Σιδηροπενική αναιμία

Σιδηροπενική αναιμία- δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφοριες για τη σιδηροπενική αναιμία

Τι είναι η σιδηροπενική αναιμία

Η σιδηροπενική αναιμία είναι μια διαταραχή στο αίμα και παρουσιάζεται με τη μορφή ανεπάρκειας σιδήρου στο αίμα. Απαντάται πολύ συχνά στα άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη δημιουργία της αιμοσφαιρίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος.

Που οφείλεται η σιδηροπενική αναιμία

Για την κατάσταση της σιδηροπενικής αναιμίας υπεύθυνη μπορεί να είναι η ελλιπής διατροφή. Συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο (έφηβοι, έγκυοι, αθλητές), γι’ αυτό θα πρέπει η διατροφή τους να είναι πλούσια σε τροφές που περιέχουν σίδηρο (κόκκινο κρέας, δημητριακά, λευκό ψωμί, μακαρόνια, μπρόκολο, συκώτι, χοιρινό). Άλλα πιθανά αίτια μπορεί να είναι η αδυναμία απορρόφησης του σιδήρου από το έντερο λόγω παθήσεων σε αυτό, η λήψη συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων ή η μεγάλη απώλεια αίματος.

Συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας

Η σιδηροπενική αναιμία εκδηλώνεται με αίσθημα κόπωσης, ταχυπαλμία, ωχρότητα, ζαλάδες, κάψιμο στη γλώσσα, ξηροστομία, παρουσία πληγών στο στόμα, τριχόπτωση και εύθραυστα νύχια.

Διάγνωση για τη σιδηροπενική αναιμία

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω γενικών αιματολογικών εξετάσεων ώστε να ελεγχθεί το επίπεδο του αιματοκρίτη. Συνιστάται έλεγχος των επιπέδων σιδήρου, της φεριτίνης, της σιδηροδεσμευτικής ικανότητας. Περίπου 12 ώρες πριν την πραγματοποίηση της εξέτασης ο ασθενής πρέπει να έχει τηρήσει συγκεκριμένη νηστεία.

Πώς αντιμετωπίζεται η σιδηροπενική αναιμία

Μετά τη διάγνωση της έλλειψης σιδήρου συνιστάται η επίσκεψη σε έναν παθολόγο. Ο γιατρός θα προτείνει την κατάλληλη αγωγή και θα συστήσει ίσως τη λήψη κάποια συμπληρώματος διατροφής για την αναπλήρωσης του σιδήρου που λείπει από τον οργανισμό. Προσοχή: Αν δεν σας συστήσει ο ίδιος ο γιατρός τη λήψη συμπληρώματος δεν θα πρέπει να το λάβετε από μόνοι σας, διότι η μεγάλη ποσότητα σιδήρου στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα με την τοξικότητά του.

Πρόληψη κατά της σιδηροπενικής αναιμίας

Για να διατηρηθεί το επίπεδο σιδήρου στο αίμα μας σε φυσιολογικά επίπεδα θα πρέπει η διατροφή μας να είναι πλήρης και πλούσια σε τροφές όπως το κόκκινο κρέας, τα λαχανικά, το ψωμί, τα δημητριακά και οι πηγές υδατανθράκων.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τη σιδηροπενική αναιμία είναι ο παθολόγος

Κλείστε ραντεβού με παθολόγο