Θλάση

thlasi

Τι είναι η θλάση

Πρόκειται για ρήξη των μυών που προκαλείται μετά από τραυματισμό του ανθρώπινου οργανισμού. Οι θλάσεις που απαντώνται πιο συχνά είναι αυτές που πλήττουν τα κάτω άκρα. Η πάθηση απαντάται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Δες ακόμα: Αυχενικό Σύνδρομο και εξετάσεις

Που οφείλεται η θλάση

Η θλάση οφείλεται συνήθως σε κάποιον τραυματισμό των μυών ή/και κοντά στις αρθρώσεις. Πιο ευαίσθητα είναι τα σημεία του σώματος που έχουν υποστεί και στο παρελθόν θλάση. Μπορεί να οφείλεται σε αδύναμη ευελιξία ή σε ακατάλληλη και ελλιπή προθέρμανση πριν από έντονη άσκηση.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η θλάση

Η θλάση απαντάται στην περιοχή του τένοντα και στο μυ. Τα κύρια συμπτώματα είναι:

•    Πόνος
•    Έντονη ευαισθησία
•    Οίδημα
•    Αδυναμία κίνησης
•    Υπεραιμία
•    Μωλωπισμένο δέρμα

Διάγνωση της θλάσης

Η διάγνωση της θλάσης γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης. Μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος. Μπορεί να διαγνωστεί θλάση πρώτου βαθμού, δεύτερου βαθμού και τρίτου βαθμού.

Αντιμετώπιση της θλάσης

Για την αντιμετώπιση της θλάσης απαιτείται συντηρητική αγωγή. Ο γιατρός μπορεί να περιδέσει τον πάσχοντα μυ, να χορηγήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα και να συστήσει παγοθεραπεία για μερικές ημέρες. Είναι πιθανή η φυσικοθεραπεία για την ταχύτερη αποκατάσταση. Σε πιο σοβαρά περιστατικά συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση της βλάβης.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η θλάση

Οι επιπλοκές μπορούν να εκδηλωθούν βαθμιαία. Με το πέρασμα του χρόνου είναι δυνατή η πρόκληση επασβεστώσεων που προέρχονται από τα αιματώματα.

Πρόληψη κατά της θλάσης

Για την πρόληψη της πάθησης απαιτείται η ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας, ειδικά σε άτομα που έχουν ήδη υποστεί θλάση στο παρελθόν. Είναι απαραίτητη η κατάλληλη προθέρμανση πριν από κάθε σωματική δραστηριότητα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τη θλάση είναι ο Ορθοπαιδικός και ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Κλείστε ραντεβού με Ορθοπαιδικό 

Κλείστε ραντεβού με  Ορθοπαιδικό Χειρουργό