Οριστική αντιμετώπιση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με laser

laser myopia

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες απασχολούν περίπου το 35% του γενικού πληθυσμού διεθνώς, ενώ γυαλιά ή φακούς επαφής φέρει το 25% του πληθυσμού προηγμένων χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, μυωπία παρουσιάζει το 30%, υπερμετρωπία το 48%, αστιγματισμό το 50% και πρεσβυωπία το 80% (άνω των 45 ετών) του γενικού πληθυσμού.

Για αυτές τις τόσο συχνές παθήσεις των ματιών, μιλήσαμε με τον κ. Σχοινά Μιχαήλ- Οφθαλμίατρο, ο οποίος μας εξήγησε ποια είναι η πιο αποτελεσματική και μόνιμη θεραπεία τους.

Κύριε Σχοινά, σε ποιους απευθύνονται οι θεραπείες διαθλαστικής χειρουργικής;

Για στατιστικούς λόγους, σε συνδυασμό με τα προβλήματα κοσμητικής (κατάρτιση γυαλιών, αισθητική περιποίηση προσώπου και οφθαλμών), το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών οι οποίοι επιζητούν πληροφόρηση για τη διαθλαστική χειρουργική αποτελείται από νέες γυναίκες μετρίου βαθμού μυωπίας. Υπάρχουν και πιο συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως οι χρήστες φακών επαφής με προβλήματα εξ αυτών και ασθενείς με ειδικές απαιτήσεις, οι οποίες τους οδηγούν στην απαλλαγή από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής.

Σε αυτές τις κατηγορίες υπάγονται οι υποψήφιοι παραγωγικών στρατιωτικών σχολών και άλλων σωμάτων, οι επαγγελματίες αθλητές και οι αθλούμενοι, οι καλλιτέχνες και οι επαγγελματικά εξαρτώμενοι από δημόσιες σχέσεις ή αισθητικά κριτήρια, οι μη ανεχόμενοι την ταλαιπωρία από τη διαδικασία χρήσεως φακών επαφής και τη δυσανεξία στα γυαλιά, οι υποψήφιοι οδηγοί επαγγελματικών οχημάτων κλπ.

Ποιες μέθοδοι θεραπείας προτείνονται;

Η PRK και η LASIK είναι δύο ασφαλείς και επιτυχημένες μέθοδοι διαθλαστικής χειρουργικής. Υπάρχει διεθνής εμπειρία από το 1985 και 1990, αντιστοίχως, στην εφαρμογή τους. Και οι δύο τεχνικές είναι αποτελεσματικές και αξιόπιστες.

Επιπλέον, εδώ και λίγα χρόνια εφαρμόζεται η νέα μέθοδος femtosecond laser, αλλάζοντας εντελώς τη φιλοσοφία της επέμβασης, καταργώντας τη λεπίδα και την τομή που πάντα συνόδευε το excimer laser και τη μέθοδο lasik.

Γιατί να επιλέξω αυτό το laser;

Το συγκεκριμένο laser διαχωρίζει τις ίνες του κερατοειδούς χωρίς να κόβει, διότι λειτουργεί με χιλιάδες μικροπαλμούς laser, αποφεύγοντας, έτσι, σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τυχόν επιπλοκές.

Η διόρθωση της μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με Laser είναι μία υψηλής τεχνολογίας διαδικασία, απλή και γρήγορη, που διαρκεί λίγα λεπτά για κάθε μάτι και γίνεται με τη χρήση μόνο αναισθητικών σταγόνων, έτσι ώστε να μην αισθανθείτε καθόλου πόνο.

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο αφού η διόρθωση της όρασης επιτυγχάνεται  με την οριστική μεταβολή του σχήματος του κερατοειδή.

Για να μπορεί κάποιος να κάνει την επέμβαση θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και οι γυναίκες να μη θηλάζουν ή εγκυμονούν.

Πώς θα απαλλαγώ οριστικά από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής;

Εάν λοιπόν, επιθυμείτε να απαλλαγείτε από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής για πάντα, τα βήματα είναι απλά, σύντομα και ακολουθούν μια διαδικασία που έχει στόχο να σας προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τον ασφαλέστερο τρόπο:

 • Το πρώτο βήμα είναι η επίσκεψή σας στο ιατρείο μας για να ενημερωθείτε αναλυτικά για την επέμβαση και το τι θα πρέπει να περιμένετε από αυτήν. Θα πάρουμε το ιστορικό σας και θα εξετάσουμε εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις για να υποβληθείτε με ασφάλεια σε διαθλαστική επέμβαση.
 • Στη διάρκεια αυτού του ελέγχου θα υποβληθείτε σε μια σειρά ειδικών διαγνωστικών εξετάσεων που θα καθορίσουν με ακρίβεια, αφενός μεν το μέγεθος του κερατοειδικού ιστού που θα φωτοαφαιρεθεί με το laser και αφετέρου τη μέθοδο που θα επιλεγεί προκειμένου να έχουμε ασφαλές μετεγχειριτικό αποτέλεσμα. Αν φοράτε φακούς επαφής, είναι απαραίτητο σε αυτή την επίσκεψη, να τους έχετε βγάλει για ανάλογο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον τύπο φακών που φοράτε.
 • Η παραμονή μας μέσα στη χειρουργική αίθουσα διαρκεί σχεδόν 15 λεπτά και για τα δύο μάτια. Στη διάρκεια της επέμβασης θα είστε άνετα ξαπλωμένοι σε μια χειρουργική καρέκλα και δεν πρόκειται να αισθανθείτε καθόλου πόνο. Θα σας ζητήσουμε να επικεντρώσετε την προσοχή σας σε κάποιο φως και στην συνέχεια με την καθοδήγηση ενός εξαιρετικά εξελιγμένου λογισμικού, θα εφαρμοστεί το laser το οποίο θα σμιλεύσει τον κερατοειδή του ματιού και μεταβάλλοντας το σχήμα του, θα διορθώσει το διαθλαστικό σφάλμα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό, πρεσβυωπία). Η διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής και συνεχώς ελεγχόμενη. Σε κάθε κίνηση του ματιού το μηχάνημα του laser ακολουθεί την κίνηση ή σταματά αυτόματα. Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης, ο γιατρός σας ενημερώνει για το κάθε βήμα της διαδικασίας, ώστε σε καμία περίπτωση να μην αισθανθείτε ανησυχία.
 • Η ανάρρωση μετά την επέμβαση είναι γρήγορη, ανώδυνη και χωρίς επιπλοκές. Για την πλήρη αποκατάσταση της όρασης χρειάζονται λίγες ώρες. Η μετεγχειριτική φροντίδα και αγωγή με τα κατάλληλα κολλύρια, οι οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε τις πρώτες ημέρες και τι να αποφύγετε καθώς και η τακτική παρακολούθηση τον πρώτο καιρό μετά την επέμβαση είναι μόνο όσα πρέπει για να χαρείτε τη νέα σας όραση και έναν κόσμο με άλλα μάτια!

Τι είναι η διαθλαστική επέμβαση και πόσες τεχνικές υπάρχουν;

Η φιλοσοφία των διαθλαστικών επεμβάσεων με laser στηρίζεται στην βασική ιδέα πως η μεταβολή του σχήματος του κερατοειδή χιτώνα (εξάχνωση ιστού με excimer laser) είναι σε θέση να διορθώσει τα διαθλαστικά σφάλματα του οφθαλμού.

Οι πιο δημοφιλείς και σημαντικές διαθλαστικές τεχνικές με laser σήμερα είναι:

 • PRK (Photo Refractive Keratectomy): η μέθοδος χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που ο κερατοειδής είναι σχετικά λεπτός ή εμφανίζει ορισμένες ιδιομορφίες π.χ. ουλές ή κερατόκωνο.
 • LASIK (Laser in Situ Keratosmileusis): κατά τη διάρκεια της επέμβασης δημιουργείται ενάς λεπτός κρημνός, σαν μεμβράνη στον κερατοειδή χιτώνα με την βοήθεια συστήματος μηχανικού μικροκερατόμου.
 • Femto – LASIK (με femtosecond laser): εδώ ο κρημνός σχηματίζεται με τη βοήθεια ειδικού συστήματος laser, καμία λεπίδα ή νυστέρι δεν έρχεται σε επαφή με τα μάτια (all-laser LASIK, bladeless LASIK).

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της τεχνικής Femto-LASIK;

Τα βασικά της πλεονεκτήματα είναι:

 • Άνετη και χωρίς πόνο
 • Πολύ γρήγορη (λιγότερο σπό 10 λεπτά και για τους 2 οφθαλμούς)
 • Χωρίς φλεγμονές (η ενέργεια του laser που χρησιμοποιείται στη Femto-LASIK είναι ελάχιστη)
 • Άμεσα αποτέλεσματα (ο μικρότερος χρόνος αποκατάστασης της όρασης συγκριτικά με άλλες τεχνικές)
 • Αποτελεσματική σε δύσκολα περιστατικά (υψηλές μυωπίες, υψηλές υπερμετρωπίες, μικρό κερατοειδικό πάχος)

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.