Κυτταρίτιδα: Τρόποι αντιμετώπισης

κυτταρίτιδα

κυτταρίτιδα

Γράφει η Συμεωνίδου Σοφία, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Κυτταρίτιδα ονομάζεται η εμφάνιση εμβαθύνσεων στην επιφάνεια του δέρματος στους γλουτούς, στους μηρούς και στο κάτω τμήμα της κοιλιάς των γυναικών, που μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού. Η εικόνα αυτή οφείλεται στην εναπόθεση λίπους ανάμεσα σε κυψέλες συνδετικού ιστού, ο οποίος έχει χάσει την ελαστικότητα του, κάτω από το δέρμα. Η κυτταρίτιδα προσβάλλει περίπου το 90 % των ενηλίκων γυναικών και φαίνεται ότι οφείλεται σε κληρονομικούς, ορμονικούς, διατροφικούς παράγοντες και σε μικρότερο βαθμό εξαρτάται από το επίπεδο της ημερήσιας άσκησης.

Πως αντιμετωπίζεται η κυτταρίτιδα;

Για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας χρησιμοποιούνται διάφορες μη επεμβατικές τεχνικές, οι οποίες συχνά εφαρμόζονται σε συνδιασμό (αυτό φυσικά εξαρτάται από τη βαρύτητα της “κυτταρίτιδας”). Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως συνιστάται η σωστή πρόσληψη νερού, η διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και λίγα κορεσμένα λιπαρά και η ήπια σωματική άσκηση για ενίσχυση του αποτελέσματος.
Οι μη επεμβατικοί μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι:

Μεσοθεραπεία

Η τεχνική της μεσοθεραπείας μπορεί εκτός από την αντιγήρανση να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας . Υπάρχουν ειδικά μεσοθεραπευτικά υλικά που βοηθούν στη διάσπαση του λίπους, τη βελτίωση της μικροκυκλοφορίας και την παροχέτευση της λέμφου .

Πώς εφαρμόζεται ;

Η έγχυση των μεσοθεραπευτικών υλικών γίνεται με πολύ μικρές βελόνες. Υπάρχουν διάφορα “cocktails” ανάλογα με την περίπτωση. Η θεραπεία διαρκεί 15′ – 30′ λεπτά και συνήθως χρειάζονται 6 – 12 συνεδρίες για καλύτερα αποτελέσματα. Η μια συνεδρία από την άλλη απέχει συνήθως 2 εβδομάδες.

Είναι η θεραπεία επώδυνη ;

Η χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας βοηθά στην ελαχιστοποίηση του πόνου. Μικρές εκχυμώσεις και ήπια ενόχληση παραμένουν στα σημεία των εγχύσεων για μερικές μέρες μετά τη θεραπεία .

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα ;

Η διάρκεια των αποτελεσμάτων εξατομικεύεται. Μπορεί να είναι πραγματικά μακροχρόνια, δεδομένου ότι οι ασθενείς διατηρούν σταθερό το βάρος τους.

Cavitation

Πρόκειται για μια συσκευή εστιακών υπερήχων, η οποία εφαρμόζεται στην υπό θεραπεία περιοχή. Οι υπέρηχοι οδηγούν στην ρευστοποίηση του λίπους των λιποκυττάρων και στην καταστροφή της κυτταρικής τους μεμβράνης, το οποίο απομακρύνεται με τη λεμφική και φλεβική οδό στη κυκλοφορία και αποβάλλεται τελικά από τον οργανισμό με τα ούρα. Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται επίσης (εκτός της κυτταρίτιδας) με επιτυχία για την μείωση του τοπικού πάχους (π.χ. ψωμάκια στους μηρούς, γύρω από τη μέση, στα μπράτσα). Το Cavitation χρησιμοποιείται συνδυαστικά συνήθως με την τεχνολογία RF, η οποία φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση της κυτταρίτιδας αλλά και στη σύσφιξη του δέρματος.

Είναι επώδυνη; – Πότε μπορώ να γυρίσω στις δραστηριότητες μου;

Είναι μια εντελώς ανώδυνη, μη χειρουργική θεραπεία. Μερικοί ασθενείς “ακούν” τους υπερήχους κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Μετά το πέρας της συνεδρίας μπορεί κανείς να γυρίσει αμέσως στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς περιορισμό.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται ;

Εξαρτάται από τη βαρύτητα του προβλήματος. Μπορεί να χρειαστούν 3 – 10 συνεδρίες με διάστημα 20 ημερών η μια συνεδρία από την άλλη.

Υπάρχουν αντενδείξεις ;

Η μέθοδος δεν συνιστάται σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα ;

Εφόσον ο ασθενής διατηρεί σταθερό το σωματικό του βάρος τα αποτελέσματα είναι μακροχρόνια.

Λεμφικό μασάζ

Το λεμφικό μασάζ είναι επικουρική μέθοδος και συνδυάζεται με το Cavitation και τα RF συνήθως στην ίδια συνεδρία. Πρόκειται για μηχανήματα που πραγματοποιούν ισχυρό λεμφικό μασάζ αυξάνοντας την μικροκυκλοφορία και άρα την οξυγόνωση των ιστών και απομακρύνοντας με την λέμφο τις τοξικές ουσίες και το λίπος που έχει αποδομηθεί με το Cavitation. Έτσι βελτιώνεται ακόμη περισσότερο το αποτέλεσμα στη θεραπεία της κυτταρίτιδας.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.