Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια

Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια- δείτε πώς μεταδίδεται και πώς θεραπεύεται!

Τι είναι η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια

Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια είναι σπάνια νευροεκφυλιστική νόσο που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία και έγινε γνωστή ως νόσος των τρελών αγελάδων. Η πορεία της επιδεινώνεται ραγδαία, ενώ σε κάθε περίπτωση είναι θανατηφόρα. Θεωρείται ότι μεταδόθηκε στις αγελάδες από τα μολυσμένα πρόβατα, διότι για τις ζωοτροφές χρησιμοποιούνταν τα πτώματα των προβάτων. Στους ανθρώπους μεταδόθηκε μέσα από την κατανάλωση βοοειδών που έπασχαν από αυτή την ασθένεια ή μέσω μετάγγισης αίματος από ασθενείς που έπασχαν από τη νόσο.

Δες ακόμα: Εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β: όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις

Που οφείλεται η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια

Για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια ευθύνεται ο αργός ιός, ο οποίος μπορεί να εμφανίσει συμπτωματολογία ακόμη και 15 χρόνια μετά τη μόλυνση.  Δεν είναι συχνή η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, διότι απαιτείται η επαφή με μολυσμένους ιστούς.

Συμπτώματα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας

Στο αρχικό στάδιο ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα διαταραχής μνήμης, αϋπνία, προβλήματα συμπεριφοράς, διαταραχή στην ισορροπία, κατάθλιψη, στην όραση και στη συγκέντρωση. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται προβλήματα στην κίνηση, σπασμοί, διαρκής ανησυχία, ακόμη και ο ασθενής να πέσει σε κώμα.

Διάγνωση για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω της λεπτομερούς καταγραφής του ιστορικού του ασθενούς. Απαιτούνται συμπληρωματικές νευρολογικές εξετάσεις (εγκεφαλογράφημα και εγκεφαλική απεικόνιση), καθώς και βιοψία του εγκεφάλου. Σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζονται βιοχημικά τεστ τα οποία ανιχνεύουν ουσίες που σχετίζονται με την πάθηση

Επιπλοκές της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας

Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια οδηγεί σε θάνατο.

Θεραπεία για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια

Η θεραπεία της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας δεν είναι αποτελεσματική. Η θεραπεία επικεντρώνεται μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η συγκεκριμένη νόσος οδηγεί πάντα σε θάνατο.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια είναι ο Νευρολόγος

Κλείστε ραντεβού με Νευρολόγο