Γονιμότητα σε γυναίκες και άνδρες: Τι αλλάζει, με την πάροδο της ηλικίας

γονιμότητα

Η γονιμότητα υποχωρεί με την ηλικία, κυρίως της γυναίκας. Οι άνδρες μπορούν να είναι γόνιμοι στα 90 τους χρόνια, αν και με την πάροδο της ηλικίας του πατέρα υπάρχει και αύξηση στην συχνότητα νέων μεταλλάξεων που μπορεί να οδηγήσουν σε κληρονομικές παθήσεις, αλλά και ο αριθμός και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων τείνουν να μειώνονται.

Σχετικά με την γονιμότητα στις γυναίκες

  • Γυναίκες που έχουν γεννήσει και σταμάτησαν την αντισύλληψη εμφάνισαν σημαντική πτώση της γονιμότητας μετά την ηλικία των 37 ετών, ενώ οι άτοκες από την ηλικία των 28 ετών και έπειτα.
  • Το κάπνισμα επιταχύνει την έλευση της εμμηνόπαυσης μέχρι και κατά 2 χρόνια.
  • Μεγαλύτερο ρόλο για την μείωση της γονιμότητας με την αύξηση της ηλικίας παίζει η ελάττωση της ποιότητας των ωαρίων (η οποία συνοδεύεται και από αύξηση της συχνότητας χρωμοσωματικών ανωμαλιών) και όχι τόσο η δεκτικότητα του ενδομητρίου.

Έτσι λοιπόν πιστεύεται ότι η γονιμότητα της γυναίκας πέφτει σημαντικά μετά την ηλικία των 37 ετών.

Πρόσφατα δεδομένα υποδηλώνουν ότι αυτή η πτώση αρχίζει πολύ νωρίτερα και οι γυναίκες μεταξύ 19 και 26 ετών παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα μιας αυτόματης κύησης σε σχέση με γυναίκες ηλικίας 35 έως 39 ετών. Οι χρωμοσωματικές ανωμαλίες αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα αποτυχίας της εμφύτευσης και της πρόωρης αποβολής και είναι ως εκ τούτου υπεύθυνες για την σχετικά χαμηλή συχνότητα της ανθρώπινης γονιμότητας τόσο στις αυτόματες, όσο και στις υποβοηθούμενες συλλήψεις.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.