Λαβυρινθίτιδα

lavyrinthitida

Κάποιες φορές, ο ιός που προκάλεσε ένα κρυολόγημα, μπορεί να προσβάλλει και το σύστημα της ισορροπίας με αποτέλεσμα να το …αποσυντονίσει. Όταν προσβληθεί μόνο το νεύρο της ισορροπίας (Αιθουσαίο νεύρο) έχουμε την Αιθουσαία Νευρωνίτιδα ενώ όταν προσβληθεί το όργανο της ισορροπίας (Λαβύρινθος), έχουμε τη λαβυρινθίτιδα.

Δες ακόμα: Ίλιγγος – Ζάλη: Τι να προσέξετε

Ο ίλιγγος και στις δύο περιπτώσεις είναι πολύ έντονος, ο ασθενής δεν μπορεί καν να σταθεί όρθιος και ο ίλιγγος κρατάει ήμερες έως εβδομάδες.

Αφού περάσει η οξεία φάση, μπορεί να υπάρξει μεγάλο διάστημα κατά το οποίο οποιαδήποτε κίνηση του κεφαλιού μπορεί να πυροδοτήσει ξανά τον ίλιγγο.

Η αιθουσαία νευρωνίτιδα σπάνια θα προκαλέσει βαρηκοΐα ή βουητό στα αυτιά.

Αν υπάρχει απώλεια της ακοής ή βουητό, το πιθανότερο είναι να οφείλονται σε Λαβυρινθίτιδα και σε μερικές περιπτώσεις, η  βαρηκοΐα ή οι εμβοές είναι δυστυχώς μόνιμες.

Ο πιο συχνός Μύθος

«Έπαθα ξαφνικά ίλιγγο και βουίζει το κεφάλι μου/ακούω καμπάνες, πρέπει να έπαθα εγκεφαλικό».

Η Αλήθεια

Μην πανικοβάλλεστε! Σχεδόν ποτέ ο ξαφνικός και έντονος ίλιγγος δεν οφείλεται σε βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφάλου).

Τις σπάνιες περιπτώσεις που συμβαίνει κεντρική βλάβη υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως παράλυση χεριού/ποδιού ή ο ασθενής δεν μπορεί να μιλήσει (αφασία).

Τι να κάνετε

Ξαπλώστε, βρείτε μια θέση που να ηρεμείτε έστω και λίγο και βρείτε κάποιον να σας μεταφέρει σε ένα εφημερεύον νοσοκομείο με ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο, χωρίς όμως να πάρετε κάποιο φάρμακο για τον ίλιγγο μέχρι να σας εξετάσει ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος και ο Νευρολόγος.

Τι να μην κάνετε

Μην παίρνετε αντι-ιλιγγικά φάρμακα από μόνοι σας για διάστημα μεγαλύτερο από 5 μέρες, διότι επιτρέπετε στο σύστημα ισορροπίας σας από μόνο του να «προσαρμοστεί» και να γίνει καλά.

Τι κάνουμε εμείς

Αφού αποκλείσουμε άλλα επείγοντα αίτια ιλίγγου, τόσο η Αιθουσαία Νευρωνίτιδα όσο και η λαβυρινθίτιδα αντιμετωπίζονται με ανάπαυση στο κρεβάτι και με φάρμακα που ανακουφίζουν τον ίλιγγο, μέχρις ότου παρέλθει η ίωση.

Αν τα συμπτώματα του ιλίγγου συνεχιστούν για περισσότερες από 3-4 ημέρες, διδάσκουμε στον ασθενή ορισμένες ασκήσεις οι οποίες επιταχύνουν την προσαρμογή του σώματος στον ίλιγγο (αντιρρόπηση).

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.