Μάθετε τα πάντα για τις αναπνευστικές λοιμώξεις των παιδιών!

οι αναπνευστικές λοιμώξεις στα παιδιά

οι αναπνευστικές λοιμώξεις στα παιδιάΓράφει ο Αντώνιος Μαλάτος, ΩΡΛ και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Οι συνήθεις λοιμώξεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά είναι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Τέτοιες είναι η οξεία φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, η αδενοειδίτιδα (φλεγμονή των αδενοειδών εκβλαστήσεων), η οξεία μέση ωτίτιδα, η εκκριτική ωτίτιδα. Όλες αφορούν σε ιογενείς νόσους.

Ποια είναι τα συμπτώματα που εκδηλώνουν τα παιδιά;

Τα παιδιά παρουσιάζουν τα εξής:

  • Πυρετό
  • Πόνο στο φάρυγγα
  • Δυσκαταποσία
  • Πόνο στα αφτιά
  • Ρινική συμφόρηση και καταρροή
  • Υπνική άπνοια
  • Βήχα
  • Βαρηκοΐα
  • Ροχαλητό
  • Οπισθορινικός κατάρρους

Αν τα συμπτώματα εκδηλωθούν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα έχουμε χρονιότητα της λοίμωξης. Το παιδί τότε περνά συνεχόμενες λοιμώξεις τουλάχιστον κάθε 15 μέρες.

Πέρα από την ταλαιπωρία την οποία υφίστανται τα παιδιά και οι εργαζόμενοι γονείς φυσικά, υπάρχει και ένα άγχος για τη μεγάλη συχνότητα λήψης αντιβιοτικών.

Είναι πιθανή η πρόκληση επιπλοκών μετά τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, οπότε και κρίνεται απαραίτητη η λήψη αντιβιοτικής αγωγής. Αν τα αντιβιοτικά λαμβάνονται με μεγάλη συχνότητα τότε μειώνεται η δραστικότητά τους.

Λειτουργία των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων

Οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι λεμφικός ιστός που συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού. Οι παρίσθμιες αμυγδαλές βρίσκονται στα πλαϊνά τοιχώματα του φάρυγγα και φαίνονται με το άνοιγμα του στόματος. Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (γνωστά ως κρεατάκια), βρίσκονται στο οπίσθιο τοίχωμα της μύτης, περιοχή που ονομάζεται ρινοφάρυγγας και δεν είναι ορατές.

Οι λοιμώξεις προκαλούν διόγκωση του λεμφικού συστήματος, και ως εκ τούτου, απόφραξη του αεραγωγού. Τα κρεατάκια προκαλούν ρινική απόφραξη με συνοδό οξεία μέση ωτίτιδα ή εκκριτική ωτίτιδα. Η διόγκωση των αμυγδαλών προκαλεί απόφραξη του στοματοφάρυγγα.

Γιατί και πότε τα  παιδιά πρέπει να υποβληθούν σε επέμβαση αφαίρεσης των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων;

Oι ενδείξεις που θα πρέπει να οδηγήσουν το γονέα να πάρει αυτή την απόφαση μαζί με το γιατρό είναι πολλές. Η σημαντικότερη είναι η διασφάλιση της ποιότητας ζωής του παιδιού.

Αν η μητέρα περιγράφει στο γιατρό ότι το παιδί συνεχώς ροχαλίζει στον ύπνο ή κάνει άπνοιες, δεν έχει συγκέντρωση στο σχολείο, είναι αδικαιολόγητα κουρασμένο ή παρατηρεί ότι δεν ακούει καλά ή δεν τρώει και ορισμένες φορές παρουσιάζει μικρότερη ανάπτυξη από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του, τότε σίγουρα πρέπει να επισκεφθεί έναν ειδικό Ω.Ρ.Λ. ο οποίος θα εξετάσει το παιδί και θα προτείνει την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης.

Με τα χρόνια οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια υποστρέφουν, οπότε κρίνεται απαραίτητη η εγχείρηση. Τα κρεατάκια αναπτύσσονται και αυξάνουν σε όγκο από την ηλικία των 3 έως και 8 ετών περίπου. Στη συνέχεια υποστρέφουν. Συνήθως στην ηλικία των 10-12 ετών δεν υπάρχουν κρεατάκια. Δεν χρειάζεται όλα τα παιδιά να εγχειριστούν στα κρεατάκια. Κρίνεται μόνο απαραίτητο όταν επηρεάζεται η ποιότητα ζωής του παιδιού.

Η ύπαρξη χρόνιας εκκριτικής ωτίτιδας, δηλαδή η παρουσία υγρού στα αφτιά, επηρεάζει την ακοή του παιδιού η οποία πρέπει να είναι οξεία, διότι επηρεάζει την ανάπτυξη της αντίληψης του παιδιού. Επίσης, η επέμβαση είναι απαραίτητη και για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας ορθοδοντικής.

Γιατί πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση;

Αφαιρώντας τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) βελτιώνουμε τη ρινική αναπνοή, αποσυμφορίζουμε την περιοχή του ρινοφάρυγγα και ως εκ τούτου, διευκολύνεται ο αερισμός του μέσου ωτός και μειώνεται η συχνότητα εμφάνισης εκκριτικής ωτίτιδας. Με την αμυγδαλεκτομή ελευθερώνουμε περαιτέρω την αναπνευστική οδό, ενώ έχουμε και πλήρη εξάλειψη του ροχαλητού και των απνοιών.

Η μυριγγοτομή είναι επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται το υγρό από μέσο αφτί και τοποθετείται σωληνίσκος αερισμού στην τυμπανική μεμβράνη για περίπου 6 μήνες. Μετά την επέμβαση το παιδί φυσικά θα εξακολουθήσει να αρρωσταίνει, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του, όμως θα ξεπερνά τις ασθένειες γρήγορα χωρίς τη λήψη αντιβιοτικών. Η επέμβαση μπορεί να γίνει από την ηλικία των 3 ετών κιόλας και μπορεί να συνδυαστεί αμυγδαλεκτομή και αδενοτομή μαζί. Επιπλοκές μετά την επέμβαση συνήθως δεν υπάρχουν.

Η επέμβαση δεν είναι επώδυνη. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι αποκολλήσεις των ιστών κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν είναι δύσκολες όπως συμβαίνει στους ενήλικες στους οποίους υπάρχουν συνήθως συμφύσεις. Εξάλλου τα παιδιά δεν είναι φορτωμένα με αρνητικές εμπειρίες πόνου όπως οι ενήλικες. Το παιδί μένει στην κλινική για ένα βράδυ και περισσότερο για προληπτικούς λόγους. Αισθάνεται πιο ασφαλής και ο γιατρός, αλλά κυρίως οι γονείς.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι άμεσα ορατά. Από την πρώτη κιόλας ημέρα σταματά το ροχαλητό και οι γονείς διαπιστώνουν αμέσως ότι η ποιότητα ζωής του παιδιού έχει βελτιωθεί.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.