Χάπι της επόμενης μέρας: τι κινδύνους κρύβει;

hapi-epomenis-meras

Το χάπι της επόμενης μέρας αποτελεί μία μέθοδο επείγουσας αντισύλληψης, η οποία είναι διαδεδομένη μόλις τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Δες ακόμα: Μέθοδοι αντισύλληψης: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Παρόλα αυτά, αυτή η μέθοδος υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και για την ακρίβεια, η χρήση της ξεκίνησε στην Αμερική, όπου το εν λόγω χάπι δινόταν σε γυναίκες που είχαν υποστεί βιασμό ή σε φυλακισμένες που δεν ήθελαν να γεννήσουν τα παιδιά των άλλων φυλακισμένων.

Παρακάτω θα αναλύσουμε πώς δρα το συγκεκριμένο χάπι, ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν και με ποια συχνότητα πρέπει να λαμβάνεται.

Το χάπι της επόμενης μέρας εμποδίζει τη γονιμοποίηση του ωαρίου, δεν προκαλεί έκτρωση, γι’ αυτό και πρέπει να λαμβάνεται μέχρι λίγες ώρες μετά την επαφή.

Ουσιαστικά, είναι το χάπι που δίνεται μόλις λίγες ώρες μετά την επαφή στην οποία έχει αποτύχει η χρησιμοποιούμενη μέθοδος αντισύλληψης, ώστε να αποφευχθεί μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και φυσικά, το χειρουργείο που επιβάλλει η διαδικασία της άμβλωσης.

Πόσο συχνά μπορεί να λαμβάνει μια γυναίκα το χάπι της επόμενης μέρας;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ιδανικά θα ήταν: «καθόλου». Δηλαδή, το χάπι δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση ως πάγιο μέσο αντισύλληψης και καλό θα ήταν να αποφεύγεται γενικότερα.

Ωστόσο αν κριθεί απαραίτητη η λήψη του, τότε πρέπει να γίνει σωστά.

Όσο λιγότερες φορές το λάβει στη ζωή της μια γυναίκα τόσο καλύτερα γι’ αυτήν.

Τι είναι το χάπι της επόμενης μέρας;

Πρόκειται για τη συγκέντρωση της ορμόνης προγεστερόνης σε μορφή χαπιού.

Η ορμόνη αυτή είναι ικανή να αποτρέψει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Το χάπι θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο στην κατεπείγουσα περίπτωση που η αντισυλληπτική μέθοδος που έχετε επιλέξει απέτυχε.

Η δράση του χαπιού εξαρτάται από τη στιγμή της λήψης του. Δηλαδή, αν το λάβει μια γυναίκα που βρίσκεται στην αρχή του κύκλου της, το χάπι θα εμποδίσει την απελευθέρωση ωαρίων.

Αν βρίσκεται στο στάδιο της ωορρηξίας, το χάπι θα εμποδίσει την γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο, ενώ αν η γονιμοποίηση έχει ήδη γίνει, θα προκαλέσει αποβολή του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Αυτό που θα πρέπει να διασαφηνιστεί εδώ είναι ότι το χάπι δεν αποτελεί εκτρωτικό μέσο.

Αν η εγκυμοσύνη έχει πραγματοποιηθεί, το χάπι δεν έχει καμία απολύτως επίδραση και δεν πρόκειται να προκαλέσει εκ των υστέρων αποβολή.

Η αποτελεσματικότητα του χαπιού διαρκεί μόλις μέχρι 72 ώρες μετά τη λήψη του.

Πιο συγκεκριμένα, αν ληφθεί τις πρώτες 24 ώρες η αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 95% ενώ αν ληφθεί στις 48 ώρες μειώνεται στο 80%.

Μετά τις 3 μέρες το χάπι δεν έχει καμία απολύτως αποτελεσματικότητα, γι’ αυτό συνιστάται η μη λήψη του.

Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας πριν από κάθε χρήση.

Υπάρχουν επικίνδυνες παρενέργειες μετά την λήψη του χαπιού της επόμενης μέρας;

Όπως κάθε φάρμακο και το χάπι της επόμενης μέρας είναι πιθανό να έχει παρενέργειες στον οργανισμό.

Μεταξύ άλλων μπορεί να εκδηλωθούν έκτακτες αιμορραγίες, έντονος πόνος στην κοιλιακή χώρα, ζαλάδες, εμετός, ναυτία, αίσθημα κόπωσης, πόνος στο στήθος, πονοκέφαλος και φυσικά, διαταραχές στον κύκλο.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι γυναίκες που πάσχουν από προβλήματα στο γαστρεντερικό τους σύστημα, καθώς μπορεί να προκαλέσει επιπλέον σοβαρές παρενέργειες.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Έχει αναφερθεί αρκετές φορές ότι το χάπι προκαλεί εμετό. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως το γυναικολόγο σας.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.