Πώς θα απαλλαγείς οριστικά από γυαλιά και φακούς επαφής

μυωπία

Πλέον, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν προβλήματα μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού και πρεσβυωπίας. Τα νεότερης γενιάς μηχανήματα laser μπορούν να εξασφαλίσουν την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα που απαιτούν οι ασθενείς.

Μιλήσαμε με την Δρ Καρσαλιάκου Γεωργία, Χειρουργό- Οφθαλμίατρο, η οποία μας ανέλυσε ποιες είναι οι μέθοδοι που εξασφαλίζουν μια καλή όραση χωρίς γυαλιά και φακούς επαφής.

Δες ακόμα: Laser μυωπίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κυρία Καρσαλιάκου, τι είναι η μέθοδος «LASIK» και πώς πραγματοποιείται;

Στην περίπτωση της εφαρμογής της προηγμένης μεθόδου «LASIK», όπου πριν από τη σμίλευση αναδόμηση του κερατοειδούς δημιουργείται ένας κρημνός -«καπάκι»- στον κερατοειδή, η χρήση του Femto- second laser είναι ό,τι πιο σύγχρονο και επαναστατικό. Χωρίς να παρεμβάλλεται μαχαιρίδιο ή το ανθρώπινο χέρι, η τομή γίνεται απόλυτα ελεγχόμενα και με εξαιρετική ακρίβεια, γεγονός που έχει μειώσει στο ελάχιστο διεγχειρητικές επιπλοκές.

Ποια άλλη μέθοδος θεραπείας έχει καλά αποτελέσματα;

Εξαιρετικά αποτελέσματα έχουμε και μετά από εφαρμογή PRK (μέθοδος που χρησιμοποιείται πάνω από 20 χρόνια στην οφθαλμολογία για την διόρθωση διαθλαστικών προβλημάτων). Ενδείκνυται περισσότερο για περιπτώσεις υποψηφίων με λεπτό κερατοειδή και ευρύτερη κόρη σε συνθήκες ημίφωτος.

Καινοτομία στη μέθοδο αυτή αποτελεί η full laser εκδοχή της, κατά την οποία η αφαίρεση του πρώτου – εξωτερικού στρώματος του κερατοειδούς δεν γίνεται μηχανικά ή με διάλυμα αλκοόλης, αλλά με τη βοήθεια του excimer laser.

Κατά αυτόν τον τρόπο, επιταχύνεται η αποθεραπεία, αποκαθίσταται συντομότερα η όραση και μειώνεται η συχνότητα και η ένταση του επιφανειακού πόνου.

επέμβαση laser

Ποιοι ασθενείς είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι για επέμβαση με laser;

Είστε ο κατάλληλος ασθενής αν:

1. Είστε άνω των 21 ετών και επιθυμείτε να απαλλαγείτε από γυαλιά και φακούς επαφής.

2. Η συνταγή των γυαλιών σας παραμένει σταθερή για τουλάχιστον ένα χρόνο.

3. Δεν πάσχετε από κάποια χρόνια οφθαλμική νόσο.

4. Δεν προγραμματίζετε εγκυμοσύνη το προσεχές τρίμηνο. Φυσικά, αντενδείκνυται η επέμβαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για 6 μήνες μετά τον τοκετό (ή για περισσότερο χρόνο μέχρι τη διακοπή του θηλασμού).

5. Δεν πάσχετε από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (νόσο κολλαγόνου) και δεν λαμβάνετε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

6. Δεν έχετε καταρράκτη.

Τι πρέπει να περιμένει ο ασθενής την ημέρα της επέμβασης; Τι συμβουλές του δίνετε;

Η όραση θα είναι ήδη καλύτερη από ό,τι πριν χωρίς τα γυαλιά. Ωστόσο, θα υπάρχει η αίσθηση ότι βλέπετε μέσα από ένα ελαφρώς θολό τζάμι. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να αισθάνεστε καλά, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Δεν επιτρέπεται να τρίβετε τα μάτια σας και να τα ακουμπάτε χωρίς να έχετε πλύνει τα χέρια σας προηγουμένως.

ζευγάρι

Προοδευτικά, μπορεί να εγκατασταθούν κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα: αίσθημα ξένου σώματος, τσούξιμο, δακρύρροια, ερυθρότητα στο εσωτερικό του ματιού, πρήξιμο στα βλέφαρα, φωτοφοβία, πονοκέφαλος. Όλα αυτά είναι αναμενόμενα και παροδικά. Την πρώτη ημέρα θα σας ανακουφίζει να κρατάτε τα μάτια σας κλειστά ή να κοιμάστε περισσότερες ώρες.

Πρέπει να προσέξει κάτι στη διατροφή του ο ασθενής;

Δεν υπάρχει κανένας διαιτητικός περιορισμός και μπορείτε να λαμβάνετε κανονικά όποια φαρμακευτική αγωγή (εκτός της οφθαλμολογικής) λαμβάνετε και προ της επέμβασης, για άλλα προβλήματα υγείας. Σημαντικό είναι να τηρείτε κατά γράμμα τις οδηγίες του οφθαλμιάτρου σας, όσον αφορά την προστασία των ματιών σας και τη χρήση των κολλυρίων που σας έχουν συνταγογραφηθεί. Για οποιαδήποτε απορία, επικοινωνείτε με τον θεράποντα ιατρό σας.

Πότε μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητες και στην εργασία σας;

  • Καλό θα ήταν το πρώτο 24ωρο να μην παρακολουθήσετε τηλεόραση και να μην ασχοληθείτε με εργασία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
  • Να μην οδηγήσετε μέχρι να αισθανθείτε σίγουροι για την όρασή σας (συνήθως για διάστημα δύο- τριών ημερών).
  • Αποφύγετε την επαφή των ματιών με το νερό για τουλάχιστον μία εβδομάδα, αλλά και το λούσιμο των μαλλιών θα πρέπει να γίνεται με το κεφάλι γερμένο προς τα πίσω, όπως στο κομμωτήριο.
  • Δεν επιτρέπεται η χρήση μακιγιάζ ιδιαίτερα στην περιοχή των ματιών για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
  • Απαγορεύεται η κολύμβηση σε πισίνα ή θάλασσα για ένα μήνα από την ημέρα της επέμβασης.

Ωστόσο, μπορείτε να αθληθείτε μία εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Συστήνεται η χρήση γυαλιών ηλίου όταν βρίσκεστε έξω.

Μετά από επέμβαση LASIK από την επόμενη ημέρα της επέμβασης μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις καθημερινές σας  δραστηριότητες, όπως διάβασμα, θέαση τηλεόρασης, εργασία σε ηλεκτρονική υπολογιστή ή και στην εργασία σας, εφόσον νιώθετε άνετα.

Ωστόσο, μετά από επέμβαση PRK, τα συμπτώματα διαρκούν λίγο περισσότερο και ο ασθενής νιώθει άνετα τρεις- τέσσερις ημέρες μετά την επέμβαση, ενώ η επάνοδος στην εργασία προτείνεται να γίνεται στη εβδομάδα.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.