Κιρσοί και ευρυαγγείες: Ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες

evriaggies

Προκειμένου να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι η φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το φλεβικό δίκτυο. Μιλήσαμε, λοιπόν, γι’ αυτό με τον Δρ. Δημήτριο Αλεξανδρόπουλο, ο οποίος μας εξήγησε πώς λειτουργεί το φλεβικό σύστημα, τι είναι οι κιρσοί, τι οι ευρυαγγείες και πώς αντιμετωπίζεται το καθένα από αυτά.

Κύριε Αλεξανδρόπουλε, τι ακριβώς είναι το φλεβικό δίκτυο και από τι αποτελείται;

Το φλεβικό δίκτυο των κάτω άκρων αποτελείται από:

Επιπολής (επιφανειακές) φλέβες. Η μείζων σαφηνής φλέβα που βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του ποδιού και η ελάσσων σαφηνής φλέβα που ξεκινά από το έξω σφυρό και φθάνει πίσω από το γόνατο.

Εν τω βάθει (εσωτερικές) φλέβες. Οι φλέβες αυτές βρίσκονται μέσα στις μυϊκές ομάδες. Οι κυριότερες είναι οι περονιαίες, οι κνημιαίες, η ιγνυακή και η μηριαία φλέβα.

Διατιτρώσες (ενδιάμεσες) φλέβες, που ενώνουν τα δύο παραπάνω φλεβικά δίκτυα μεταξύ τους.

Σε φυσιολογικές συνθήκες, με την βοήθεια των φλεβικών βαλβίδων, οι επιφανειακές φλέβες μεταφέρουν το αίμα από το δέρμα προς τις βαθιές φλέβες (μέσω των διατιτραινουσών φλεβών) και οι βαθιές φλέβες, με τη σειρά τους, μεταφέρουν το αίμα πίσω στην καρδιά.

Ενδεχόμενη νόσος των βαλβίδων προκαλεί μια παθολογική κατάσταση, η οποία ονομάζεται “χρόνια φλεβική ανεπάρκεια”. Η παθολογική αυτή κατάσταση προδιαθέτει σε κακή κίνηση και στάση του αίματος μέσα στις φλέβες, η οποία μπορεί να δημιουργήσει οιδήματα, κιρσούς, ευρυαγγείες, έλκη ή ακόμη και φλεβική θρόμβωση.

Οι κιρσοί τι ακριβώς είναι και ποια είναι τα συμπτώματά τους;

Οι κιρσοί χαρακτηρίζονται από τη μόνιμη παθολογική διαστολή των επιφανειακών φλεβών των κάτω άκρων, σε συνδυασμό με αλλοίωση του τοιχώματος τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την παλινδρόμηση του αίματος στην όρθια στάση, το οποίο αντί να επιστρέφει πίσω στην καρδιά, λιμνάζει στις παθολογικές αυτές φλέβες. Τα κύρια συμπτώματα εκδήλωσης των κιρσών είναι:

 • Διογκωμένες μεγάλες φλέβες.
 • Ήπιο οίδημα των αστραγάλων και των ποδιών
 • Επώδυνα ή “βαριά” πόδια
 • Μυϊκές κράμπες
 • Αλλοίωση του χρώματος του δέρματος που μπορεί να είναι σκληρό ή να έχει αναπτύξει έκζεμα -δερματίτιδα εκ στάσεως
 • Κνησμός
 • Πόνοι και οίδημα, που επιτείνονται από την ορθοστασία
 • Άτονα έλκη
 • Αιμορραγία
 • Θρομβοφλεβίτιδα, δηλαδή σημεία φλεγμονής (με πόνο, ερυθρότητα, θερμότητα και σκληρία) πάνω σε μια φλέβα

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από κιρσούς;

Διάφοροι παράγοντες είναι δυνατόν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης κιρσών. Κάποιοι από αυτούς είναι:

 • Το οικογενειακό κληρονομικό ιστορικό
 • Η ηλικία
 • Το φύλο
 • Η εγκυμοσύνη
 • Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία
 • Η έλλειψη κίνησης
 • Η καθιστική ζωή
 • Η ορθοστασία

Γιατρέ, πώς θα καταλάβω ότι έχω κιρσούς; Πώς γίνεται η διάγνωσή τους;

Η εξέταση του φλεβικού συστήματος ξεκινά με κλινική εξέταση και στη συνέχεια, ακολουθεί  απεικονιστικός έλεγχος με συσκευή υπερήχων. Από την υπερηχογραφική μελέτη εκτιμάται η μορφολογία των φλεβών, καθώς και η ροή του αίματος και βγαίνουν οι πληροφορίες για την φυσιολογική ή μη λειτουργία των φλεβικών βαλβίδων, άρα και για την παρουσία ή όχι φλεβικής ανεπάρκειας.

Ειδικά για το επιφανειακό σύστημα των φλεβών, που είναι υπεύθυνο για την συχνότατη πάθηση των κιρσών, η σύγχρονη διαγνωστική εξέταση με υπερήχους επιβάλλει ιδιαίτερη προσέγγιση, προκειμένου να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα φλεβικά εκείνα στελέχη που πάσχουν. Αυτή η προσέγγιση περιγράφεται ως χαρτογράφηση και αποτελεί το σημαντικότερο στάδιο της προετοιμασίας σχετικά με την αντιμετώπιση των κιρσών των κάτω άκρων.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κιρσοί;

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι αντιμετώπισης των κιρσών: η συντηρητική θεραπεία και η χειρουργική θεραπεία.

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μία ασθένεια μη αναστρέψιμη που διαρκώς επιδεινώνεται. Η συντηρητική θεραπεία στοχεύει στην καθυστέρηση της επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Προτείνονται, λοιπόν, τα εξής:

 • Αποφυγή  όρθιας ή καθιστής θέσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα
 • Αποφυγή ηλιοθεραπείας και ζεστών ποδόλουτρων
 • Διατήρηση ικανοποιητικής σωματικής δραστηριότητας και καθημερινή άσκηση
 • Προτιμάτε το περπάτημα
 • Απώλεια βάρους
 • Αποφυγή στενών ρούχων και ψηλών τακουνιών
 • Κρύο ποδόλουτρο και μασάζ ξεκινώντας από τα πέλματα και ανεβαίνοντας προς τις γάμπες
 • Τα πόδια σε ανάρροπη θέση ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου
 • Χρήση ελαστικών καλτσών συμπίεσης και ειδικά φλεβοτονικά φάρμακα και gel

Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει σαφηνεκτομή, θεραπεία με Laser και θεραπεία με ραδιοσυχνότητες. Ας δούμε αναλυτικά την κάθε θεραπευτική επιλογή:

Θεραπεία κιρσών με Σαφηνεκτομή: Η σαφηνεκτομή (πλήρης αφαίρεση της φλέβας και των ανεπαρκών κλάδων της) είναι η κλασική και δοκιμασμένη εδώ και χρόνια χειρουργική αντιμετώπιση των κιρσών με άριστα αποτελέσματα (με μικρές πλέον χειρουργικές τομές).

Θεραπεία κιρσών με Laser: Γίνεται με ειδικό ενδοαυλικό laser, χωρίς καμία τομή, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και συνήθως υπό τοπική αναισθησία. Από την κνήμη ο γιατρός εισάγει διαδερμικά στη σαφηνή φλέβα την οπτική ίνα του Laser, η οποία προωθείται κεντρικά ως το ύψος της σαφηνομηριαίας συμβολής. Όπως αποσύρεται προοδευτικά η οπτική ίνα διαχέει ακτινικά ενέργεια, η οποία συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζει εντελώς τη φλέβα. Ο συνολικός χρόνος διάρκειας είναι 20-50 λεπτά. Με τη νέα γενιά οπτικής ίνας, ο κίνδυνος αποχρωματισμού, καψίματος, μετεπεμβατικών εκχυμώσεων ή άλλων επιπλοκών είναι ελάχιστος.  Ο ασθενής σε συνεννόηση με τον ιατρό του μπορεί να πάρει εξιτήριο ακόμη και την ίδια μέρα ή το πρωί της επομένης και να επιστρέψει  στις δραστηριότητές του σε 2-3 ημέρες.

Θεραπεία με RFA (Radiofrequency Ablation): Γίνεται με ειδικό ενδοαυλικό καθετήρα εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων που προκαλεί θερμική βλάβη και σύγκλειση της φλέβας. Πραγματοποιείται χωρίς καμία τομή, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και συνήθως υπό τοπική αναισθησία.

Οι ευρυαγγείες, από την άλλη, τι ακριβώς είναι;

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένες φλέβες του δέρματος μικρής διαμέτρου. Αποτελούν πρόβλημα αισθητικό συνήθως. Μπορούν να προκαλέσουν ήπια συμπτώματα όπως αίσθημα καύσου ή κνησμό. Αντιμετωπίζονται με σκληροθεραπεία. Στη σκληροθεραπεία εξαλείφονται συστηματικά οι ενδοδερμικές και υποδόριες φλέβες που ανεπαρκούν. Αυτό γίνεται με έγχυση σκληρυντικής ουσίας εντός της φλέβας, με χρήση πολύ λεπτής βελόνας σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες στο ιατρείο.

Η σκληρυντική ουσία είτε σε μορφή αφρού είτε σαν διάλυμα προκαλεί ίνωση του τοιχώματος των φλεβών και σύγκλεισή τους, μετατρέποντας τους σε ινώδη χορδή.

Όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των ιατρικών πράξεων κάθε θεραπεία έχει συγκεκριμένες ενδείξεις. Η σκληροθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις φλέβες, από τις πιο μικρές σε διάμετρο (ευρυαγγείες) μέχρι τις πιο μεγάλες (κιρσοί που υποτροπίασαν μετά από χειρουργείο) ή και σε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια που προκαλεί έλκος.

Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης που θέλουμε να διορθώσουμε, το μέγεθος των φλεβών και το επίπεδο του αισθητικού αποτελέσματος που θέλουμε να επιτύχουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες, κλέισε ραντεβού τώρα με έναν εξειδικευμένο γιατρό σε λιγότερο από 1′ και εξετάσου!

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.