Καταρράκτης: Τι φοβάται ο ασθενής;

katarraktis

Οι πιο συχνοί φόβοι και πεποιθήσεις των ασθενών σχετικά με τον καταρράκτη είναι:

  1. Φοβoύνται ότι θα πονέσουν
  2. Φοβούνται ότι δεν θα βλέπουν μετά
  3. Φοβούνται ότι θα τυφλωθούν
  4. Θεωρούν ότι “Πρέπει να ωριμάσει ο καταρράκτης”
  5. Έχουν την πεποίθηση: “Είμαι νέος ακόμα!!!”

Η αλήθεια είναι ότι το συντριπτικό ποσοστό των ασθενών που υποβάλλονται σε επέμβαση καταρράκτη βγαίνει από το χειρουργείο με το: «Αυτό ήταν?!». Αν έχουν καταρράκτη και στα δύο μάτια, η επόμενη ερώτηση είναι το πότε θα κάνουν και το άλλο, αφού συνειδητοποιούν πόσο γρήγορη και ανώδυνη είναι η επέμβαση. Συνήθως κρατά 15-20΄με τοπική αναισθησία σταγόνων. Την άλλη μέρα μπορούν να ασχοληθούν με τις καθημερινές δραστηριότητές τους βλέποντας καθαρότερα. Για  την αποφυγή μετεγχειρητικών λοιμώξεων χρησιμοποιούν ένα ή δύο κολλύρια. Η όραση αποκαθίσταται πολύ γρήγορα τις επόμενες μέρες και βελτιώνεται σαν εγκεφαλική λειτουργία συνέχεια.

Ο καταρράκτης δεν έχει ηλικία. Ο νεότερος ασθενής μου ήταν 31 ετών και ο γηραιότερος 96 όταν χειρουργήθηκε. Με τη μέθοδο της φακοθρυψίας  που χρησιμοποιούμε τα τελευταία χρόνια, καλό θα ήταν ο καταρράκτης να μην είναι πολύ σκληρός και ο ασθενής σε μεγάλη ηλικία γιατί η επέμβαση γίνεται σύνθετη και η αποθεραπεία χρονικά πιο μακριά.

Ο καταρράκτης πρέπει να χειρουργείται όταν ο ασθενής  έχει πρόβλημα στην καθημερινότητά του, όπως οδήγηση τη νύχτα ή σε έντονη ηλιοφάνεια, απώλεια της έντασης των χρωμάτων, συχνή αλλαγή των βαθμών στα γυαλιά του κλπ.

Παράλληλα με την επέμβαση του καταρράκτη μπορούν να διορθωθούν διαθλαστικά προβλήματα, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία κλπ. Με τη Βιομετρία, εξέταση που γίνεται προεγχειρητικά, βρίσκουμε τον βαθμό του ενδοφακού που θα χρησιμοποιήσουμε για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά ώστε να έχει καλή όραση για μακριά ή κοντά ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται για διόρθωση μυωπίας  ή υπερμετρωπίας μεγάλων βαθμών, που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με Laser ή υπάρχει πιθανότητα υποστροφής . Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και οι ασθενείς απαλλάσσονται από τα γυαλιά με τους χοντρούς φακούς ή τους φακούς επαφής από τους οποίους κινδυνεύουν σαφώς περισσότερο από μολύνσεις ή άλλες βλάβες των ματιών (κυρίως του κερατοειδούς).

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.