Θωρακική δισκοκήλη

Θωρακική-δισκοκήλη-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η θωρακική δισκοκήλη

Η θωρακική δισκοκήλη είναι μία βλάβη στο μεσοσπονδύλιο δίσκο. Η πάθηση απαντάται συχνότερα σε άνδρες ηλικίας από 30 έως 50 ετών. Η δισκοκήλη μπορεί να είναι θωρακική, στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή στον αυχένα.

Δες ακόμα: Ημικρανίες – Πονοκέφαλος: Αντιμετώπιση με βελονισμό

Που οφείλεται η θωρακική δισκοκήλη

Η θωρακική δισκοκήλη μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού, κάποιας απότομης κίνησης ή της άρσης κάποιου μεγάλου βάρους. Μπορεί επίσης, να οφείλεται σε κάποια υποκείμενη πάθηση, όπως σε φλεγμονή στη σπονδυλική στήλη ή σε καρκινικό όγκο.

Συμπτώματα της θωρακικής δισκοκήλης

Τα κύρια συμπτώματα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για θωρακική δισκοκήλη είναι τα εξής:

•    Πόνος στη μέση
•    Πόνος στα άκρα
•    Μούδιασμα στα γεννητικά όργανα
•    Αιφνίδιος πόνος στην πλάτη
•    Δυσκολία στην αναπνοή
•    Συχνουρία
•    Διαταραχές στο έντερο

Συχνά η πάθηση συγχέεται με το έμφραγμα, λόγω της ομοιότητας μερικών εκ των συμπτωμάτων.

Διάγνωση της θωρακικής δισκοκήλης

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω απλής κλινικής εξέτασης. Ο γιατρός θα συστήσει τη λήψη ακτινογραφίας, αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας, για τον ακριβή εντοπισμό της βλάβης. Απαιτούνται ουρολογικές εξετάσεις για τον αποκλεισμό ενδεχόμενης ρευματοειδούς πάθησης.

Μπορεί να υπάρχει υποκείμενο νόσημα που να κρύβεται πίσω από τη θωρακική δισκοκήλη, γι’ αυτό καλό θα ήταν να επισκεφθείτε σε κάθε περίπτωση έναν γιατρό.

Θεραπεία της θωρακικής δισκοκήλης

Η θεραπεία της θωρακικής δισκοκήλης γίνεται αρχικώς με συντηρητική αγωγή. Ο γιατρός θα συστήσει στον ασθενή ξεκούραση, θα του χορηγήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσικά, να απέχει εντελώς από κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα για ένα διάστημα.

Αν ο πόνος δεν υποχωρήσει τότε είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση της βλάβης. Τα αποτελέσματα της επέμβασης αυτής είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Η θεραπεία μπορεί να μην είναι μόνιμη ή οριστική. Ίσως στο μέλλον ο ασθενής να χρειαστεί ξανά να εγχειριστεί με σπονδυλοδεσία ή αφαίρεση οστεοφύτων με θωρακική ενδοσκόπηση. Η συνήθης θεραπεία που προτείνεται είναι αρχικώς η φαρμακευτική, και εν συνεχεία, ειδικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών και φυσικοθεραπεία. Για την αντιμετώπιση της χρόνιας μορφής της νόσου απαιτείται η τακτική άσκηση για την ενδυνάμωση των μυών.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η θωρακική δισκοκήλη

Η θωρακική δισκοκήλη μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα και στο νωτιαίο μυελό σε κάποια πιο σοβαρά περιστατικά. Αυτές εκδηλώνονται με νευραλγία, δυσκολία στο περπάτημα και πόνο στα πόδια.

Πρόληψη κατά της θωρακικής δισκοκήλης

Για την πρόληψη της πάθησης τα άτομα δεν θα πρέπει να σηκώνουν μεγάλα βάρη και να αποφεύγουν τις υπερβολικές δραστηριότητες.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τη θωρακική δισκοκήλη είναι ο Ορθοπαιδικός και ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Κλείστε ραντεβού με Ορθοπαιδικό

Κλείστε ραντεβού με Ορθοπαιδικό Χειρουργό