ώστε να γνωρίζει τι του συμβαίνει και που συναντάται η δυσκολία. Επιμένουμε ωστόσο στη δυσκολία του παιδιού και στο τι χρειάζεται να βελτιώσει.

Η πρώτη αίσθηση του παιδιού είναι ότι σε κάτι μειονεκτεί. Η αγωνία του γονιού, η είσοδος του ειδικού στη ζωή της οικογένειας και η ανάγκη για τη σωστή εφαρμογή ενός προγράμματος ειδικής αγωγής συχνά θέτουν σε δεύτερη μοίρα τις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού. Είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας να πλησιάσουμε το παιδί και να του δώσουμε το χώρο που χρειάζεται ώστε να εκφράσει τα συναισθήματα του. Μήπως νιώθει ντροπή, ανησυχία ή μήπως φόβο για αυτό που του συμβαίνει; 

Πηγαίνοντας στον παιδοψυχολόγο οι γονείς, θα έχουν την ευκαιρία να υποστηριχθούν και να λάβουν χρήσιμες απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν γύρω από την υποστήριξη ενός παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες. Το παιδί θα μπορέσει να μοιραστεί τις ανησυχίες και πιθανόν το άγχος που βιώνει έπειτα από τη διάγνωση που έλαβε. Η θεμελιώδης οδηγία για μικρούς και μεγάλους είναι να επιβεβαιώνουμε πως η δυσκολία του αφορά ένα μέρος μόνο της ζωής του και όχι όλη του την προσωπικότητα.

Μέσα από τεχνικές που βασίζονται στο παιχνίδι και στο διάλογο ανάλογα πάντα με την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού, δίνεται η ευκαιρία να εκφραστεί και να βιώσει σε ασφαλές περιβάλλον ό,τι το απασχολεί. Έπειτα ο παιδοψυχολόγος μπορεί να υποστηρίξει το παιδί και να το βοηθήσει να κατανοήσει τα βιώματα του. Ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων του. Κάθε παιδί έχει ταλέντο και δεξιότητες που δε σχετίζονται απαραίτητα με την εκπαίδευση. 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την πρώτη ευκαιρία να ωθούμε τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματα τους. Ας τα διδάξουμε πως είναι υπέροχο να ζητάμε βοήθεια όταν το χρειαζόμαστε.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.