Υπερθυρεοειδισμός

yperthuroidismos

Τι είναι ο υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός ορίζεται ως η λειτουργική διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα που παράγει μεγαλύτερο αριθμό  θυρεοειδικών ορμονών από ότι χρειάζεται ο οργανισμός. Ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί επιβαρύνοντας τον ανθρώπινο οργανισμό.

Δες ακόμα: Θυρεοειδής: 10 μύθοι και αλήθειες

Επιδημιολογικά στοιχεία του υπερθυρεοειδισμού

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια πάθηση που εμφανίζεται με συχνότερο ρυθμό στις γυναίκες ηλικίας 20-50 ετών από ότι στους άνδρες.

Που οφείλεται ο υπερθυρεοειδισμός

Τα αίτια εμφάνισης του υπερθυρεοειδισμού ποικίλλουν με συχνότερο όμως τη νόσο του Graves γνωστή και ως εξόφθαλμο βρογχοκήλη που αποτελεί αυτοάνοση μορφή υπερθυρεοειδισμού. Η νόσος Graves είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία αντισωμάτων προκαλώντας την παραγωγή υπερβολικού αριθμού θυρεοειδικών ορμονών. Άλλη αιτία εμφάνισης υπερθυρεοειδισμού είναι το τοξικό αδένωμα το οποίο αποτελεί καλοήθη όγκο του θυρεοειδούς αδένα.

Συχνή είναι και η περίπτωση της θυρεοειδίτιδας η οποία είναι φλεγμονή του αδένα εκδηλώνοντας συμπτώματα πυρετού και τοπικού πόνου. Αυτά τα συμπτώματα διαρκούν για ένα μικρό διάστημα κάποιων μηνών και αφού εξασθενίσουν αποκαθίσταται η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υποσκάψει την εμφάνιση υποθυρεοειδισμού.

Συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια πάθηση που για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να μην παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα ή τα συμπτώματα που παρουσιάζει να είναι ήπιας μορφής με αποτέλεσμα να μην γίνονται αντιληπτά ούτε από τον ασθενή ούτε και από τον γιατρό.

Τα πιο κοινά συμπτώματα που παρουσιάζει ένας ασθενής με υπερθυρεοειδισμό είναι:

  • Ταχυκαρδία
  • Μείωση σωματικού βάρους ακόμη και όταν γίνεται υπερβολική πρόσληψη τροφής
  • Δυσφορία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω ζέστης
  • Ιδρώτας και εξάψεις
  • Εκνευρισμός
  • Εξόφθαλμος
  • Απώλεια οστικής μάζας
  • Πόνοι στις αρθρώσεις και τους μυς
  • Διαταραχές των ματιών
  • Τρέμουλο των χεριών

Διάγνωση για τον υπερθυρεοειδισμό

Η διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού επιτυγχάνεται με τον κλινικό έλεγχο από τον ενδοκρινολόγο. Η κλινική εξέταση Υπερθυρεοειδισμός:δείτε πως αντιμετωπίζεταιαποτελείται από ψηλάφηση του θυρεοειδούς αδένα ώστε να διερευνηθεί αν υπάρχει διόγκωση του αδένα αλλά και οζίδια. Συστήνεται επίσης υπερηχογράφημα θυρεοειδούς καθώς και ειδικός εργαστηριακός αιματολογικός έλεγχος για να γνωρίζει ο γιατρός αλλά και ο ασθενής τις τιμές των θυρεοειδικών ορμονών. Σε περίπτωση που ο γιατρός κρίνει απαραίτητο μπορεί να ζητηθεί ο ασθενής να υποβληθεί σε σπινθηρογράφημα.

Πώς αντιμετωπίζεται ο υπερθυρεοειδισμός

Για την αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού ο γιατρός χορηγεί φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της πάθησης στον κάθε ασθενή. Τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα είναι τα πιο συχνά σκευάσματα που χορηγούνται καθώς είναι υπεύθυνα για την αναστολή παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών. Η χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του θυρεοειδούς γίνεται κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης. Τέλος, η χορήγηση ιωδίου προκαλεί καταστολή του θυρεοειδικού ιστού και αποτελεί έναν επιπλέον τρόπο αντιμετώπισης του υπερθυρεοειδισμού.

Επιπλοκές που παρουσιάζει ο υπερθυρεοειδισμός

Μια σπάνια επιπλοκή που μπορεί να εμφανίσει ο υπερθυρεοειδισμός είναι η μετάπτωση ή και θυρεοτοξική κρίση. Αυτή η επιπλοκή εμφανίζεται μόνο σε ασθενείς οι οποίοι δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή όταν απορρυθμιστεί η νόσος μετά από περιπτώσεις χειρουργείου. Η θυρεοτοξική κρίση μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς και σε περίπτωση εκδήλωσης θα πρέπει να γίνει διακομιδή στο νοσοκομείο και άμεση χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Κατά τη διάρκεια της κύησης χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση η πάθηση του υπερθυρεοειδισμού καθώς κάποια από τα σκευάσματα δεν ενδείκνυνται για χορήγηση στην ασθενή γιατί μπορεί να βλάψουν το έμβρυο. Ο γιατρός είναι αυτός που ρυθμίζει την φαρμακευτική αγωγή.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον υπερθυροειδισμό είναι ο Ενδοκρινολόγος

Κλείστε ραντεβού με Ενδοκρινολόγο  

 

WP Glossary Term Usage