Λοιμώξεις ουροποιητικού (κυστίτιδες) στη γυναίκα

Λοιμώξεις ουροποιητικού (κυστίτιδες) στις γυναίκες

Λοιμώξεις ουροποιητικού (κυστίτιδες) στις γυναίκες

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Σταθόπουλος, γυναικολόγος – μαιευτήρας και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Το ουροποιητικό σύστημα περιλαμβάνει τους δύο νεφρούς, τους δύο ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα και είναι το σύστημα φιλτραρίσματος του οργανισμού για την απομάκρυνση των υγρών αποβλήτων.

Η λοίμωξη του ουροποιητικού συνήθως συμβαίνει όταν βακτήρια εισέρχονται μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη και πολλαπλασιάζονται, χωρίς να καταφέρει το σύστημα άμυνας του οργανισμού μας, να κρατήσει τους μικροοργανισμούς αυτούς έξω από το ουροποιητικό.

Διακρίνονται σε λοιμώξεις του ανώτερου και του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Ανάλογα με τη θέση προσβολής μπορεί να εμφανιστεί κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, πυελονεφρίτιδα. Οι γυναίκες, λόγω ανατομίας, είναι πιο ευάλωτες σε αυτές τις λοιμώξεις.

Στην εύκολη είσοδο των μικροβίων στη γυναικεία κύστη συντελεί το μικρό μήκος της ουρήθρας και η γειτνίαση της γυναικείας ουρήθρας με τον πρωκτό. Ένας άλλος λόγος εμφάνισης ουρολοίμωξης στις γυναίκες είναι και η αναβολή ούρησης, λόγω μη κατάλληλης τουαλέτας, με αποτέλεσμα τα ούρα να λιμνάζουν για ώρα στην κύστη και να πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια.

Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης εξαρτώνται από το αν έχει προσβληθεί το ανώτερο ή το κατώτερο ουροποιητικό. Στο κατώτερο ουροποιητικό τα συμπτώματα είναι συχνουρία, αίσθημα καύσους κατά την ούρηση, πόνος, δυσκολία συγκράτησης ούρων, αιματουρία, υπογάστριος πόνος, βάρος και γενική κακουχία. Στο ανώτερο ουροποιητικό, όταν η λοίμωξη προσβάλει νεφρούς και ουρητήρες τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός με ρίγος, εμετός, ναυτία, διάρροια και πόνος στα πλευρά.

Παράγοντες που μπορεί να αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης μιας λοίμωξης του ουροποιητικού είναι ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η ανατομική κατασκευή, η εμμηνόπαυση, οι κακές συνθήκες σεξουαλικής και ατομικής υγιεινής, προβλήματα υγείας των νεφρών, λίθοι, στένωση ουροποιητικού. Η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται με αντιβιοτικά, τα οποία δεν πρέπει να διακόπτονται πριν το τέλος της θεραπείας, γιατί πολλές φορές η λοίμωξη υποχωρεί αρχικά, αλλά με την πρώτη ευκαιρία επανεμφανίζεται.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ:

  • Καλή προσωπική υγιεινή.
  • Σωστό σκούπισμα κατά την ούρηση και την αφόδευση (από εμπρός προς τα πίσω).
  • Καθημερινό πλύσιμο της περιοχής, όπως επίσης πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή.
  • Τακτικό άδειασμα ή ουροδόχου κύστης.
  • Κατανάλωση άφθονων υγρών.
  • Χρήση βαμβακερών εσωρούχων, ώστε να επιτρέπεται η διαφυγή υγρασίας.
  • Κατανάλωση τροφών και φρούτων πλούσιων σε βιταμίνη C, γιατί το όξινο περιβάλλον στα ούρα συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των επιβλαβών βακτηρίων.
  • Η κατανάλωση Cranberry μειώνει τη συχνότητα των λοιμώξεων.

Γενικά, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού, εάν αντιμετωπίζονται έγκαιρα και σωστά και δεν υπάρχει κάποια σοβαρή νόσος, αν και ενοχλητικές, διαρκούν λίγες ημέρες.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.