Τροφική δηλητηρίαση

trofiki-dilitiriasi

Τι είναι η τροφική δηλητηρίαση

Ως τροφική δηλητηρίαση ορίζεται η κατάσταση από την οποία υποφέρει κάποιος άνθρωπος λόγω κατανάλωσης μολυσμένης τροφής. Η μόλυνση του οργανισμού από την τροφή οφείλεται στην μετάδοση βακτηρίων και τοξινών.

Δες ακόμα: Μπανάνα: Η προσφορά του πιο νόστιμου φρούτου στην υγεία μας

Που οφείλεται η τροφική δηλητηρίαση

Η μη σωστή συντήρηση και παρασκευή  γευμάτων οδηγεί στην ανάπτυξη βακτηρίων όπως ο σταφυλόκοκκος, η σαλμονέλα, η αλλαντίαση και ο εντερόκοκκος.

Τα βακτήρια αυτά χρησιμοποιούν τα αμινοξέα που βρίσκονται σε αφθονία στα τρόφιμα για τον πολλαπλασιασμό τους και σε συνθήκες υγρασίας καθίστανται ιδιαίτερα ανθεκτικά στην εξόντωση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθούν άμεσα αλλά και μετά από κάποιες ώρες από την κατανάλωση του ύποπτου τροφίμου.

Τα διάφορα συμπτώματα που εκδηλώνονται εξαρτώνται από τα είδη των μικροβίων αλλά και την ποσότητα τους (φορτίο) που έχει εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα πιο συχνά είναι:

  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Πόνος στην κοιλιά
  • Πυρετός
  • Κεφαλαλγία
  • Εξάντληση και αδυναμία

Επιδημία

Εκτός των μεμονωμένων επεισοδίων η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να πάρει και τις διαστάσεις επιδημίας.

Τέτοια μαζικά κρούσματα εμφανίζονται στο στρατό, στις κατασκηνώσεις και στα σχολεία όπου τα συμπτώματα συνήθως είναι ήπιας μορφής και περιορίζονται στην διάρροια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να δοθεί προσοχή κατά την αναζήτηση ιδιαίτερα παθογόνων βακτηρίων.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την τροφική δηλητηρίαση είναι ο παθολόγος

Πως γίνεται η διάγνωση για την τροφική δηλητηρίαση

Για να γίνει διάγνωση της τροφικής δηλητηρίασης ο γιατρός πρέπει να λάβει πλήρες ιστορικό από τον ασθενή σχετικά με τις τροφές που κατανάλωσε και να τον εξετάσει κλινικά.

Ενίοτε συστήνεται αιματολογικός έλεγχος και εξέταση κοπράνων.

Πως αντιμετωπίζεται η τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση αντιμετωπίζεται αναλόγως των συμπτωμάτων με τα οποία εκδηλώνεται.

Ήπιες μορφές αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση υγρών από το στόμα προς αποφυγή αφυδάτωσης και με τον έλεγχο του πυρετού.

Αν όμως το περιστατικό παρουσιάζει επιπλοκές ή ανήκει σε ευπαθή πληθυσμό (πχ ηλικιωμένοι) θα πρέπει να γίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο όπου εκεί θα του δοθεί και η κατάλληλη θεραπεία.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η τροφική δηλητηρίαση

Μια τροφική δηλητηρίαση μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές ανάλογα με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων εκδήλωσής της.

Εξαντλητικοί εμετοί και διάρροιες προκαλούν ηλεκτρολυτικές διαταραχές στον οργανισμό που αντιμετωπίζονται με την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

Πιο σπάνιες είναι οι περιπτώσεις παράλυσης αναπνευστικών μυών (αλλαντίαση) και αιμορραγίας από το εντερικό σύστημα (δυσεντερία).

Τρόποι προφύλαξης από τροφική δηλητηρίαση

Για να προφυλαχθεί κάποιος από την εκδήλωση τροφικής δηλητηρίασης θα πρέπει να τηρεί ορισμένους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής σχετικούς με τον χειρισμό των τροφίμων:

  • Έλεγχος ημερομηνίας λήξης
  • Προσεχτική κατανάλωση ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες
  • Προσοχή στα μανιτάρια και τα οστρακοειδή

Προσοχή χρειάζεται επίσης όταν γίνεται κάποιο ταξίδι σε χώρες όπου η προετοιμασία και ο τρόπος μαγειρέματος του φαγητού παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και διαφέρει από τα συνήθη.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟ