Ινομυώματα: Αντιμετώπιση και νέες θεραπείες

ιννομυώματα

Τα ινομυώματα αποτελούν καλοήθεις όγκους της μήτρας. Μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές και να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής της ασθενούς. Βέβαιο είναι ότι η ανάπτυξη των ινομυωμάτων επηρεάζεται κυρίως από τις ορμόνες οιστρογόνο και προγεστερόνη.

Βρες εδώ τους καλύτερους γιατρούς για την αντιμετώπιση των ινομυωμάτων

Τα ινομυώματα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας μιας γυναίκας. Μετά την εμμηνόπαυση τα ινομυώματα μπορούν να συρρικνωθούν.

Διάγνωση

Tα μεγαλύτερα ινομυώματα μπορούν ψηλαφηθούν κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα μικρότερα ινομυώματα. Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ινομυώματος διενεργείται διακολπικός υπερηχογραφικός έλεγχος.

Έτσι έχουμε έναν ακριβέστερο προσδιορισμό του μεγέθους αλλά και της θέσης του. Ορισμένες φορές η μαγνητική τομογραφία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη.

Θεραπεία

Κάποια ινομυώματα είναι ασυμπτωματικά και συχνά δεν χρήζουν θεραπείας. Παρολαυτά 20% – 50% είναι συμπτωματικά και προκαλούν μηνομητρορραγίες, σιδηροπενική αναιμία, κοιλιακό πόνο ή ακόμα μπορεί να είναι υπεύθυνα για περιπτώσεις υπογονιμότητας.

Η αντιμετώπισή τους πρέπει να εξατομικεύεται και για κάθε ασθενή να λαμβάνεται υπόψιν η θέση τους, το μέγεθος, η ηλικία της ασθενούς, οι ανάγκες και επιθυμίες της ασθενούς. Η αντιμετώπιση των ινομυωμάτων μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική ή κάποιες φορές συνδυασμός των 2.

Συντηρητική θεραπεία – Εκλεκτικοί ρυθμιστές υποδοχέων της προγεστερόνης (Esmya – Ulipristal acetate)

Εκτενείς αναφορές και ομιλίες έγιναν για το Esmya στο πρόσφατο συνέδριο που διεξήχθη στο Βερολίνο (GYNUPDATE 2015). To Esmya είναι ένα νέο φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως πλεόν στην Ευρώπη και το οποίο στοχεύει τους υποδοχείς της προγεστερόνης των ινομυωμάτων.

Ο σκοπός του είναι η αναστολή της δραστηριότητας της προγεστερόνης με αποτέλεσμα να σταματά η διαίρεση των κυττάρων των ινομυωμάτων, τα οποία τελικά πεθαίνουν, με αποτέλεσμα να μειωθεί το μέγεθός των και τα συμπτώματα που αυτά προκαλούν.

Το Esmya λαμβάνεται από το στόμα και η συνιστώμενη δόση είναι ένα δισκίο την ημέρα για αγωγή διάρκειας μέχρι τρεις μήνες. Ο κύκλος θεραπείας των τριών μηνών μπορεί να επαναληφθεί. Η αγωγή πρέπει πάντοτε να ξεκινάει κατά την πρώτη εβδομάδα της περιόδου.

Ο σκοπός της χορήγησης του φαρμάκου αυτού είναι είτε η μείωση του μεγέθους των ινομυωμάτων, έως και πλήρης εξάλειψη αυτών είτε η προεγχειρητική προετοιμασία (μείωση του μεγέθους των ινομυωμάτων με σκοπό την λιγότερο επεμβατική χειρουργική προσέγγιση).

Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια τα ινομυώματα δεν απαντούν σε αυτή την αγωγή και τότε ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση.

Αντισυλληπτικά και προγεσταγόνα – ενδομήτριο ορμονικό σπείραμα (Mirena)

Τα αντισυλληπτικά είναι αποτελεσματικά στη μείωση της ποσότητας αίματος της περιόδου για βραχύ χρονικό διάστημα. Τα προγεσταγόνα προκαλούν ατροφία του ενδομητρίου το οποίο οδηγεί παρομοίως σε μείωση του αίματος της περιόδου σε γυναίκες με υποβλενογόνια ινομυώματα.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι το ενδομήτριο ορμονικό σπείραμα (Mirena) μειώνει σημαντικά την μηνορραγία σε γυναίκες με σοβαρή μηνορραγία αλλά παράλληλα δεν μειώνει τον όγκο των ινομυωμάτων. Παρολαυτά είναι πολυ πιο αποτελεσματικό των αντισυλληπτικών.

H τοποθέτηση του σπειράματος είναι εύκολη, ανώδυνη και πραγματοποιείται στο ιατρείο χωρίς αναισθησία.

Αγωνιστές της GnRH

Οι αγωνιστές της GnRH ενδείκνυνται προεγχειρητικά με σκοπό την μείωση του μεγέθους των ινομυωμάτων αλλά η χρήση τους είναι περιορισμένη.

Χειρουργική θεραπεία – Υστερεκτομή

Σε γυναίκες που έχουν ήδη τεκνοποιήσει η ριζική θεραπεία είναι η ολική υστερεκτομή (ολική αφαίρεση μήτρας) για συμπτωματικά ινομυώματα. Η μοναδική ένδειξη υστερεκτομής σε ασυμπτωματικές γυναίκες είναι η ραγδαία αύξηση μεγέθους των ινομυωμάτων μετά την εμμηνόπαυση καθώς υπάρχει έντονη η υποψία κακοήθειας.

Η οδός της υστερεκτομής εξαρτάται τόσο από την περίπτωση της ασθενούς όσο και από τον γυναικολόγο και την εμπειρία του. Η υστερεκτομή μπορεί να γίνει με ανοιχτό χειρουργείο (κλασσική κοιλιακή χειρουργική), κολπικά αλλά κυρίως λαπαροσκοπικά (LAVH, Lapascopic Assisted Vaginal Hysterectomy).

Χάρη στις νέες τεχνολογίες και μεθόδους η λαπαροσκοπική υστερεκτομή είναι δυνατή ακόμα και σε περίπτωση μήτρας μεγάλου μεγέθους με πολλαπλά ινομυώματα. Προσωπικά προτιμώ την λαπαροσκοπική οδό.

Εκπυρήνιση ινομυωμάτων

Σε περίπτωση που μία γυναίκα δεν έχει τεκνοποιήσει ενδείκνυται η εκπυρήνιση (αφαίρεση) των ινομυωμάτων. Οι τρόποι εκπυρήνισης είναι 3 και η επιλογή εξαρτάται από κάθε περίπτωση ξεχωριστά και από την ικανότητα του χειρουργού. Τα ινομυώματα αφαιρούνται είτε υστεροσκοπικά είτε λαπαροσκοπικά είτε με κλασσικό ανοιχτό χειρουργείο.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.