Ρήξη σπλήνας

rixi splina

Τι είναι η ρήξη σπλήνα

Η ρήξη σπλήνα είναι μία πάθηση που εκδηλώνεται στον σπλήνα. Ο σπλήνας είναι το πιο ευαίσθητο όργανο της κοιλιάς και γι’ αυτό είναι ευάλωτο σε τραυματισμούς και χτυπήματα λόγω του λεπτού περιβλήματός του. Ο ρόλος του οργάνου αυτού είναι να προστατεύει τον οργανισμό από μικρόβια που προσπαθούν να εισβάλλουν σε αυτόν.

Δες ακόμα : Ανεύρυσμα Εγκεφάλου 

Ο σπλήνας παράγει λεμφοκύτταρα, δηλαδή λευκά αιμοσφαίρια που προστατεύουν τον οργανισμό από την εισβολή μικροβίων.

Που οφείλεται

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός πολύ σοβαρού τραυματισμού ή ενός αιφνίδιου και δυνατού χτυπήματος στην περιοχή της κοιλιάς.

Συμπτώματα

Εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα:

•    Πόνος στην κοιλιά
•    Εκτεταμένος πόνος μέχρι τον ώμο
•    Αιμορραγία
•    Εσωτερικό αιμάτωμα

Θεραπεία

Για τη θεραπεία απαιτείται χειρουργική αφαίρεσή του, δηλαδή σπληνεκτομή. Η ρήξη σπλήνα έχει ως απόρροια της μεγάλη αιμορραγία. Η σπληνεκτομή πρέπει να είναι άμεση για να μην απειληθεί η ζωή του ασθενούς. Εάν αφαιρεθεί ένα κομμάτι του σπλήνα, αυτός έχει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ξανά. Όταν αφαιρεθεί ο σπλήνας, της λειτουργίες του αντικαθιστά το ήπαρ.

Επιπλοκές που παρουσιάζει

Τα άτομα που έχουν υποστεί ρήξη σπλήνα και έχουν υποβληθεί σε σπληνεκτομή έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από σοβαρές μολύνσεις που να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Επικίνδυνα μικρόβια γι’ αυτούς είναι ο πνευμονιόκοκκος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος και ο αιμόφιλος της ινφλουέντσας.

Προφύλαξη για ασθενείς με ρήξη σπλήνα

Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε σπληνεκτομή πρέπει να λαμβάνουν εφ’ όρου ζωής προληπτική αντιβιοτική αγωγή (πενικιλίνη) και να κάνουν τακτικά προληπτικό εμβολιασμό.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ρήξη σπλήνα είναι ο Γενικός Χειρουργός

Κλείστε ραντεβού με Γενικό Χειρουργό