Βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα

Βακτηριακή-ενδοκαρδίτιδα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για τη βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα

Τι είναι η βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα

Βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα ορίζεται η λοίμωξη της καρδιάς που προέρχεται από βακτήρια. Αποτελεί μια σοβαρή ασθένεια και εμφανίζεται σε περιπτώσεις ατόμων που έχουν μικροοργανισμούς στο αίμα που έχουν προέλθει από τραυματισμό, χειρουργική επέμβαση ή κάποια οδοντιατρική εργασία.

Που οφείλεται η βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα

Το 50% των περιπτώσεων βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας οφείλεται στην παρουσία του βακτηρίου του πρασινίζων στρεπτόκοκκου που βρίσκεται στη στοματική κοιλότητα. Άλλες αιτίες προσβολής από την ασθένεια είναι:

 • Άνθρωποι με καρδιακά νοσήματα
 • Βακτηριακές παθήσεις αίματος, πνευμονικού και γαστρεντερικού συστήματος
 • Είσοδος βακτηρίων στον οργανισμό μετά από χειρουργείο ή οδοντιατρική εργασία

Συμπτώματα της βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας

Η βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα και υπάρχει πιθανότητα σε κάποιους να είναι ήπια και σε άλλους πιο έντονα:

 • Πυρετός
 • Κόπωση και αδυναμία
 • Ταχυκαρδία
 • Ωχρό δέρμα
 • Πόνος στις αρθρώσεις

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσει θρόμβους στα πόδια, διογκώσεις στα δάχτυλα, βλάβες στις παλάμες και τα πέλματα ή ακόμα και φύσημα.

Διάγνωση βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας

Για να γίνει διάγνωση της βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας ο γιατρός χρειάζεται να πάρει πλήρες ιστορικό από τον ασθενή αλλά προχωράει και σε μια σειρά από εξετάσεις όπως αιματολογικές και καλλιέργεια αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχογράφημα καρδιάς.

Πώς αντιμετωπίζεται η βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα

Η βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα αποτελεί μια σοβαρή πάθηση και η αντιμετώπισή της γίνεται με εντατική θεραπεία τόσο με την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο όσο και με τη χορήγηση ισχυρών αντιβιοτικών. Βάσει της κλινικής εικόνας και των εξετάσεων του ασθενούς η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση που η βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια απαιτείται η χειρουργική επέμβαση.

Επιπλοκές της βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας

Η βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα μπορεί να δημιουργήσει και άλλες επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό. Αναφέρονται μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι:

Πρόληψη κατά της βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας

Για την πρόληψη της βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που να συντελούν στην πρόληψη της ασθένειας και αυτό συμβαίνει διότι η εισβολή μικροβίων στο αίμα είναι άγνωστο πότε θα γίνει. Όμως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και πρέπει να χορηγείται για προληπτικούς λόγους αντιβίωση όπως καθαρισμός δοντιών, επεμβάσεις γαστρεντερικού, αναπνευστικού και ουροποιητικού τύπου.

Κάποιες μικρές συμβουλές που μπορούν όλοι να ακολουθήσουν είναι οι εξής:

 • Χρήση οδοντικού νήματος
 • Βούρτσισμα δοντιών
 • Ενημέρωση γιατρού σε περίπτωση ευαισθησίας
 • Εμφάνιση πυρετού σε ασθενείς μετά από πλαστική ή  με βηματοδότη κρίνεται ύποπτη και πρέπει να ενημερώνεται ο θεράπων γιατρός

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τη βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα είναι ο Παθολόγος και ο Καρδιολόγος

Κλείστε ραντεβού με Παθολόγο

Κλείστε ραντεβού με Καρδιολόγο