Κιρσοί: πώς θα τους αναγνωρίσετε και πότε χρειάζονται θεραπεία;

Οι κιρσοί είναι φουσκωμένες φλέβες που δεν μπορούν να απομακρύνουν το αίμα που περιέχουν. Οποιαδήποτε φλέβα μπορεί να γίνει κιρσός. Εκείνες όμως που επηρεάζονται συνήθως είναι οι φλέβες στα πόδια. Αυτό συμβαίνει γιατί η ορθοστασία και το περπάτημα, αυξάνουν την πίεση στις φλέβες του κάτω μέρους του σώματος.

Δες ακόμα: Φλεβίτιδα: Γιατί προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται;

Για πολλούς ανθρώπους, οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες (μια συνηθισμένη, ήπια παραλλαγή των κιρσών στις πολύ λεπτές φλέβες του δέρματος), μπορεί να δημιουργούν μόνο θέμα αισθητικής. Σε άλλους, όμως, οι κιρσοί μπορεί να προκαλούν πόνο και δυσφορία. Κάποιες φορές, οι κιρσοί οδηγούν σε πιο σοβαρά προβλήματα, σχετικών με την κυκλοφορία του αίματος.

Οι ευρυαγγείες (ή αλλιώς αραχνοειδείς φλέβες) είναι παρόμοιες με τους κιρσούς, αλλά πιο μικρές. Οι φλέβες αυτές εντοπίζονται πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και είναι συχνά κόκκινες ή μπλε. Εμφανίζονται στα κάτω άκρα, αλλά μπορεί να εμφανιστούν επίσης και στο πρόσωπο ή στον κορμό, και ποικίλλουν σε μέγεθος, σχηματίζοντας συχνά ένα σχήμα που μοιάζει με ιστό αράχνης.)

Πώς θα καταλάβω αν έχω κιρσούς;

Οι κιρσοί μπορεί να μην προκαλούν πόνο. Όμως μπορείτε να καταλάβετε αν πάσχετε από κιρσούς, από την όψη κάποιων φλεβών, που μπορεί να είναι:

 • Σκούρο μωβ ή μπλε χρώματος φλέβες στα πόδια
 • Στριφογυρισμένες και διογκωμένες, σαν «σχοινιά» φλέβες, κάτω από το δέρμα των ποδιών

Τα συμπτώματα των κιρσών μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αίσθημα πόνου ή βάρους στα πόδια σας
 • Κάψιμο, «σφίξιμο», μυϊκές κράμπες και πρήξιμο στο κάτω μέρος των ποδιών
 • Επιδείνωση του πόνου μετά από πολύωρη καθιστική στάση ή ορθοστασία
 • Κνησμό γύρω από μία ή περισσότερες φλέβες
 • Αιμορραγία από τους κιρσούς
 • Πόνο που συνοδεύεται με σκληρία σε διογκωμένες φλέβες, κάτι που μπορεί να σημαίνει τη δημιουργία θρόμβωσης σε αυτές
 • Χρωματικές αλλαγές, σκλήρυνση της φλέβας, φλεγμονή του δέρματος ή δερματικά έλκη κοντά στον αστράγαλό σας

Προσοχή: Η εμφάνιση του τελευταίου αυτού συμπτώματος αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή φλεβικής ανεπάρκειας, η οποία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση με μακροχρόνια και πολλές φορές επώδυνη θεραπεία.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ τον γιατρό;

Η αυτοφροντίδα, όπως είναι η άσκηση, η ανύψωση των ποδιών ή το να φοράτε κάλτσες  συμπίεσης, μπορεί να συμβάλουν στην ανακούφιση των ποδιών από τα συμπτώματα που προκαλούν οι κιρσοί, εμποδίζοντας την επιδείνωσή τους. Όταν όμως τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή και επιδεινώνονται, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε τη συμβουλή ειδικού.

Στον ειδικό μπορείτε να απευθυνθείτε ακόμη κι αν δεν τίθεται θέμα ανακούφισης από τα συμπτώματα, παρά μόνο αισθητικής. Αν, δηλαδή, σας δυσαρεστεί η όψη των διευρυμένων φλεβών και η αίσθηση από την ψηλάφησή τους, ο ειδικός θα σας προτείνει τον καλύτερο τρόπο αποκατάστασης αυτών ή απαλλαγής από αυτές.

Δείτε πώς θεραπεύονται οι κιρσοί στο Vein Therapy με μια σύγχρονη μέθοδο laser χωρίς πόνο

Αιτίες

Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στους υπόλοιπους ιστούς σας. Οι φλέβες επιστρέφουν αίμα από το υπόλοιπο σώμα στην καρδιά σας, έτσι ώστε το αίμα να μπορεί να επανακυκλοφορήσει. Για να επιστρέψουν το αίμα στην καρδιά σας, οι φλέβες στα πόδια σας πρέπει να λειτουργούν ενάντια στη βαρύτητα. Αυτό το πετυχαίνουν με φυσικές μυϊκές συσπάσεις στο κάτω μέρος των ποδιών, που λειτουργούν σαν αντλίες, όπως και μέσω της ελαστικότητας των τοιχωμάτων τους.

Καθώς το αίμα ρέει προς την καρδιά, μέσα στις φλέβες ανοίγουν μικροσκοπικές βαλβίδες (οι λεγόμενες «ανεπίστροφες» βαλβίδες, που επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο προς τα επάνω), οι οποίες ξανακλείνουν διαδοχικά για να εμποδίσουν την παλινδρόμηση του αίματος προς τα πόδια.

Οι αιτίες των κιρσών μπορεί να οφείλονται σε παράγοντες όπως είναι:

1. Η ηλικία: Καθώς μεγαλώνετε, οι φλέβες σας μπορεί να χάσουν την ελαστικότητά τους, με αποτέλεσμα να διατείνονται. Οι βαλβίδες που περιέχονται μέσα σε αυτές, μπορεί να αποδυναμωθούν, επιτρέποντας στο αίμα που θα έπρεπε να πηγαίνει μόνο προς την καρδιά σας, να γυρίζει προς τα πίσω.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αίμα να λιμνάζει στις φλέβες σας, το οποίο με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα, οι φλέβες να διογκώνονται και να μετατρέπονται σε κιρσούς. Οι φλέβες των κιρσών συνήθως φαίνονται μπλε, επειδή περιέχουν αποξυγονωμένο αίμα, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία επανακυκλοφορίας μέσω των πνευμόνων.

2. Η εγκυμοσύνη: Κάποιες γυναίκες εμφανίζουν κιρσούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη αυξάνει τον όγκο του αίματος στο σώμα, αλλά μειώνει τη ροή του αίματος από τα πόδια προς τη λεκάνη. Αυτή η αλλαγή στην κυκλοφορία του αίματος συμβαίνει για να υποστηρίξει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Όμως μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, δηλαδή διευρυμένες φλέβες στα πόδια σας.

Οι κιρσοί μπορεί να εμφανιστούν για πρώτη φορά ή μπορεί να επιδεινωθούν προς το τέλος της εγκυμοσύνης, οπότε η μήτρα ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις φλέβες των ποδιών σας. Οι αλλαγές στις ορμόνες σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να παίξουν ρόλο. Οι κιρσοί που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αρκετές φορές βελτιώνονται χωρίς ιατρική αντιμετώπιση, 3-12 μήνες μετά τον τοκετό.

Παράγοντες Κινδύνου

Ο κίνδυνος εμφάνισης κιρσών, αυξάνεται από παράγοντες όπως είναι:

• Η ηλικία: Ο κίνδυνος εμφάνισης κιρσών αυξάνει με την ηλικία. Το γήρας προκαλεί φθορά στις βαλβίδες που συμβάλλουν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αίματος μέσα στις φλέβες. Εντέλει, αυτή η φθορά αποδυναμώνει τις βαλβίδες, επιτρέποντας σε κάποια ποσότητα αίματος να γυρίζει πίσω στις φλέβες και να λιμνάζει εκεί, αντί να ρέει προς την καρδιά.

• Το φύλο: Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτή την πάθηση. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή η εμμηνόπαυση, μπορεί να παίξουν ρόλο, αφού οι γυναικείες ορμόνες τείνουν να χαλαρώνουν τα φλεβικά τοιχώματα. Η λήψη ορμονικής υποκατάστασης ή τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών ή και θρόμβωσης.

• Το οικογενειακό ιστορικό: Αν μεγαλύτερα μέλη της οικογένειάς σας είχαν εμφανίσει κιρσούς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσετε κι εσείς.

• Η παχυσαρκία: Το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πίεση στις φλέβες σας.

• Η ορθοστασία ή η καθιστική στάση για μακρά χρονικά διαστήματα: Το αίμα σας δεν κυκλοφορεί και τόσο καλά, όταν παραμένετε στην ίδια θέση για πολλές ώρες.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές των κιρσών, αν και σπάνιες, μπορεί να περιλαμβάνουν:

Έλκη: Εξαιρετικά επώδυνα έλκη μπορούν να σχηματιστούν στο δέρμα κοντά σε κιρσούς, ιδιαίτερα κοντά στους αστραγάλους. Τα έλκη προκαλούνται από μακροχρόνια συσσώρευση υγρών σε αυτούς τους ιστούς, εξαιτίας της αυξημένης πίεσης του αίματος μέσα στις χαλασμένες φλέβες. Πριν αρχίσει να σχηματίζεται έλκος, στο σημείο αρχίζει πρώτα να εμφανίζεται αποχρωματισμός του δέρματος. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι έχετε εμφανίσει έλκος.

Θρόμβωση: Το λιμνάζον αίμα μέσα στους κιρσούς, μπορεί ενίοτε να πήξει και να προκαλέσει θρόμβωση, (ή αλλιώς θρομβοφλεβίτιδα). Το σημείο της θρόμβωσης είναι επώδυνο, θερμό, φουσκωμένο και σκληρό. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να ζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια ώστε, να αποτρέψετε επέκταση της θρόμβωσης και σε άλλες φλέβες, αλλά και για ανακουφιστείτε.

Αιμορραγία: Μερικές φορές οι διατεταμένες αυτές φλέβες εντοπίζονται πολύ κοντά στο δέρμα. Έτσι, κάποιο κτύπημα ή μια κάκωση στο σημείο αυτό μπορεί να «σκίσει» τις φλέβες και να προκαλέσει αιμορραγία, που κάποιες φορές είναι έντονη. Στην περίπτωση αυτή, πιέστε το σημείο της αιμορραγίας αφού ξαπλώσετε, και ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια!

Πρόληψη

Δεν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί πλήρως η εμφάνιση κιρσών. Βελτιώνοντας όμως την κυκλοφορία του αίματος και τον μυϊκό τόνο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών ή απόκτησης νέων. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με τα παρακάτω μέτρα (τα οποία είναι τα ίδια με εκείνα που συμβάλουν στην ανακούφιση της δυσφορίας που προκαλείται από τους κιρσούς), και περιλαμβάνουν:

 • Άσκηση
 • Παρακολούθηση και ρύθμιση του βάρους
 • Διατροφή, υψηλή σε ίνες και χαμηλή σε αλάτι
 • Υπόδηση και ένδυση που δεν περιλαμβάνει ψηλά τακούνια και στενές κάλτσες
 • Περιοδική ανύψωση των ποδιών
 • Αποφυγή πολύωρης ακινησίας ή ορθοστασίας

Στο Κέντρο Φλεβικών Θεραπειών «Vein Therapy» εξειδικευόμαστε στη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων, εφαρμόζοντας σύγχρονες θεραπείες που δίνουν λύση, ακόμη και σε επώδυνα και δύσκολα περιστατικά.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.