Κολοκύθα: το σήμα κατατεθέν του Halloween και η θρεπτική της αξία

Κολοκύθα: θρεπτική αξία

Κολοκύθα: θρεπτική αξίαΗ κολοκύθα αποτελεί το σήμα κατατεθέν του φθινοπώρου, αλλά και της γιορτής του Halloween που γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου. Στη γιορτή του Halloween οι κολοκύθες χρησιμεύουν ως φαναράκια, όπου πάνω τους σχεδιάζονται ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Ως τρόφιμο, η κολοκύθα αποτελεί χάρισμα της φύσης στον άνθρωπο τόσο για τη νοστιμιά της όσο και για την σημαντική θρεπτική της αξία.

Η κολοκύθα μπορεί να μαγειρευτεί και να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Ας δούμε ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά της, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, αλλά και στη γενικότερη υγεία του σώματος.

Η κολοκύθα έχει αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική δράση

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, Ω-3 λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες. Τα αντιοξειδωτικά θωρακίζουν τον οργανισμό και προστατεύουν από χρόνιες παθήσεις, ενώ καθυστερούν την πρόωρη γήρανση. Διάφορες επιστημονικές μελέτες αναφέρουν πως τα συστατικά της κολοκύθας συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα.

Η κολοκύθα αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών

Η κολοκύθα περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και γενικότερα, στην καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης, βοηθούν στην αποβολή μέρους της χοληστερίνης από τον οργανισμό. Σημαντική είναι και η δράση της στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Η κολοκύθα έχει κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για Κολοκύθα: σήμα κατατεθέν του halloween και η θρεπτική της αξίατη διατήρηση της καλής υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και του μυϊκού και του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α, C, B2, B6 και φυλλικού οξέως. Οι βιταμίνες αυτές είναι σημαντικές για την υγεία των ματιών, των οστών και των δοντιών.

Η κολοκύθα έχει μικρή θερμιδική αξία

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η κολοκύθα δεν έχει κορεσμένα λιπαρά, ενώ οι θερμίδες που δίνει στον οργανισμό μας είναι λίγες.

Η κολοκύθα έχει αντιφλεγμονώδη δράση

Η περιεκτικότητά της σε β-καροτένιο της προσδίδει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Δρα προληπτικά κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων και κατά των ελεύθερων ριζών.

Η κολοκύθα βελτιώνει το γαστρεντερικό σύστημα

Η κολοκύθα έχει την ιδιότητα να μειώνει την οξύτητα των υγρών του στομαχιού, γι’ αυτό θεωρείται ότι έχει σημαντική ευεργετική δράση στην πρόληψη των γαστρεντερικών προβλημάτων.

Από την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr

 

 

 

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.