Ιπποφαές: τι είναι και σε τι βοηθά τον οργανισμό

Ιπποφαές: τι είναι και σε τι βοηθά τον οργανισμό

Ιπποφαές: τι είναι και σε τι βοηθά τον οργανισμόΤον τελευταίο καιρό γίνονται συχνές και εκτενείς αναφορές στην υγιεινή διατροφή και στις λεγόμενες υπερτροφές ή superfoods, οι οποίες παρέχουν στον οργανισμό τις εξαιρετικές ευεργετικές τους ιδιότητες.Το ιπποφαές ανήκει στην κατηγορία αυτή των τροφών που τονώνουν τον οργανισμό και βελτιώνουν την υγεία γενικότερα.

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο τοποθετούν το ιπποφαές στα πιο ισχυρά θεραπευτικά φυτά παγκοσμίως. Η χρήση του ιπποφαούς ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων διαδεδομένη. Το φυτό αυτό καλλιεργείται στην Ευρώπη και στην Ασία.

Ιπποφαές – θρεπτική αξία

Στις πιο αξιοσημείωτες ιδιότητες που έχει το ιπποφαές ανήκει η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, αφού περιέχει περισσότερη βιταμίνη ακόμη και από το πορτοκάλι και το ακτινίδιο. Η βιταμίνη C βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το σίδηρο, να επανορθώσει τους ιστούς και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή τη φυσική άμυνα του οργανισμού.

Εξίσου υψηλή είναι και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη E, αφού είναι υψηλότερη από του καλαμποκιού και της σόγιας. Η εν λόγω βιταμίνη επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων και του δέρματος, ενώ επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Το ιπποφαές είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς, αλλά και του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Επιπλέον, χαρίζει στον οργανισμό μας ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως τα Ω-3, τα Ω-6 και Ω-9 λιπαρά. Γι’ αυτό το λόγο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δρα προληπτικά ενάντια στα μικρόβια.

Η περιεκτικότητα του ιπποφαούς σε βιταμίνη Α ενισχύει την υγεία των ματιών και βελτιώνει την εικόνα του δέρματος. Το ιπποφαές περιέχει μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Τα μεταλλικά στοιχεία είναι απαραίτητα για την πνευματική και σωματική υγεία.

Το ιπποφαές χρησιμοποιείται συνήθως ως συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο θα πρέπει να χορηγείται μόνο από τον αρμόδιο γιατρό. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συστατικό καλλυντικών προϊόντων και φαρμακευτικών ουσιών.

Σε κάποιες περιοχές της Ασίας το φυτό αυτό χρησιμοποιείται ως τονωτικό. Επιπλέον, το ιπποφαές θεωρείται ότι έχει την ιδιότητα να αυξάνει την αντοχή. Όπως προαναφέρθηκε, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Προλαμβάνει τη γήρανση, αλλά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τέλος, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ενισχύοντας έτσι και τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Συνοψίζοντας, το ιπποφαές έχει τις παρακάτω ευεργετικές ιδιότητες:

 • τονώνει τον οργανισμό,
 • χαρίζει ευεξία,
 • ενισχύει την άμυνα,
 • προστατεύει το νευρικό σύστημα,
 • αναπληρώνει την ενέργεια,
 • βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού,
 • βελτιώνει την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος,
 • ανακουφίζει από τα συμπτώματα της περιόδου,
 • προλαμβάνει παθήσεις των ματιών,
 • αποτοξινώνει τον οργανισμό,
 • προστατεύει το δέρμα και
 • προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση.

Από την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.