Μάθετε πώς θα απαλλαγείτε από τους σπίλους

Μάθετε πώς θα απαλλαγείτε από τους σπίλους

 

Μάθετε πώς θα απαλλαγείτε από τους σπίλους

Η αφαίρεση σπίλων γίνεται γρήγορα και αναίμακτα στο ιατρείο, χωρίς σημάδια και ουλές.

Οι σπίλοι δεν είναι ίδιοι

Η αφαίρεση των σπίλων γίνεται είτε για αισθητικούς είτε για ιατρικούς λόγους. Ορισμένοι είναι μεγάλου μεγέθους ή εμποδίζουν τις κινήσεις μας, άλλοι χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης γιατί είναι ύποπτοι για εξαλλαγή (κοιτάζουμε μέγεθος, χρώμα, ανομοιόμορφο σχήμα, εξέλιξη κ.ά). Η επίσκεψη στον δερματολόγο είναι σημαντική γιατί θα κρίνει αν ο σπίλος χρειάζεται παρακολούθηση ή αν πρέπει να αφαιρεθεί και πώς: laser, χειρουργική εκτομή ή shave excision. Ειδικότερα:

Οι τρόποι αφαίρεσης

Παρακάτω περιγράφονται του τρόποι αφαίρεσης των σπίλων:

  • Με laser: Η τεχνολογία ενδείκνυται όταν ο σπίλος είναι καλοήθης (δηλαδή αθώος) ή όταν πρόκειται για απλή υπερπλασία της επιδερμίδας ή θήλωμα. Η μέθοδος δεν αφήνει σημάδια και δύσμορφες ουλές. Αν ο σπίλος είναι ύποπτος πρέπει να αφαιρείται ολόκληρος επί υγιών ορίων και να ακολουθεί βιοψία.
  • Με shave-excision:  Η μέθοδος είναι γνωστή και ως «κατά εφαπτομένη αφαίρεση σπίλων». Χρησιμοποιούμε μικρό νυστέρι στην περιοχή όπου έχουμε εφαρμόσει τοπική αναισθησία και βρίσκεται ο σπίλος και αφαιρούμε το τμήμα του που προεξέχει.
  • Χειρουργικά: Αν ο σπίλος που έχετε είναι επίπεδος ή ύποπτος για κακοήθεια προτιμούμε την χειρουργική εκτομή του και αποστέλλουμε το τεμάχιο για βιοψία.

Τα εργαλεία της διάγνωσης

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για τη διάγνωση είναι:

  • Η δερματοσκόπηση: Η συγκεκριμένη απεικονιστική μη επεμβατική μέθοδος μας επιτρέπει να ανιχνεύσουμε έγκαιρα το μελάνωμα που είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Εφαρμόζουμε το δερματοσκόπιο πάνω στους σπίλους και βλέπουμε με ακρίβεια χαρακτηριστικά που είναι αδύνατο να φανούν με γυμνό μάτι.
  • Η χαρτογράφηση: Με την συγκεκριμένη εξέταση παρακολουθούμε την εξέλιξη των σπίλων και τους καταγράφουμε ψηφιακά με κάμερα αλλά και τους αποθηκεύουμε σε υπολογιστή ώστε κάθε χρόνο να κάνουμε μια σύγκριση για την πορεία τους.
  • Η βιοψία: Όταν έχουμε έναν ύποπτο σπίλο καλό είναι να αφαιρείται χειρουργικά και να κάνουμε βιοψία ώστε να μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν ύποπτα κύτταρα.

Είναι πολύ σημεντικό να παρακολουθείστε στενά αν έχετε πάνω από 50 σπίλους, ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος, είχατε πάθει έγκαυμα σε νεαρή ηλικία, έχετε ανοιχτό τύπο δέρματος, πολλούς άτυπους σπίλους.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.